Prosecco: szampan czy wino? Z czym pić prosecco? [PRZEPISY]
Prosecco to włoskie wino z bąbelkami, które cieszy się dużą popularnością zarówno jako aperitif do obiadu czy kolacji, jak i składnik popularnych drinków. Często porównywane do szampana różni się od niego sposobem produkcji, smakiem oraz ceną. Z czym pić prosecco? Jakie wino wybrać?
Prosecco: cena
Prosecco od kilku lat cieszy się coraz większą popularnością wśród miłośników win. Według Wikipedii w 2020 roku zostało wyprodukowane aż 486 mln butelek tego alkoholu. Nic w tym dziwnego – świetnie nadaje się jako aperitif i komponuje z różnymi potrawami. Może być też składnikiem wielu drinków.
Swoich fanów prosecco zawdzięcza również oryginalnemu, wytrawnemu smakowi i niskiej cenie – o wiele niższej, niż prawdziwego szampana, do którego często jest porównywane.
Jaka jest cena prosecco? Butelka tego alkoholu to wydatek od 30 do 50 złotych. Prosecco lepszej jakości może kosztować więcej, zapłacimy za nie do 80 złotych. Gdzie najłatwiej je kupić? Znajdziemy je zarówno w supermarketach, jak i sklepach oferujących wina i inne alkohole.
Szampan czy wino prosecco?
Mimo że prosecco może przypominać szampana, znacząco się od niego różni. Przede wszystkim oba alkohole produkowane są w różnych miejscach. Szampan oryginalnie pochodzi z Szampanii we Francji, z kolei prosecco produkowane jest we Włoszech.
Historia produkcji prosecco jest długa i sięga czasów pierwszych osadników rzymskich. Pierwsza wzmianka o uprawie prosecco na wzgórzach Conegliano Valdobbiadene pochodzi zaś z 1772 roku.
Warunkiem produkcji szampana jest stosowanie specjalnego sposobu fermentacji, podczas którego dochodzi do tzw. drugiej fermentacji, która odbywa się w zamkniętej kapslem butelce. Jest ona nazywana metodą szampańską lub tradycyjną. To właśnie dzięki niej w alkoholu pojawiają się bąbelki.
Podczas produkcji prosecco również ma miejsce druga fermentacja, jest ona jednak przeprowadzana w kadziach. Jest ona tańszą metodą, a jednocześnie pozwala na uzyskanie bardzo dobrych walorów smakowych. Bąbelki w prosecco są delikatniejsze i bardziej ulotne, niż w szampanie.
Prawdziwi koneserzy odróżnią również oba alkohole po smaku. Podczas gdy prosecco ma w sobie nuty kwiatowe, owocowe i miodowe, w szampanie królują smaki migdałowe, skórki pomarańczowej czy biszkoptu. Jest on też dużo droższym alkoholem, za butelkę zapłacimy ok. 120 zł.
Co to jest prosecco?
Prosecco to białe wino musujące o zawartości alkoholu ok. 11-12%. Produkowane jest we Włoszech, głównie w Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Swoją nazwą mogą poprzedzać nazwę Prosecco DOC strefy produkcji Conegliano, Valdobbiadene, Colli Asolani i Asolo.
Wina te wchodzą w skład apelacji – to oznacza, że muszą być wyprodukowane właśnie w tym regionie, a ich produkcja powinna być przeprowadzona w ściśle określony sposób. Przepisy apelacji regulują także z ilu kilogramów i w jaki sposób można fermentować wino a także jak długo może ono leżakować.
W 75% prosecco musi powstawać z winogron odmiany glera. Pozostałe 25% mogą stanowić między innymi szczepy Verdiso, Bianchetta, Perera, Chardonnay czy Pinot Bianco.
Według apelacji prosecco dzieli się na:
- Prosecco DOC – produkowane w winnicach na terenie całych południowo-wschodnich Włoch, należy do najpopularniejszych na rynku i relatywnie tanich alkoholi,
- Prosecco DOCG – pochodzi z obszaru Conegliano-Valdobbiadene i Asolo, swoje walory smakowe zawdzięcza warunkom uprawy. Winorośl, z którego jest produkowane, porasta pagórkowate ziemie bogate w składniki mineralne,
- Valdobbiadene Prosecco DOCG Superiore di Cartizze – pochodzi z Grand Cru. Owoce, z których jest produkowane, są zbierane ręcznie, a prace wykonywane bez użycia maszyn. Ten rodzaj ma bardzo wysoką jakość i unikalny smak.
Prosecco występuje w wersji białej i różowej. Prosecco pink powstało dzięki zmianie receptury, która została wzbogacona o posmak truskawek i perłowy kolor.
W jaki sposób serwować prosecco? Najlepiej je schłodzić. Zaleca się podawanie jako aperitif przed obiadem lub kolacją.
