Reklama
314

Ryż Kupiec - Oferta archiwalna

Arborio to najbardziej popularny ryż do risotto we Włoszech. Risotto jest potrawą przyrządzaną ze składników sezonowych, może być podawane jako przystawka albo danie główne. Wyróżnia się kremową konsystencją i aksamitnym smakiem. Warto spożywać Ryż Arborio, gdyż: dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak; odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia; idealnie nadająca się do risotto. Cena netto 2,99 zł.

Informacje o produkcie

  1. Spis składników odżywczych na przodzie opakowania

    Jedna porcja 50 g dostarcza:
    Wartość energetyczna735 kJ / 173 kcal / 9.00%
    w 100 g: 1470 kJ/346 kcal % RWS*
    * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

    Obliczona wartość odżywcza

    w 1 porcji 50 gna 100g
    Sól (g)0,010,02
    Białko (g)3,36,7
    Błonnik (g)1,22,4
    w tym cukry (g)0,10,2
    Węglowodany (g)3978
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g)0,10,2
    Tłuszcz (g)0,40,8
    Wartość energetyczna (kcal)173346
    Wartość energetyczna (kJ)7351470
  2. Przepisy

    Zielone risotto Składniki na 2 osoby: - 100 g ryżu do risotto arborio Kupiec - 1 cebulka dymka - 10 dag mrożonego groszku - 2 łodygi selera naciowego - 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku - 3 łyżki masła - bulion drobiowy - ½ szkl. śmietany - 1 limonka - 4 plasterki szynki parmeńskiej - przyprawy do smaku: zmielony kolorowy pieprz, kurkuma, sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło, gdy się rozpuści dodać dymkę, zmielony kolorowy pieprz i wymieszać. Gdy cebulka zmięknie dodać ryż, chwilę smażyć, wlać ½ szkl. bulionu i wymieszać. Dodawać po ½ szkl. bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Pod koniec gotowania dodać umyty i pokrojony w plasterki seler naciowy, wymieszać. Gdy ryż będzie miękki dodać groszek, śmietanę, 1 łyżkę soku z limonki, kurkumę, sól, pieprz do smaku. Podawać ciepłe posypane szczypiorkiem i przyozdobione szynką parmeńską.

    Przechowywanie

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Przygotowanie i stosowanie

    czas gotowania ok. 15 minut Sposób przygotowania: Do rondla z roztopionym tłuszczem wsypać 1 szklankę ryżu arborio i mieszać do czasu, aż ryż stanie się przezroczysty. Następnie wlać 2 szklanki bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie bulion.

    Rodzaj przechowywania

    • Typ - Przechowywać w temperaturze otoczenia
  3. Logotypy stron trzecich - pozostały tekst

    • www.tuv.pl
    • Jakość Sprawdzona TÜV Rheinland

    Pozostałe informacje

    Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 735 kJ 173 kcal 9%* w 100 g: 1470 kJ/346 kcal % RWS* Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu. 1 torebka = 100 g * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

    O producencie

    Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl

    Opis produktu

    Arborio to najbardziej popularny ryż do risotto we Włoszech. Risotto jest potrawą przyrządzaną ze składników sezonowych, może być podawane jako przystawka albo danie główne. Wyróżnia się kremową konsystencją i aksamitnym smakiem. Warto spożywać Ryż Arborio, gdyż: dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak; odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia; idealnie nadająca się do risotto.

    Kontakt

    KUPIEC Sp. z o.o.

  4. Nazwa produktu uregulowana prawnie

    Ryż do Risotto Arborio

    Marka standaryzowana

    • Marka - Kupiec

    Cechy

    • *Kupiec za Nielsen - Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska, sprzedaż w kilogramach w okresie IV 2013 - III 2014 w kategorii Ryż Arborio.
    • nr 1 w Polsce!*

    Marka

    Kupiec

Reklama