Lato – pełnia sezonu na owoce i warzywa

Trudno wyobrazić sobie lato bez soczystych, pachnących, dojrzałych owoców. To właśnie one najczęściej pojawiają się na letnich stołach, zarówno jako przekąska, jak i jako składnik dania głównego. Czerwiec to miesiąc zdominowany oczywiście przez polskie truskawki, lipiec z kolei to pora dojrzewania moreli i czereśni. Sprawdź, na jakie warzywa oraz owoce warto postawić latem.

Reklama

Latem dostaniemy więcej świeżych owoców i warzyw. Niżej jest przedstawiona lista sezonowych produktów:

Agrest

Nie wszyscy go lubią ze względu na kwaśny smak, na czym niestety wiele tracą – agrest to szczególnie bogate źródło witaminy C, beta-karotenu i potasu. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę E, fosfor oraz magnez. 

Jagody

Jagody, jak zwyczajowo nazywa się borówkę czarną, to owoce od wielu wieków stosowane w ziołolecznictwie jako środek poprawiający pracę jelit. W tym celu wykorzystuje się głównie owoce suszone lub przetwory. Nie należy jednak zapominać o owocach świeżych, tak chętnie zbieranych podczas letnich wycieczek do lasu. Jagody są cennym źródłem potasu, cynku, żelaza i wapnia, a także niacyny i witaminy C.

Czereśnie

Jedne z najpopularniejszych letnich owoców – czereśnie – są bogate w węglowodany i witaminę C. Zawierają także potas, beta-karoten, witaminę A oraz największą wśród polskich owoców ilość kwasu asparaginowego wspomagającego regenerację organizmu po wyczerpaniu fizycznym lub psychicznym.

Maliny

Kolejny owoc używany od stuleci jako naturalny środek leczniczy – maliny działają przeciwgorączkowo oraz napotnie. Są bogate w błonnik, witaminę C, potas, wapń i fosfor. Sprawdzą się zarówno jedzone na surowo, jak i jako składnik przetworów, dzięki którym możesz cieszyć się ich smakiem nie tylko latem. 

Morele

Morela kojarzy się raczej z ciepłymi regionami świata, jednak może być uprawiana również w Polsce. Owoce są bogate m.in. w kwas asparaginowy, beta-karoten, żelazo, potas i fosfor. Zawierają również znaczną ilość witaminy B2.

Jeżyny

Kwaskowata jeżyna to kolejny owoc, do którego warto się przekonać ze względu na jego właściwości. Zawiera m.in. witaminy z grupy B oraz liczne związki mineralne. Owoce jeżyny przyspieszają trawienie, regulują pracę układu pokarmowego, wpływają uspokajająco i dodatkowo wzmacniają organizm.

Szczaw

Przez wielu niedoceniany lub uważany za chwast szczaw to roślina bogata w wiele ważnych składników odżywczych. Niektóre jadalne gatunki szczawiu, w tym szczaw zwyczajny – najpopularniejszy w sztuce kulinarnej – zawierają bowiem dużą ilość witaminy A, witaminy C, potasu, wapnia oraz niacyny.

Bób

Chętnie jedzony jako przekąska bób stanowi źródło wielu aminokwasów, w tym kwasów glutaminowego i asparaginowego. Ponadto zawiera witaminę C, niacynę, witaminę E, potas, fosfor i wapń.

Szparagi

Lekkostrawne, smaczne szparagi są bardzo cenione w letniej kuchni. Ze względu na swoje właściwości oraz wartości odżywcze stosowane były również w medycynie ludowej. Szparagi są bogate w witaminę B1, B2 i C, potas, fosfor oraz magnez.

Botwina

Botwina, czyli młode liście buraka ćwikłowego, to składnik chętnie wykorzystywany w letnich zupach czy sałatkach. Latem warto postawić właśnie na tę część warzywa, zawiera ona bowiem więcej białka i soli mineralnych niż korzeń buraka. Dostarcza również błonnika, który ma szczególne znaczenie dla prawidłowego trawienia.

Kalarepa

Słodka i chrupiąca kalarepa zawiera niemal pełny przekrój niezbędnych dla zdrowia witamin. Jest bogatym źródłem m.in. witaminy E, witaminy C, niacyny czy kwasu foliowego. Znajdziesz tam także potas oraz niezbędną dla prawidłowego widzenia luteinę.

Brokuł

Choć wiele osób unika go jak ognia, czas najwyższy przekonać się do tego zdrowego warzywa. Brokuły cenione są przede wszystkim za wysoką zawartość sulforafanu, substancji wspomagającej oczyszczanie organizmu z toksyn oraz działającej przeciwnowotworowo. Oprócz tego w brokułach znajdziesz m.in. kwas glutaminowy wspierający prawidłowe działanie układu nerwowego.

Cukinia

Delikatna i lekkostrawna cukinia to warzywo cenione w polskiej kuchni nie tylko za możliwość przyrządzenia w niemal dowolny sposób. Wybierana jest również ze względu na zawartość potasu, żelaza, magnezu, witaminy C oraz beta-karotenu. Dzięki właściwościom odkwaszającym może stanowić także bezpieczny składnik diety osób zmagających się z nadkwasotą.

Papryka

Chrupiąca słodka papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna, znajdują się w niej także witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Papryka jest ponadto źródłem potasu, błonnika i polifenoli, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw substancji odżywczych znajdujących się w papryce, należy ją oczywiście spożywać na surowo.

Sprawdź promocje na warzywa i owoce w tych sieciach!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Artykuły

Blog

Reklama