Nadziewane słodkie ziemniaki z wędzoną solą
Porcja dla 4 osób:
4 duże słodkie ziemniaki (1,4 kg), 6 łyżek oliwy z oliwek, tymianek (gałązki lub suszony), 50 g zielonej fasolki (blanszowanej), 1 puszka fasoli (310 g), 70 g porów, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej Kotányi, 5-6 połówek brzoskwiń z puszki (około 150 g), szczypta cukru, sól wędzona morska Kotányi, pieprz i sól, 100 g sera Cheddar, 150 g kwaśnej śmietany.
Przyrządzenie: Podgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg). Natrzyj słodkie ziemniaki 2 łyżkami oliwy i posyp solą, dodaj tymianek i piecz w całości w piekarniku przez 40-70 minut. Po upieczeniu odstaw ziemniaki do ostygnięcia. Drobno pokrój zieloną fasolkę, pory, pomidory i czosnek, i odsącz fasolę z puszki. Podsmaż pory i czosnek z 2 łyżkami oliwy, dodaj pomidory, słodką paprykę Kotányi, 100-150 ml wody i zagotuj. Dodaj fasolę z puszki i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Następnie dodaj zieloną fasolę i dopraw solą i pieprzem i pozwól im ostygnąć. Przekrój ziemniaki na pół i wydrąż środki, pozostawiając ścianki o grubości 1-2 cm. Wydrążony miąższ przełóż do miski i zmiażdż lekko. Dodaj mieszankę warzyw i wymieszaj całość. Dopraw wędzoną solą. Wypełnij mieszanką ziemniaki i posyp Cheddarem. Piecz w piekarniku przez ok. 5-15 minut. W międzyczasie pokrój brzoskwinie na plasterki, podsmaż na gorącej patelni z 2 łyżkami oliwy i szczyptą cukru na złoty kolor z obu stron. Podawaj słodkie ziemniaki z plasterkami brzoskwini, odrobiną śmietany i tymianku, posyp całość odrobiną wędzonej soli.
Wskazówka: W razie potrzeby dodaj trochę porów do kwaśnej śmietany.
Więcej przepisów na stronie: www.kotanyi.com