Zakwas buraczany: PRZEPIS. Na co pomaga zakwas z buraków i kto powinien go pić?
Zakwas buraczany nazywany również sokiem z kiszonych buraków (nie mylić z sokiem z buraków) to naturalny produkt, który znany jest z szeregu drogocennych właściwości. Można go pić lub też na jego bazie gotować barszcz. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, dlaczego warto pić zakwas buraczany oraz w jaki sposób go przygotować. Udało nam się znaleźć najlepszy przepis na sok z kiszonych buraków
Zakwas z buraków: zastosowanie i właściwości
Zakwas z buraków jest źródłem wielu cennych witamin w tym m.in. A, B6, C, E, K, a także żelaza, kwasu foliowego, magnezu, potasu i fosforu. Znany jest z licznych właściwości, które wymienia Barbara Janota, dietetyk i naturoterapeuta: „Dzięki zawartości tak wielu składników buraki wspierają kondycję skóry, włosów i paznokci, poprawiają nastrój, działają krwiotwórczo, wspomagają prawidłową pracę serca i mięśni, wzmacniają odporność, regulują gospodarkę kwasowo- zasadową”.
Dietetyk i psychodietetyk Monika Prześlakowska zauważa natomiast, że zakwas z buraków świetnie sprawdza się w przypadku przyszłych mam: „Ma w sobie dużą zawartość kwasu foliowego i żelaza, których poziom w organizmie w okresie ciąży spada. Natomiast zakwas z powodzeniem uzupełnia te niedobory”. Dlatego też warto zdecydować się na jego systematyczne picie, gdy planuje się zajście w ciążę.
Zakwas buraczany w walce z nadciśnieniem tętniczym
Naukowcy z Uniwersytetu Królowej Marii w Londynie w swoich badaniach udowodnili, że regularne picie soku z kiszonych buraków pomaga unormować poziom ciśnienia we krwi. Ma to szczególne znaczenie w przypadku walki z nadciśnieniem tętniczym. To azotany czuwają nad utrzymaniem prawidłowego poziomu ciśnienia tętniczego.
Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe soku z kiszonych buraków
Zakwas buraczany ma w sobie wiele antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Ich zadaniem jest niszczenie wolnych rodników oraz zapobieganiu rozwojowi wielu chorób. Sok z kiszonych buraków doskonale sprawdza się w walce z przeziębieniem. Uważany jest za naturalny antybiotyk, ponieważ jego działanie wspiera cm.in. czosnek zawarty w zakwasie.
Sok z kiszonych buraków zalecany jest zwłaszcza w okresie spadku odporności, po przebytych chorobach zakaźnych, a także infekcjach. Wiele osób stosuje go profilaktycznie w czasie wzmożonego okresu zachorowań – jesienią oraz zimą.
Właściwości przeciwnowotworowe zakwasu buraczanego
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda zaobserwowali, że betanina, czyli barwnik buraczany, opóźnia wzrost komórek rakowych w przypadku występowania raka prostaty lub raka piersi.
Ponadto zakwas buraczany polecany jest po przebytej chemioterapii. Ma on właściwości odtruwające, dzięki czemu łagodzi nieprzyjemne skutki uboczne chemioterapii. Pomaga oczyścić organizm. Wprowadzenie soku z kiszonych buraków do diety należy jednak skonsultować z lekarzem prowadzącym onkologiem.
Pozytywny wpływ na stan skóry
Sok z kiszonych buraków korzystnie wpływa na stan cery. Jego systematyczne picie pozwala zmniejszyć występowanie niedoskonałości lub całkowicie pozbyć się wyprysków.
Sok z kiszonych buraków jako energetyk
Naukowcy z Uniwersytetu w Exeter uważają, że sok z kiszonych buraków powinno się pić przed treningiem, ponieważ może on poprawić wydolność organizmu nawet o 30 proc. „Są różne badania na ten temat, ale największą efektywność obserwowano w ilości 300-500 ml zakwasu buraczanego wypijanego 2-3 godziny przed wysiłkiem” – podsumowuje Monika Prześlakowska.
