-
Tagi
Barszcz czerwony - oferty i gazetki promocyjne
Barszcz wigiljny to tradycyjna zupa, podawana podczas Wigilii. Zupa ta jest najczęściej podawana z uszkami - małymi pierogami wypełnionymi borowikami. Jest zrobiony z kwasu buraczanego. Zgodnie z tradycją wszystkie potrawy podawane na Wigilię muszą być bezmięsne, także barszcz. Nie myl tej zupy z codziennym polskim barszczem, który przyrządza się z mięsa, posiekanych buraków, a czasem tłuczonych ziemniaków. Wigilijna zupa buraczana musi być bezmięsna. Kwas buraczany - to pozostałość solanki po marynowaniu buraków. Jest bardzo łatwy do zrobienia i zajmie Ci tylko 5 minut, ale musisz poczekać minimum 6 dni, aż kwas będzie gotowy. Wystarczy pokroić buraki na średnie kawałki, zalać osoloną wodą, dodać przyprawy i odstawić na kilka dni do fermentacji. Jeśli nie możemy posłużyć się własnym zakwasem, to możemy kupić takowy w sklepie.