Prosecco świetnie łączy się z delikatnymi mięsami, rybami, grzybami, owocami morza, serami czy owocami.
W sklepach znajdziemy kilka odmian prosecco – wytrawne oznaczane jest jako brute, słodsze – extra dry a najsłodsze – dry. W zależności od upodobań możemy zdecydować się na konkretną odmianę.
Na etykietach butelek znajdziemy również oznaczenia dotyczące zawartości dwutlenku węgla. Wino oznaczone jako spumante jest najbardziej musujące. Trochę mniej bąbelków będzie miało wino frizzante, a najmniej – tranquillo.
Z czym pić prosecco?
Zastanawiasz się, z czym łączyć prosecco? Najbardziej popularnym duetem jest Bellini, czyli prosecco z sokiem brzoskwiniowym. Jeśli zamiast niego do alkoholu dodajemy sok pomarańczowy, uzyskamy drink o nazwie Mimoza. Prosecco świetnie smakuje też z mrożonymi owocami, np. malinami czy truskawkami. Miksując je, uzyskamy Rossini.
W restauracjach i barach znajdziemy wiele innych drinków, które zostały stworzone na bazie tego popularnego alkoholu. Drinki z prosecco to świetna propozycja zarówno na imprezę ze znajomymi, jak i przyjęcia w gronie rodziny. Jak je przygotować? To nic trudnego! Poniżej znajdziesz kilka naszych propozycji.
Aperol Spritz
Kultowy drink na bazie prosecco i Aperola – włoskiego aperitifu na bazie ekstraktów z gorzkiej pomarańczy, rabarbaru, lukrecji, anyżu i ziół.
Przygotuj:
- 75 ml prosecco,
- 50 ml Aperol,
- 25 ml gazowanej wody mineralnej,
- kostki lodu.
Do kieliszka na białe wino wrzuć kostki lodu i wlej kolejno prosecco, Aperol i wodę gazowaną. Na koniec dodaj plasterek pomarańczy.
Martini Royale
Prosecco można łączyć z różnymi alkoholami, np. Martini. Przepis na ten drink jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Przygotuj:
- 60 ml prosecco,
- 60 ml Martini Bianco,
- sok z całej limonki,
- kostki lodu.
Kieliszek napełnij lodem. Wlej alkohol i dodaj wyciśnięty sok z całej limonki. Całość udekoruj listkiem mięty.
Hugo
Hugo to słodsza odpowiedź na Aperol Spritz. Ten drink jest idealny na letnie, gorące dni. W czasie wakacji często możemy go spotkać w restauracyjnym menu.
Przygotuj:
- 100 ml prosecco,
- 30 ml syropu z kwiatów czarnego bzu,
- wodę gazowaną,
- kilka liści mięty,
- kostki lodu.
Do kieliszka do wina wrzuć kilka kostek lodu. Wlej syrop z kwiatu czarnego bzu, prosecco i chlust wody gazowanej. Do środka wrzuć kilka liści mięty i całość wymieszaj.
Pear Prosecco
Uwielbiasz połączenie alkoholu i świeżych owoców? Ten słodki drink będzie idealny dla ciebie!
Przygotuj:
- 1 butelkę prosecco,
- pół szklanki pokrojonych, świeżych gruszek,
- pół szklanki nektaru gruszkowego lub puree ze świeżych gruszek.
Pokrojone kawałki gruszki wrzuć do kieliszka. Wlej nektar gruszkowy lub puree z owoców. Uzupełnij kieliszki ulubionym prosecco. Składniki z tego przepisu starczą na ok. 5 porcji.
French 77
French 77 to odmiana kultowego drinka French 75 przygotowywanego na bazie szampana. Jego historia sięga XIX wieku.
Przygotuj:
- 80 ml prosecco,
- 40 ml ginu,
- 20 ml soku z cytryny,
- 20 ml syropu cukrowego,
- kostki lodu.
Kieliszek wypełnij lodem. Do shakera wlej gin, sok z cytryny i syrop cukrowy. Wszystkie składniki dokładnie wstrząśnij i wlej do kieliszka. Dodaj prosecco.
Sgroppino
Niezwykle orzeźwiający drink na lato z dodatkiem wódki i lodów cytrynowych. Idealny pomysł dla fanów odświeżających alkoholi.
Przygotuj:
- 30 ml prosecco,
- 15 ml wódki,
- dwie gałki lodów cytrynowych lub sorbetu cytrynowego,
- kostki lodu.
Wszystkie składniki wymieszaj w mikserze, aż do uzyskania gęstego kremu. Gotowy koktajl przelej do zmrożonych kieliszków na wino i posyp startą skórką z cytryny.
Zobacz także:
Drinki na imprezę. 25 przepisów na domowe drinki z wódką, malibu, ginem czy prosecco [PRZEPISY]
Z czym pić Martini Bianco i Martini Rosso? 7 drinków z Martini: PRZEPISY
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: