Drinki na imprezę. 25 przepisów na domowe drinki z wódką, malibu, ginem czy prosecco [PRZEPISY]
Organizujesz imprezę ze znajomymi? Szukasz pomysłów na drinki, które mógłbyś podać na rodzinnym przyjęciu? Poznaj przepisy na koktajle z wódką, ginem, prosecco czy whisky i zaskocz swoich gości.
Drink mojito: jak zrobić? PRZEPIS
Przygotuj:
- 50 ml jasnego rumu,
- 25 ml wody gazowanej,
- 10 listków mięty,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- pół limonki.
Limonkę umyj i pokrój na półksiężyce. Włóż do szklanki, dodaj cukier i rozgnieć ugniataczem. Listki mięty ugnieć w dłoniach i włóż do szklanki. Do połowy wysokości szkła wsyp kostki lodu. Dodaj rum i wymieszaj. Dopełnij chlustem wody gazowanej.
Drinki z wódką: 3 przepisy
Sex on the Beach
Przygotuj:
- 80 ml wódki,
- 40 ml likieru brzoskwiniowego,
- 80 ml soku pomarańczowego,
- 80 ml soku żurawinowego.
Wypełnij szklankę typu Hurricane do połowy kostkami lodu. Wlej sok żurawinowy. Do szejkera wlej sok pomarańczowy, likier i wódkę. Wymieszaj, a następnie wlej delikatnie do szklanki, aby utworzyć warstwy.
Blue Lagoon
Przygotuj:
- 50 ml wódki,
- 40 ml Blue Curucao,
- Sprite,
- kilka kropel soku z cytryny.
Do szklanki wrzuć lód. Wlej wódkę, likier i sok z cytryny. Uzupełnij Spritem. Całość ozdób plasterkiem cytryny.
Cosmopolitan
Przygotuj:
- 40 ml wódki cytrynowej,
- 15 ml Cointreau,
- 15 ml soku z limonki,
- 30 ml soku żurawinowego.
Wszystkie składniki umieść w szejkerze i wstrząśnij. Przecedź zawartość do kieliszka koktajlowego. Ozdób twistem z cytryny.
Drinki z malibu: 3 przepisy
Bahama Mama
Przygotuj:
- 20 ml Malibu,
- 20 ml likieru bananowego,
- 40 ml jasnego rumu,
- 10 ml grenadyny,
- 10 ml soku z cytryny,
- 100 ml soku pomarańczowego,
- 100 ml soku ananasowego.
Wszystkie składniki wlej do shakera i energicznie wstrząśnij. Drink przelej do szklanek wypełnionych kostkami lodu.
Malibu z mlekiem
Przygotuj:
- 50 ml Malibu,
- 40 ml niesłodzonego mleka skondensowanego,
- wiórki kokosowe.
Malibu i mleko wlej do szejkera, wymieszaj do uzyskania piany. Przelej zawartość do szklanki wypełnionej lodem. Posyp wierzch koktajlu wiórkami kokosowymi.
Malibu Sunrise
Przygotuj:
- 30 ml Malibu,
- 40 ml wódki,
- 150 ml soku pomarańczowego,
- kilka kropel grenadyny.
Malibu, wódkę i kostki lodu wymieszaj w szejkerze. Wlej do szklanki, a następnie uzupełnij sokiem. Na końcu wlej kilka kropel grenadyny.
Drinki z whisky: 3 przepisy
Whisky Sour
Przygotuj:
- 50 ml whisky,
- 40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 20 ml syropu cukrowego.
Do szejkera włóż lód, dodaj whisky i pozostałe składniki, wymieszaj. Wlej drink do szklanki i udekoruj wisienką koktajlową.
Bloody Whisky
Przygotuj:
- 45 ml whisky,
- 30 ml likieru brzoskwiniowego,
- 60 ml soku żurawinowego.
Do szejkera włóż lód. Dodaj pozostałe składniki. Całość wstrząśnij energicznie, aż do zmieszania. Gotowy napój przelej do szklanki typu old fashioned.
Pijany Żuraw
Przygotuj:
- 50 ml whisky,
- 50 ml soku żurawinowego,
- 120 ml soku pomarańczowego,
- ćwiartka cytryny.
Do szejkera włóż lód. Dodaj whisky i sok, energicznie wstrząśnij. Przelej bez lodu do szklanki, dodając wyciśniętą ćwiartkę cytryny.
Drinki z rumem: 3 przepisy
Daiquiri
Przygotuj:
- 40 ml jasnego rumu,
- 20 ml soku z limonki,
- 10 ml syropu cukrowego.
Wszystkie składniki wstrząśnij w shakerze razem z lodem. Odcedź do schłodzonego kieliszka. Podawaj udekorowany limonką.
Pina Colada
Przygotuj:
- 40 ml jasnego rumu,
- 60 ml śmietanki kokosowej,
- 100 ml soku ananasowego.
Do naczynia blendera wsyp pokruszone kostki lodu. Dodaj sok z ananasa, śmietankę i rum. Wszystkie składniki blenduj przez chwilę, aż całkowicie się połączą. Drink powinien być gęsty. Kiedy będzie gotowy, przelej go do kieliszka.
Cuba Libre
Przygotuj:
- 40 ml jasnego rumu,
- 100 ml coli,
- sok wyciśnięty z 1/4 limonki.
W szklance umieść kostki lodu. Kolejno wlej rum, sok z limonki (możesz użyć też świeżych limonek) i colę.
Drinki z ginem: 3 przepisy
Gin & tonic
Przygotuj:
- 50 ml ginu,
- 150 ml toniku,
- plasterek z cytryny.
Szklankę typu highball wypełnij do połowy lodem. Dodaj gin i tonik, całość wymieszaj. Na sam koniec dodaj cytrynę.
Gin Daisy
Przygotuj:
- 40 ml ginu,
- 20 ml grenadyny,
- 20 ml soku z cytryny,
- 20 ml wody sodowej.
Wszystkie składniki przelej do shakera z lodem i energicznie nim potrząśnij. Gotowy koktajl przelej do szklanki.
Blue Lady
Przygotuj:
- 50 ml ginu,
- 50 ml soku z cytryny,
- 25 ml likieru Blue Curucao.
Wszystkie składniki umieść w szejkerze i dobrze wstrząśnij. Przygotuj kieliszek typu martini. Ozdób crustem z soku z cytryny. Zawartość szejkera przelej do kieliszka.
Drinki z prosecco: 3 przepisy
Hugo
Przygotuj:
- 100 ml prosecco,
- 30 ml syropu z kwiatów czarnego bzu,
- wodę gazowaną,
- kilka liści mięty.
Do kieliszka do wina wrzuć kilka kostek lodu. Wlej syrop z kwiatu czarnego bzu, prosecco i chlust wody gazowanej. Do środka wrzuć kilka liści mięty i całość wymieszaj.
Martini Royale
Przygotuj:
- 60 ml prosecco,
- 60 ml Martini Bianco,
- sok z całej limonki.
Kieliszek napełnij lodem. Wlej alkohol i dodaj wyciśnięty sok z całej limonki. Całość udekoruj listkiem mięty.
French 77
Przygotuj:
- 80 ml prosecco,
- 40 ml ginu,
- 20 ml soku z cytryny,
- 20 ml syropu cukrowego.
Kieliszek wypełnij lodem. Do shakera wlej gin, sok z cytryny i syrop cukrowy. Wszystkie składniki dokładnie wstrząśnij i wlej do kieliszka. Dodaj prosecco.
Drinki z martini: 3 przepisy
Brudny Harry
Przygotuj:
- 50 ml Martini Dry,
- 50 ml whisky,
- 50 ml Sprite'a lub toniku.
Wszystkie składniki włóż do szejkera. Wymieszaj, aż do połączenia i przelej do kieliszka z lodem.
Negroni
Przygotuj:
- 30 ml Martini Rosso,
- 30 ml Martini Bitter,
- 30 ml Bombay Sapphire,
- pomarańczę.
Wrzuć kostki lodu do szklanki. Wlej Martini i Bombay Sapphire. Podawaj z wyciśniętą skórką z kawałka pomarańczy.
Martini Rosso Tonic
Przygotuj:
- 60 ml Martini Rosso,
- 60 ml toniku,
- pomarańczę.
Kieliszek napełnij lodem, wlej Martini i tonik. Lekko zamieszaj. Wyciśnij częściowo plasterek pomarańczy i wrzuć go do kieliszka.
Drinki z aperolem: 3 przepisy
Aperol Spritz
Przygotuj:
- 75 ml prosecco,
- 50 ml Aperol,
- 25 ml gazowanej wody mineralnej.
Do kieliszka na białe wino wrzuć kostki lodu i wlej kolejno prosecco, Aperol i wodę gazowaną. Na koniec dodaj plasterek pomarańczy.
Cotogna's Aperol Fizz
Przygotuj:
- 50 ml Aperol,
- 20 ml soku z cytryny,
- 10 ml syropu cukrowego,
- 50 ml wody gazowanej,
- połowę ubitego jajka.
Wszystkie składniki umieść w szejkerze. Wstrząśnij, aby białko się lekko ubiło i utworzyło pianę. Zawartość przelej do kieliszka. Ozdób twistem ze skórki cytryny.
Grape Wild Aperol
Przygotuj:
- 70 ml soku grapefruitowego,
- 50 ml wody gazowanej,
- 30 ml Aperol,
- 50 ml wódki.
Składniki wraz z kostkami lodu umieść w szklance. Zamieszaj. Gotowego drinka możesz ozdobić kawałkiem grapefruita.
Zobacz także:
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: