Te przysmaki wycofano z Aldi. Sprawdź, czy ich nie kupiłeś!

Wycofano niektóre produkty spożywcze z Aldi. Nowy komunikat dopiero, co pojawił się na stronie głównej GIS. Ostrzega się w nim klientów przed narażeniem na kontakt z substancjami alergennymi. Oto kto powinien uważać!

Aldi wycofało produkty.
źródło: Adobe Stock
Reklama

Aldi wycofuje zdrowe przysmaki

Wnętrze produktów powinno odzwierciedlać, to co znalazło się w ich opisie. Substancje, o których piszą producenci, w pełni muszą zgadzać z realnym składem żywności. Okazuje się, że nie zawsze tak się dzieje i dowodem na to jest właśnie aktualna sytuacja. W mieszkach prażonych orzechów, migdałów i żurawiny w czekoladzie z Aldi wykryto niedeklarowaną obecność substancji alergennej. Ktoś, kto jest na nią uczulony, może spotkać się z przykrymi konsekwencjami zdrowotnymi. Etykieta mówi, co innego, a towar też swoje. 

Aldi zmuszony został do wycofania podanych produktów, a GIS ostrzega na swojej stronie przed niebezpieczeństwem. To nie pierwsza taka sytuacja zdarzało się już, że produkt, który miał nie zawierać glutenu, jednak go posiadał, sanepid badał też wiele innych podobnych spraw. Pomimo wszelkich starań, na pewno nie zawsze da się przetestować wszystkie artykuły dostępne na rynku.

Z Aldi wycofano następujące produkty

Z powodu niezgodności składu produktów z ich opisem, Aldi musi zdjąć z półek następujące produkty

  • Mieszanka prażonych orzechów pekan, prażonych i solonych migdałów oraz słodzonej, suszonej żurawiny w czekoladzie gorzkiej marki GOURMET FINEST CUISINE z numerem 05PA02208. Ich producentem jest Bösch Boden Spies Import GmbH.

Minimalna data trwałości przekąsek to 24.08.2022 oraz 05.09.2022 rok. Jako że jest to żywność sypka, jeszcze przez długi czas może leżeć na półkach osób, które wcale nie powinny spożywać tych przekąsek.

Wyglądają następująco:

Bakalie GOURMET FINEST CUISINE 
źródło: GIS

Kto powinien uważać na wycofane produkty z Aldi?

Wycofane migdały, orzechy oraz żurawina z Aldi posiadały w składzie mleko, chociaż nie powinny. Tak przynajmniej wynikało z opisu na etykiecie. Oznacza, to, że osoby uczulone na ten składnik narażone są na przykre objawy zdrowotne. Nietolerancja na mleko może objawiać się m.in. wysypkami, zmianami skórnymi, wzdęciami i bólami brzucha oraz migrenami.

GIS zapewnia, że odpowiednie organy monitorują proces wycofywania wadliwej partii z obrotu. Osoby, które nie mają stwierdzonej alergii, nie muszą się obawiać i nadal mogą spożywać ten produkt.

Czytaj także: Czy należy podawać kod pocztowy, gdy proszą o to w sklepie? Warto to wiedzieć!

Interesują cię promocje na produkty spożywcze? Sprawdź gazetki!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Artykuły

Blog

Reklama