5 pytań o wino, które zawsze chciałeś zadać

Wino to napój, który można spożywać samodzielnie lub jako dodatek do posiłków. Świetnie uzupełni dania serwowane na obiad czy kolację. Istnieje kilka rodzajów win, które dobierane są nie tylko do gustu, ale również posiłku. Inne podawane jest do ryb, a inne do czerwonego mięsa. Dzisiaj odpowiadamy na 5 najczęściej pojawiających się pytań dotyczących wina.

wino
Reklama

Ile procent ma wino?

W sklepach dostępne jest wino z różną zawartością alkoholu – od kilku do kilkudziesięciu procent. Ogólna klasyfikacja tego rodzaju trunków pod względem zawartości alkoholu wygląda w następujący sposób:

  • do 11% – wina lekkie,
  • od 11% do 14% – wina średnio mocne,
  • od 14% do 16% – wina mocne,
  • od 15% do 22% – wina wzmacniane (likierowe).

Zawartość alkoholu w winach zależna jest od kilku czynników. Wśród najważniejszych wymienia się:

  • rodzaj wykorzystanych winogron – wiele zależy od szczepu,
  • miejsce, w którym rosła winorośl (bardziej alkoholowe są wina produkowane z winogron pochodzących z Australii niż znad Mozeli),
  • im większa zawartość cukru, tym możliwe jest uzyskanie wyższej zawartości alkoholu,
  • różne rodzaje wina muszą mieć odpowiednią zawartość alkoholu, dlatego też mogą być one poddawane procesom mającym na celu spełnienie norm apelacji.

Zawartość alkoholu w winie nie powinna jednak być jedynym wyznacznikiem podczas wyboru trunku. Niektóre rodzaje nie nadawałyby się do spożycia, gdyby zawartość alkoholu przekracza pewien poziom. Istotne są również same walory smakowe, takie jak kwasowość, słodycz czy taniny. W niektórych winach alkohol jest wręcz niewyczuwalny.

Wina wzmacniane, nazywane likierowymi (np. sherry, porto) to osobny rodzaj win. Powstają one dzięki dodaniu destylatu, czyli mocnego alkoholu bezpośrednio do moszczu.

jak otworzyć wino

Jak otworzyć wino bez korkociągu?

Czasami można spotkać wina butelkowane zakręcane. Niemniej jednak tradycyjnie są one zamknięte za pomocą korka. Najprostszą metodą otwierania jest oczywiście użycie korkociągu. Co jednak zrobić, gdy go nie mamy? Oto kilka sprawdzonych sposobów na otwarcie butelki.

  • Wepchnięcie korka do środka butelki – to jedna z najczęściej stosowanych metod. Wystarczy dłuższy przedmiot, którym można wepchać korek do wnętrza. Niektóre osoby uważają jednak, że taki korek pływający w winie może zmienić jego smak.
  • Butem także można otworzyć wino. Butelkę należy umieścić w obuwiu – tak, aby stała w miejscu pięty. But wystarczy złapać za drugą część i uderzać nim o pionową powierzchnię (np. ścianę). Korek powinien stopniowo się wysuwać. Następnie można wyjąć go ręką.
  • Zapalniczka – ten sposób otwierania butelki działa na zasadzie wytworzenia odpowiedniego ciśnienia. Trzeba jednak zachować szczególną ostrożność. W jednej dłoni należy trzymać butelkę przez ściereczkę. W drugiej za pomocą zapalniczki podgrzewać szyjkę tuż pod korkiem. Powinien on zacząć stopniowo się wysuwać. Może wystrzelić, gdy wytworzone ciśnienie będzie duże.
  • Nożyczki to prosta metoda na otwieranie wina bez korkociągu. Należy je otworzyć tak, aby tworzyły kąt prosty. Jedną dłonią wystarczy trzymać butelkę, a drugą wbić nożyczki głęboko w korek. Następnie nożyczkami należy powoli kręcić, by wykręcić korek. Jednocześnie trzeba go podważać pod pewnym kątem, by wychodził do góry. W tym przypadku sprawdzą się zarówno nożyczki, jak i nóż ze spiczastym, wąskim ostrzem. W tym drugim przypadku istnieje jednak ryzyko złamania ostrza.
  • Scyzorykiem można stopniowo wydłubywać korek. W ten sposób można skutecznie usunąć korek z szyjki, lecz cały proces może zajmować nieco więcej czasu. Należy uważać, aby do wnętrza butelki nie powpadały kawałki korka.
  • Sprawdzonym sposobem są również wkręty. Doskonale sprawdzi się kołek z hakiem. Należy go wkręcić w środek korka, a następnie za pomocą kombinerek wyciągnąć w górę.

Ile kalorii ma wino?

Kaloryczność wina zależna jest m.in. od koloru, zawartości alkoholu oraz ilości cukru. Mniej kaloryczne są wina białe, bardziej – czerwone. Najlżejsze są wina wytrawne, białe. Oto średnia kaloryczność jednego kieliszka wina:

  • 110-170 kcal – wino białe wytrawne,
  • 170-220 kcal – wino białe słodkie,
  • 130-190 kcal – wino czerwone wytrawne,
  • 180-270 kcal – wino czerwone słodkie.

Oprócz kaloryczności warto zwrócić uwagę na kwestię właściwości zdrowotnych. Jak zauważa dr Caroline Le Roy: „Chociaż od dawna wiemy o korzyściach dla zdrowia serca ze spożywania czerwonego wina, to badanie pokazuje, że umiarkowane spożycie wiąże się z większą różnorodnością i lepszym stanem mikroflory jelit, co częściowo wyjaśnia szeroko komentowany korzystny wpływ na zdrowie”.

Jej słowa potwierdza również prof. Tim Spector, główny autor badania dotyczącego wina: „To jedno z największych w historii badań nad wpływem czerwonego wina na zdrowie jelit u prawie 3000 osób w trzech różnych krajach i zapewnia wgląd, że wysoki poziom polifenoli w skórce winogron może być odpowiedzialny za wiele korzyści zdrowotnych, gdy są stosowane z umiarem”.

Ile może stać otwarte wino?

Otwarte wino powinno się spożyć w ciągu maksymalnie do miesiąca. Najczęściej jest to jednak 3-5 dni. Wszystko zależy od rodzaju trunku. Oto kilka wskazówek dotyczących tego, ile można przechowywać otwarte wino.

  • Wina musujące powinno się wypić w ciągu 1-3 dni od otwarcia. Trunek należy zabezpieczyć korkiem, aby zapobiec ulotnieniu się dwutlenku węgla i charakterystycznych „bąbelków”.
  • Wina czerwone należy spożyć w ciągu 3-5 dni. Tutaj również trzeba pamiętać o tym, aby je ponownie zakorkować. Zaleca się przechowywanie otwartego trunku w chłodnym, ciemnym miejscu (np. lodówce). Lekkie, czerwone wina powinno się spożyć szybciej.
  • Wina białe również należy wypić w ciągu 3-5 dni. Zaleca się przechowywać je w lodówce, w zakorkowanej butelce. Smak najszybciej tracą trunki o mało kwasowym odczynie. Najdłużej zachowują go lekkie białe wina.
  • Wina różowe, lekkie, słodkie powinno się spożyć w ciągu 5-7 dni. Również należy je zakorkować i przechowywać w lodówce. W tym przypadku smak trunku dość szybko się zmienia, nawet dzień po otwarciu.
  • Wina typu bag-in-a-box należy wypić w ciągu 2-3 tygodni. Opakowania tego typu sprawiają, że do wnętrza nie dostanie się tlen. Dzięki temu zachowują one dłużej swoją świeżość.
  • Wina likierowe (np. porto, sherry) należy spożyć w ciągu 28 dni. Przez ten czas zachowują one świeżość. Konieczne jest jednak przechowywanie w zacienionym, chłodnym miejscu (np. lodówce). Tego typu trunki dłużej nadają się do spożycia po otwarciu dzięki dodatkom (np. brandy).

wino kalorie

Dlaczego wino kwaśnieje?

Czasami zdarza się, że pod wpływem działania bakterii kwasu octowego dochodzi do zahamowania fermentacji. Wówczas wino kwaśnieje. Specjaliści zalecają, aby odlać nieco trunku do szklanki, by sprawdzić, czy ma wyczuwalny zapach octu. Pojawić się może również charakterystyczny ciemniejszy kolor.

W przypadku zauważenia, że domowe wino kwaśnieje, należy przelać je do czystego garnka i podgrzać do temperatury ok. 80°C. Nie wolno doprowadzić do zagotowania cieczy. Następnie całość ostudzić, dodać „matkę drożdżową” oraz ok. 1/4 świeżego moszczu owocowego (z cukrem).

Jeżeli jednak w domowym winie zapach octu jest mocno wyczuwalny, należy przerobić ciecz na ocet winny. W ten sposób unikniemy zmarnowania materiału.

W niektórych przypadkach konieczne może okazać się zahamowanie tzw. cichej fermentacji. Ma to na celu uzyskanie lekkiego wina. W takim przypadku trunek ściągany jest do butelek, a następnie pasteryzowany (w temperaturze ok. 70°C). Dochodzi do obumarcia drożdży, co zabezpiecza wino przed skwaśnieniem. Niektórzy stosują również inne rozwiązanie, którym jest dodanie spirytusu (0,1 l na 2 l fermentującego wina). Taki zabieg również powoduje obumarcie drożdży.

Wino może również skwaśnieć, jeżeli będzie zbyt długo otwarte. Wówczas zawartość butelki popsuje się i nie będzie nadawała do spożycia. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie otwartego wina oraz spożycie go w ciągu wyznaczonego czasu.

Wino to trunek, który w Polsce zyskuje na popularności. Duża różnorodność gatunków sprawia, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie – od win słodkich, przez półsłodkie, półwytrawne aż po wytrawne.

Czytaj także:

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama