
Masło - oferty i gazetki promocyjne

Masło, czyli nic innego jak jadalny tłuszcz powstający ze śmietany z mleka krowiego albo koziego, a czasem też owczego, to popularny produkt spożywczy. W Polsce masło dzielone jest na kilka grup: delikatesowe, extra, stołowe i wyborowe. Wszystkie można znaleźć w sklepach spożywczych i wielkopowierzchniowych (Auchan, Delikatesy Centrum), a także w ich gazetkach promocyjnych, oferujących promocje na masło. Warto do nich zajrzeć od czasu do czasu np. przed świętami, gdy planujemy dużo pieczenia ‒ każda gospodyni wie bowiem, że wtedy masło wydaje się niezbędne. Masło w promocji kupimy najczęściej w Biedronce i Lidlu. Niedawno te sieci robiły promocje 2+1 na masło.
Najczęstsze pytania i odpowiedzi (FAQ)
Jak powstaje masło i jakie są jego główne składniki?
Masło powstaje w procesie ubijania śmietany, która oddziela tłuszcz od maślanki. Podstawowe składniki masła to tłuszcz mleczny (80-85%), woda (14-18%), białko (0,5-1%) oraz niewielkie ilości soli (0-1,5%) i minerałów. Różnice w składzie chemicznym, takie jak zawartość tłuszczu, soli, i witamin, wpływają na ostateczny smak i aromat masła.
Czym różnią się masła "europejskie" od "amerykańskich"?
Główna różnica polega na zawartości tłuszczu mlecznego. W Europie masło musi mieć minimum 82% tłuszczu, podczas gdy w USA dopuszcza się 80%. Niektórzy amerykańscy producenci również oferują masła o wyższej zawartości tłuszczu.
Co sprawia, że niektóre masła mają intensywniejszy żółty kolor niż inne?
Żółty kolor masła pochodzi z karotenoidów zawartych w trawie, którą jedzą krowy. Masła od krów karmionych pastwiskowo, zwłaszcza trawą, mają zazwyczaj bardziej intensywny żółty odcień. Kolor może również zmieniać się sezonowo, w zależności od diety krów. Producenci margaryny i innych zamienników masła, aby upodobnić swój produkt do masła, dodają beta-karoten lub inne naturalne pigmenty.
Jakie są najważniejsze czynniki wpływające na smak masła?
Smak masła zależy od kilku czynników. Po pierwsze, od składu mleka, z którego zostało zrobione. Na to z kolei wpływa dieta krów. Ważne są też: proces produkcji (np. pasteryzacja), kwas mlekowy i aromatyczne związki takie jak diacetyl i kwas masłowy, które powstają podczas ukwaszania śmietanki w procesie produkcji. Dodatkowo, smak masła może być modyfikowany przez dodanie soli, czy poddanie go obróbce termicznej, jak w przypadku masła klarowanego i ghee.
W jaki sposób temperatura wpływa na teksturę masła?
Temperatura ma kluczowy wpływ na konsystencję masła. Poniżej 0°C masło jest zamrożone i całkowicie stałe. W temperaturze od 0°C do 15°C jest twarde, ale łatwo je kroić. W temperaturze pokojowej (15-27°C) staje się miękkie i smarowne. Powyżej 32°C zaczyna się topić, a w wyższych temperaturach (powyżej 70°C) rozdziela się na tłuszcz, wodę i białka. Temperatura wpływa też na sposób, w jaki masło łączy się z innymi składnikami w przepisach.
Co to jest masło klarowane i ghee, i czym się różnią?
Masło klarowane i ghee to produkty powstające poprzez stopienie masła i usunięcie z niego białek mleka i wody. Ghee jest zwykle gotowane dłużej niż masło klarowane, co powoduje karmelizację białek i tworzy intensywniejszy, orzechowy smak. Oba produkty mają wyższy punkt dymienia niż zwykłe masło, dzięki czemu nadają się do smażenia w wyższych temperaturach.
Gdzie można znaleźć promocje na masło i jakie marki są najczęściej w ofercie?
Promocje na masło można znaleźć w gazetkach reklamowych popularnych sieci supermarketów takich jak Biedronka, Lidl, Kaufland, Carrefour, Aldi, Dino, i innych. Często w promocji są masła marek takich jak Mlekovita, Mlekpol (Mazurski Smak), Lurpak, Kerrygold, Sobik czy Auchan. Można je również znaleźć na stronach internetowych sklepów oraz w aplikacjach mobilnych. Często oferowane są promocje typu „2+1 gratis”.
Czy warto kupować droższe masło?
To zależy od indywidualnych preferencji i zastosowania. Jeśli masło jest głównym składnikiem potrawy (np. na toście, w maślanej polewie) lub ma być bazą smaku (np. w sosach) , warto rozważyć droższe masło o wyższej zawartości tłuszczu i specyficznym aromacie. W przypadku użycia masła jako dodatku do dań, gdzie jego smak jest mniej wyraźny, tańsze masło może być równie dobre. Warto jednak, eksperymentować i próbować różnych rodzajów masła, aby odkryć swoje ulubione smaki.
