Gulasz Leśniczego
4x, 60 min
Przygotujmy: Opakowanie Podgrzybków Mrożonki Z pomysłem, 500 g łopatki wieprzowej, 150 g boczku, szklanka czerwonego wina, połowa szklanki bulionu, 125 g śmietany, cebula, 2 ząbki czosnku, marchewka, sól, liść laurowy, pieprz w ziarnach, jagody jałowca, ulubione przyprawy
Gotujmy: Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Smażyć 2-3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i opakowanie Podgrzybków Mrożonki Z pomysłem. Posolić. Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając do momentu odparowania wody. Przełożyć do rondla. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę i dodać do rondla z grzybami. Podlać 125 ml bulionu, 250 ml wina wytrawnego i doprawić do smaku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić 25 minut. Następnie dołożyć pokrojoną marchew. Dusić kolejne 25-30 min, aż wieprzowina zrobi się miękka. Zahartować 125 ml śmietany łącząc ją w osobnej miseczce z sosem z gulaszu i wlać do rondla. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami, pieczywem.
Lekka Zupa Podgrzybkowa
4x, 35 min
Przygotujmy: Opakowanie Podgrzybków Mrożonki Z pomysłem, duża cebula, ziemniak, marchewka, litr bulionu grzybowego lub warzywnego, 4 łyżki stołowe śmietany kremówki, sól, tłuszcz do smażenia, ulubione przyprawy
Gotujmy: Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Zeszklić, dodać opakowanie Podgrzybków Mrożonki Z pomysłem. Większe grzyby pokroić na mniejsze części, doprawić solą. Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając do momentu odparowania wody. W bulionie ugotować pokrojone w kostkę: ziemniak i marchewkę. Gdy warzywa zrobią się już miękkie, dodać podgrzybki z cebulą. Doprawić ulubionymi przyprawami i podgrzewać jeszcze przez 10 minut. Podawać ze śmietaną i świeżą natką pietruszki.
Kapusta z Podgrzybkami
8x, 60 min
Przygotujmy: Opakowanie Podgrzybków Mrożonki Z pomysłem, 500 g kapusty kwaszonej, cebula, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, liść laurowy, ulubione przyprawy
Gotujmy: Kwaszoną kapustę odcedzić i wrzucić do garnka wraz z przyprawami. Gotować 50 min od czasu do czasu podlewając wodą. W tym samym czasie na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Na zeszkloną cebulę dodać opakowanie Podgrzybków Mrożonki Z pomysłem. Większe grzyby pokroić na mniejsze części, doprawić solą. Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając do momentu odparowania wody. Gdy kapusta zrobi się miękka dorzucić grzyby z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić kolejne 10 minut i gotowe.
Duszone Podgrzybki w Śmietanie
4x, 15 min
Przygotujmy: Opakowanie Podgrzybków Mrożonki Z pomysłem, 200 ml słodkiej śmietany, cebula, świeża natka pietruszki, tłuszcz do smażenia, sól, ulubione przyprawy
Gotujmy: Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać opakowanie Podgrzybków Mrożonki Z pomysłem. Większe grzyby pokroić na mniejsze części, doprawić solą. Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając do momentu odparowania wody. Dolać posoloną śmietanę i na wolnym ogniu podgrzewać nie doprowadzając do zagotowania. Doprawić ulubionymi przyprawami i natką pietruszki. Podawać jako osobne danie, farsz do grzanek, zapiekanek, pieczywa lub sos do mięs, makaronu czy ryżu.