Tagi

Dr. Oetker Zakwas chlebowy żytni 15 g - oferty i gazetki promocyjne

Dodaj frazę "Dr. Oetker Zakwas chlebowy żytni 15 g" do ulubionych, a otrzymasz powiadomienia o nowych ofertach

Obecnie nie posiadamy produktów i gazetek z tagiem "Dr. Oetker Zakwas chlebowy żytni 15 g". Sprawdź podobne oferty:

Reklama

Dr. Oetker Zakwas chlebowy żytni 15 g - gazetki promocyjne

Brak wyników

Informacje o produkcie

  1. Obliczona wartość odżywcza

    na 100g
    Sól (g)0
    Białko (g)16
    w tym cukry (g)1,2
    Węglowodany (g)14
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g)0,5
    Tłuszcz (g)3,1
    Wartość energetyczna (kcal)230
    Wartość energetyczna (kJ)952

    Informacje o alergenach

    Możliwa obecność MLEKA.

    Składniki

    • kultury starterowe
    • produkty przemiału ŻYTA
  2. date_marking_type

    Najlepiej spożyć przed …

    Przepisy

    Przepis na chleb pszenno-żytni Składniki: - 350 g mąki jasnej (np. pszenna typ 750) - 150 g mąki pełnoziarnistej żytniej (np. typ 2000) - 1 łyżeczka cukru (5 g) - 2 łyżeczki soli (10 g) - 1 op. Drożdży suszonych 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych* - 1 op. Zakwasu żytniego Dr. Oetkera - 400 ml ciepłej wody - 2 łyżki oleju - 50-100 g ziaren np. dyni. Sposób przygotowania: 1. Wsyp do miski mąki, cukier, sól, drożdże oraz zakwas i wymieszaj. Dodając porcjami ciepłą wodę i olej wyrabiaj ciasto ok. 5 min mikserem z końcówką z hakiem. Na koniec domieszaj ziarna (zostaw trochę do posypania wierzchu). 2. Ciasto przełóż do formy (10x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilż wodą i posyp ziarnami. 3. Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. 4. Formę z wyrośniętym ciastem wstaw do piekarnika (220°C) i piecz przez ok. 15 min. Potem obniż temp. Do 180°c i piecz jeszcze przez ok. 30 min. 5. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika oraz z foremki i wystudź. *Przy drożdżach świeżych zrób rozczyn. 25 g drożdży rozkrusz, zalej 50 ml ciepłej wody, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki jasnej, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min lub do podwojenia objętości. Następnie rozczyn dodaj do suchych składników (zmniejszając ilość cukru i wody z przepisu o ilości dodane do rozczynu) i postępuj zgodnie z przepisem od kroku 1.

    Przechowywanie

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Rodzaj przechowywania

    • Typ - Przechowywać w temperaturze otoczenia
  3. Zalecenia dla alergików

    • Żyto - Zawiera
    • Mleko - Może zawierać
  4. Kontakt

    Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.

  5. Nazwa produktu uregulowana prawnie

    Zakwas żytni w proszku do wypieku pieczywa.

    Marka standaryzowana

    • Marka - Dr. Oetker

    Cechy

    • na 0,5 kg mąki
    • używaj z drożdżami świeżymi lub suszonymi instant
    • do wypieku domowego pieczywa z różnych mąk
    • naturalne składniki

    Marka

    Dr. Oetker

Dr. Oetker Zakwas chlebowy żytni 15 g - artykuły

Brak wyników
Reklama