Unikaj tych żurków na świątecznym stole!
Na rynku dostępne są dzisiaj różne rodzaje żurków, ale nie wszystkie są warte uwagi. Właściwy wybór może zadecydować o tym, czy nasza Wielkanocna zupa zachwyci smakiem, czy zniechęci do siebie. Na szczęście, z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka. Na swoim kanale na TikToku przyjrzała się bliżej różnym zakwasom. Który produkt warto wybrać, a czego lepiej unikać?
Nikt nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez żurku. Jednakże, aby uzyskać pełnię smaku i zdrowia, należy dokonać właściwego wyboru. Aby upewnić się, że nasza zupa będzie godna świątecznego stołu, warto sprawdzić skład kupowanego produktu. Katarzyna Bosacka wykazuje się doskonałym wyczuciem czasu. Na swoim kanale TikTok niedawno przebadała różne rodzaje żurków dostępnych w sklepach. Jakość oferowanych przez producentów produktów znacznie się różni. Katarzyna Bosacka, szczegółowo wyjaśnia, na co należy zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego żurku.
Jakie żurki i zakwasy wzięły udział w teście?
Na półkach sklepowych można znaleźć żurek wielu marek, w wielu różnych opakowaniach. Tak duża różnorodność może skomplikować nasz wybór. Na szczęście Katarzyna Bosacka, postanowiła przebadać trzy różne rodzaje tego produktu i przedstawić swoje spostrzeżenia. W jej teście znajdziemy:
- Zupę żurek w proszku marki Knorr
- Żurek staropolski o smaku bekonowym marki Kuchnia Polska
- Zakwas na żurek z Piekarni i Cukierni Warszawskiej Grzybki
Jak zwykle, Katarzyna Bosacka w pierwszej kolejności przebadała składy konkretnych żurków. Skupiła się również na opakowaniu, w którym sprzedawany jest zaczyn na zupę. Co warto wybrać, aby świąteczny żurek zachwycił smakiem, a czego należy unikać jak ognia?
Czym charakteryzuje się dobry żurek?
Katarzyna Bosacka stanowczo odradza wybieranie żurków sprzedawanych w proszku. Mimo pozornej wygody, tego typu rozwiązanie ma wiele wad i niewiele zalet. Bosacka wskazała na wszystkie uchybienia, jakie posiada ten rodzaj żurku. Żurek w proszku marki Knorr obejmuje nawet kilkadziesiąt pozycji! W składzie znajdziemy niezdrowy tłuszcz palmowy, mleko w proszku oraz ogromne ilości soli. Producent zastosował także sztuczne wzmacniacze smaku. Tego typu składników na pewno nie chciałby mieć nikt na swoim świątecznym stole.
W teście pojawił się też zakwas sprzedawany w butelce. Na pierwszy rzut oka wydawał się on całkiem sensownym wyborem. Jednakże, dzięki wprawnemu oku ekspertki, ujawniły się pewne niuanse, które mogłyby umknąć mniej doświadczonym. W składzie żurku marki Kuchnia Polska Katarzyna Bosacka odnalazła sztuczny aromat bekonowy. Zdaniem ekspertki jest zupełnie niepotrzebnym dodatkiem i może wpłynąć negatywnie na smak potrawy. Dodatkowo opakowanie produktu nie wzbudziło zaufania ekspertki. Plastikowa butelka może wpłynąć negatywnie na aromat zakwasu, który w nim się znajduje.
Na szczęście w sklepach możemy znaleźć zakwas, który jest pozbawiony zbędnych składników. Taki żurek to gwarancja, że Wasza Wielkanocna zupa będzie na pewno pyszna i zadowoli wszystkich domowników. Katarzyna Bosacka wskazała, że spośród trzech prezentowanych żurków, najlepszym jest zakwas z Grzybków. Produkt sprzedawany jest w szklanym słoiku. Dodatkowo posiada prosty i naturalny skład. W składzie tego produktu znajduje się jedynie mąka żytnia, mąka razowa, woda i sól. To właśnie to czyni go godnym polecenia.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: