Duszone policzki wołowe z chrzanem
Składniki:
2 oczyszczone i osuszone policzki wołowe, 3 łyżki mąki, 2 łyżki Czosnku suszonego Nadir, 2 pokrojone w kostkę cebule, 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku, 1 obrana i pokrojona marchewka, 1 pokrojona łodyga selera naciowego, olej rzepakowy do smażenia, 1 łyżka masła do sosu, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 l rosołu wołowego Nadir.
Do smaku:
Liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, pieprz czarny mielony, sól morska jodowana, chrzan tarty.
Do dekoracji: świeże zioła.
Sposób przygotowania:
Policzki wołowe osuszamy. Mąkę mieszamy z Czosnkiem suszonym Nadir i oprószamy policzki wołowe. Następnie smażymy je dokładnie z każdej strony na złoty kolor. W garnku, na oleju z masłem, smażymy cebule, czosnek, marchew, seler, po czym dodajemy mięso, przyprawy, wlewamy wino, rosół oraz dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości. Gotowe policzki wyjmujemy, sos miksujemy i doprawiamy do smaku. Mięso polewamy sosem, dodajemy chrzan tarty i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy z purée ziemniaczanym lub z ugotowaną kaszą.
gulasze, dania warzywne, sosy, zupy