Zakwas buraczany może również być wykorzystywany podczas wiosennego detoksu. To naturalny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn i zbędnych substancji. Nie trzeba go stosować w połączeniu z dietami redukcyjnymi, eliminacyjnymi czy też głodówkami, aby osiągnąć pożądany efekt. Sok z kiszonych buraków pomaga zachować właściwą gospodarkę zasadowo-kwasową w organizmie.
Wiele osób uważa, że podobnie jak sok z kiszonych ogórków, również zakwas buraczany jest doskonałym sposobem na leczenie „kaca”. Ma to związek z jego właściwościami odtruwającymi i oczyszczającymi. Bogactwo witamin i minerałów pomaga w uzupełnieniu ich niedoborów wynikających ze spożywania alkoholu.
Zakwas buraczany wspiera układ pokarmowy
Sok z kiszonych buraków wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego. Zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego poprawiają perystaltykę jelit. Zakwas buraczany może wspomagać leczenie wzdęć, zaparć oraz biegunki. Wspiera przyswajanie witamin i minerałów, dzięki czemu suplementacja witaminowa jest przyswajana w zdecydowanie większym stopniu i tym samym jest bardziej efektywna.
Dodatkowo działa osłonowo niczym naturalny probiotyk. Skutecznie może zastąpić preparaty lecznice dostępne w aptekach. Znany jest z właściwości uszczelniających jelita. Regularne stosowanie pomaga w odbudowie ubytków w jelitach.
Sok z kiszonych buraków z buraków – zastosowanie
Zakwas buraczany o rubinowym kolorze oraz kwaskowatym smaku ma kilka zastosowań. Aby zachował jednak swoje właściwości, należy spożywać go na zimno. Jeżeli dodajemy go do barszczu – zróbmy to pod koniec gotowania.
Sok z kiszonych buraków uznawany jest za ciekawą alternatywę dla warzyw w diecie. Doskonale sprawdzi się w okresie zimowym, kiedy to dostęp do świeżych jarzyn jest nieco ograniczony. Zakwasy są bowiem dużo wartościowsze niż warzywa w puszce czy też mrożonki. Może on zastąpić jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które zalecane są w przypadku zbilansowanej diety.
Zakwas buraczany: PRZEPIS. Jak zrobić zakwas z buraków?
Oto najprostszy, najczęściej spotykany przepis na sprawdzony zakwas buraczany. Stosowały się do niego już nasze babcie i prababcie. Do przyrządzenia zakwasu niezbędne będą następujące składniki:
- buraki – ok. 1 kg,
- kawałek chleba razowego,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- główka czosnku w łupinie,
- sól,
- woda.
A także:
- szklany słój lub naczynie kamionkowe,
- szmatka lub gaza do nakrycia,
- gumka recepturka lub sznureczek.
Oto krok po kroku jak przygotować tradycyjny zakwas buraczany:
- Najlepszym naczyniem do kiszenia buraków jest duży słój. Przezroczyste szkło pozwala kontrolować na bieżąco stan zakwasu oraz reagować w razie potrzeby. Niektóre osoby używają do tego celu również naczynia kamionkowego. Sami zdecydujcie, które rozwiązanie będzie dla was najlepsze.
- Po wybraniu naczynia należy je dokładnie wyparzyć i osuszyć.
- Buraki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki lub grube plastry. Następnie układamy je dość ciasno w naczyniu. Dokładamy również kawałek prawdziwego chleba razowego. Z przypraw wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz główkę czosnku w łupinie (przekrojoną na pół). Przyprawy warto wrzucić na dno, wówczas nie będą pływały na powierzchni.
- Tak przygotowaną bazę zalewamy letnią wodą z solą (wcześniej przegotowaną i ostudzoną). Przyjmuje się, że na 1 litr wody dodaje się 1 łyżkę soli. Tutaj należy wybrać klasyczną sól – himalajska nie sprawdza się zbyt dobrze.
- Kolejnym krokiem jest zakrycie słoika w taki sposób, aby zapewnić mu dostęp do powietrza. Zrezygnujmy więc z pokrywek. W tym celu sprawdzi się ściereczka lub gaza przymocowana do gwintu słoika za pomocą sznureczka czy też gumki recepturki. Ważne, aby materiał był czysty.
- Słój należy ustawić w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Następnie codziennie należy obserwować zakwas. W przypadku, gdy na jego powierzchni pojawi się piana, należy wyparzyć łyżkę i z jej pomocą usunąć pianę.
- Po trzech dniach należy także wyjąć ze słoja włożony wcześniej chleb razowy, aby buraki nie zaczęły pleśnieć.
- Gotowy zakwas buraczany uzyskamy po 4-7 dniach. Można go użyć od razu lub przelać do butelek/słoików i szczelnie zamknąć. Tak przygotowany produkt może zachować świeżość przez kilka miesięcy. Należy go przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.
- Buraki w słoiku można zalać ponownie, aby uzyskać kolejną porcję zakwasu. W przypadku ponownego zalania może on być gotowy już po 3 dniach.
Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy 10 minut, aby po kilku dniach cieszyć się naturalnym zakwasem z buraków. Można go wykorzystać m.in. picia lub też przyrządzenia barszczu czerwonego. Buraki po zakwasie mogą być natomiast wykorzystane jako dodatek do obiadu do dania z mięsem – starte na grubszej tarce. Niektórzy również gotują z nich barszcz.
Kiszenie buraków: 3 wskazówki dla początkujących
Wiele osób ma obawy, czy uda im się przygotować zakwas buraczany. Często można spotkać się z problemem pleśnienia. Niektórzy skarżą się również na to, że nie ma on takiego smaku, jaki zna np. z dzieciństwa. Przygotowaliśmy zatem 3 podstawowe wskazówki, które pomogą w przygotowaniu pysznego i zdrowego zakwasu buraczanego.
Jakość warzyw
Buraki, które wykorzystywane są do przyrządzania zakwasu, powinny być wysokiej jakości. Wiele osób przekonuje, że najlepiej smakuje ten przyrządzony z buraków z odmiany o kształcie podłużnym, średnich lub małych. Jeżeli mamy taką możliwość, skorzystajmy z warzyw z własnego ogrodu. Jeżeli nie, możemy kupić je od lokalnego rolnika lub też na bazarku warzywnym. Odradzamy używanie buraków z supermarketów, ponieważ to właśnie często zła jakość warzyw jest głównym powodem nieudanego zakwasu.
Podobnie czosnek – należy sprawdzić, czy jest on świeży i nie ma na nim zaczątków pleśni, które sprawią, że i przygotowywana przez nas ciecz zacznie pleśnieć.
Higiena i czystość
Istotnym aspektem dobrego zakwasu buraczanego jest sposób jego przygotowania. Buraki należy dokładnie umyć, a słoik wyparzyć i dać naczyniu dobrze wyschnąć. Również do mieszania w cieczy należy wykorzystywać czyste, najlepiej wyparzone łyżki.
Jeżeli na powierzchnię zaczną wypływać buraki, należy je przygnieść czystym talerzykiem. W przypadku wypłynięcia czosnku, ten najlepiej usunąć. Gdy na powierzchni zacznie zbierać się piana, polecamy zebrać ją łyżką i wyjąć ze słoika.
Również do przechowywania już zakiszonego zakwasu należy wykorzystywać czyste, suche butelki ze szkła, które zostały wcześniej wyparzone. Zamykamy je szczelnie i przechowujemy w zacienionym, zimnym miejscu. Najlepiej w lodówce.
Ważna wskazówka dla osób pijących zakwas buraczany
Gdy już uda nam się przygotować upragniony zakwas buraczany i będziemy chcieli go pić w celach zdrowotnych, należy stosować się do pewnych wskazówek. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że skorzystamy z jego drogocennych właściwości.
Zaleca się pić szklankę soku z kiszonych buraków dziennie – rano przed śniadaniem lub wieczorem przed snem. Swoją przygodę z zakwasem buraczanym należy jednak zacząć od niewielkich ilości – tak, aby ograniczyć ryzyko „rewolucji żołądkowych”. Początkowo można go również rozcieńczać z wodą, a następnie stopniowo zmniejszać jej udział.
Zakwas na barszcz czerwony: PRZEPIS
O przepisie na tradycyjny zakwas buraczany pisaliśmy nieco wyżej. W tym punkcie jednak skupimy się na najlepszym w Polsce zakwasie z buraków. Sami zdecydujcie, jak bardzo jego przygotowanie odbiega od klasycznej receptury.
Skąd wiemy, że jest to najlepszy przepis w naszym kraju? Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zorganizował konkurs „Polska Wieś smakuje”. Zakwas buraczany przygotowywany przez Koło Gospodyń Wiejskich z miejscowości Przybyszowy (gmina Końskie) zyskał miano najlepszego w kategorii kiszonek z warzyw i owoców. Warto zaznaczyć, że do oceny nadesłano 330 zgłoszeń.
W czym tkwi sekret? Przewodnicząca KGW Przybyszowy Wioletta Turalska tłumaczy, że przepis jest prosty, jednak najważniejszy jest odpowiedni przebieg fermentacji. Codziennie całość należy mieszać drewnianą łyżką, aby zakwas buraczany się nie popsuł. Dodaje również: „Naszą tajemnicą, która być może przyczyniła się do zwycięstwa w konkursie, jest to, że do zakwasu użyłyśmy wody ze studni, uprzednio przefiltrowanej”.
Turalska zauważa, że zakwas z buraków: „Pomaga wzmacniać naszą odporność zwłaszcza zimą. Zawiera żywe kultury bakterii i wiele witamin”.
Poznajmy zatem zwycięski przepis na zakwas buraczany. Oto prosta lista składników:
- buraki – 0,5 kg,
- woda przefiltrowana lub przegotowana – 500 ml,
- sól – pół łyżki,
- czosnek – 3-4 ząbki czosnku,
- liść laurowy – 2 sztuki,
- ziele angielskie – 3 ziarna,
- pieprz – 5 ziaren.
Sposób przygotowania najlepszego zakwasu buraczanego w Polsce:
Na początku należy wyparzyć duży szklany słój. Buraki obrać i pokroić w grube plasterki. Następnie należy je układać warstwowo, przekładając przyprawami i czosnkiem. Ostatnią warstwę powinny stanowić buraki. W ostudzonej wodzie należy rozpuścić sól i tak przygotowaną mieszanką zalać buraki, aby zakryć je w całości. Naczynie należy zakryć i odstawić w ciepłe miejsce. Ważne, aby było ono również zacienione. Po 5-7 dniach zakwas powinien być gotowy. Po upływie tego czasu ciecz należy odsączyć od buraków i przelać do wyparzonych butelek. Tak przygotowany zakwas powinien być przechowywany w lodówce.
Wioletta Turalska zdradza również, że należy systematycznie zaglądać do zakwasu. Jeżeli buraki zaczną wypływać, należy przykryć je talerzykiem. W przypadku wypłynięcia ząbku czosnku należy wyłowić go czystą łyżką i wyrzucić, ponieważ ciecz może zacząć pleśnieć. Gospodynie z KGW Przybyszowy wykorzystują plasterki buraczków z zakwasu do sałatek lub też miksują z jabłkiem, octem jabłkowym i octem konopnym, tworząc zdrowy shake.
Jak zrobić zakwas z buraków?
Mamy nadzieję, że zawarte w artykule informacje będą pomocne przy przygotowaniu idealnego zakwasu buraczanego. Wiele zależy od jakości użytych warzyw oraz staranności przygotowania ich i naczynia. W Internecie można znaleźć wiele różnych przepisów, które są do siebie zbliżone, jednak różnią się niektórymi dodatkami. Ważne, aby znaleźć odpowiednią dla siebie recepturę i ewentualnie dopasować ją do swoich preferencji
Zakwas z buraka uważany jest za naturalny antybiotyk stosowany w okresie wzmożonych przeziębień. Dzięki drogocennemu wpływowi na układ krążenia, odpornościowy czy pokarmowy stanowi świetne uzupełnienie diety każdego człowieka. Mogą go pić zarówno dorośli, jak i dzieci. Rekomendowana maksymalna dawka to jednak szklanka soku z kiszonych buraków dziennie. Nie należy przekraczać tej ilości, ponieważ może skończyć się to nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: