Ser na grilla – jakie sery nadają się na grilla i jak je przyrządzać?

Ser z grilla to doskonały wybór dla każdego, kto szuka smacznego dodatku do mięs z rusztu, a nawet ich zamiennika. Choć przygotowanie takiego dania jest wyjątkowo łatwe i szybkie, to musisz wiedzieć, na jaki rodzaj sera postawić i jak go grillować. Jeśli masz apetyt na aromatyczny przysmak o miękkiej konsystencji i chrupiącej skórce, zapoznaj się z poniższymi wskazówkami na temat grillowanych serów!

ser na grilla
Ser na grilla Fot. Materiały zewnętrzne
Reklama

Jaki ser na grilla? – Które sery nadają się do grillowania?

Najwięcej pytań dotyczy tego, jaki ser na grilla wybrać. Warto więc wiedzieć, że wiele jego rodzajów nadaje się na ruszt, ale najlepiej sprawdzają się te twarde. Chodzi na przykład o halloumi czy oscypek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby grillować także camembert lub inne sery pleśniowe. Przyjrzyjmy się więc specyfice poszczególnych produktów:

  • Grillowany ser halloumi – jest bardzo łatwy do przyrządzenia i nie wymaga przyprawiania. Wystarczy, że pokroisz go na grube plastry (ok. 1 – 2 cm) i położysz na aluminiowej tacce lub bezpośrednio na ruszcie. Pod wpływem wysokiej temperatury ser się zarumieni, a jego skórka zrobi się chrupiąca. Sprawdzi się on nie tylko jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw, ale także jako danie główne.
  • Oscypek z grilla – ma słony smak i rewelacyjnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami, takimi jak żurawina. Największą popularnością taka przekąska cieszy się na Podhalu, ale przyrządza się ją na grillu w każdym zakątku Polski. Nie są do tego potrzebne ani wyjątkowe umiejętności kulinarne, ani oryginalne przepisy. Aby oscypek stał się rumiany na zewnątrz i miękki w środku, opiekaj go po prostu na ruszcie przez 2 minuty z każdej strony.
  • Ser camembert na grilla – jako ser miękki wymaga nieco więcej uwagi podczas grillowania. Jeśli będzie leżał na ruszcie zbyt długo, od razu się roztopi. Z tego względu warto przyrządzać go w folii aluminiowej. Razem z grillowanym camembertem mogą się w niej znaleźć przyprawy, czosnek i oliwa. Dzięki temu ser wchłonie wyjątkowe smaki i aromaty.
  • Inne sery na grilla – takie sery miękkie jak mozzarella czy feta nie nadają się do bezpośredniej obróbki na ruszcie, ale świetnie sprawdzają się na przykład jako składnik farszu w daniach grillowanych. Na tackach opiekać możesz natomiast włoski ser telaggio czy wszechstronny cheddar. W sklepach znajdziesz też wiele innych serów do grillowania. Jeśli szukasz inspiracji, zajrzyj choćby do gazetki promocyjnej ALDI!

Jak przyrządzić ser z grilla?

Sposób przygotowania sera na grillu będzie zależał przede wszystkim do tego, czy wybierzesz odmianę twardą, czy miękką. Zapoznaj się więc z prostymi przepisami na grillowany ser halloumi oraz grillowany camembert!

Przepis na grillowany ser halloumi

Składniki:

  • 1 opakowanie sera halloumi,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • tymianek lub rozmaryn do dekoracji (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Osusz ser halloumi ręcznikiem papierowym.
  2. Pokrój ser na plastry o grubości około 1 – 2 cm.
  3. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, świeżo mielony pieprz i sok z cytryny.
  4. Posmaruj plastry sera halloumi marynatą z obu stron.
  5. Połóż plastry halloumi na ruszcie i grilluj przez 2 – 3 minuty z każdej strony, aż ser będzie złocisty i lekko chrupiący na zewnątrz.
  6. Przełóż grillowany halloumi na talerz i posyp świeżymi ziołami, takimi jak tymianek lub rozmaryn.

Przepis na grillowany camembert

Składniki:

  • 1 opakowanie sera camembert,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżki miodu,
  • sól i pieprz,
  • folia aluminiowa.

Przygotowanie:

  1. Zrób płytkie nacięcia na wierzchu camemberta.
  2. Obierz ząbki czosnku i pokrój je w cienkie plasterki.
  3. Polej ser oliwą z oliwek, a następnie połóż na wierzchu plasterki czosnku i gałązki rozmarynu lub tymianku.
  4. Skrop camembert miodem i posyp go solą oraz pieprzem.
  5. Zawiń camembert z przyprawami w folię aluminiową.
  6. Połóż camembert w folii na ruszcie i grilluj około 10 minut.
  7. Zdejmij camembert z grilla, usuń folię i podawaj od razu.

Grillowany ser – z czym go podawać?

Do każdego rodzaju sera będą pasowały nieco inne dodatki. Jak już wiesz, oscypek warto podawać na przykład z żurawiną lub innymi przetworami. Halloumi doskonale komponuje się natomiast ze świeżymi warzywami oraz różnymi sosami. Sery pleśniowe z grilla odznaczają się natomiast oryginalnym, lekko gorzkawym smakiem, toteż możesz je podawać zarówno ze słodko-kwaśnymi owocami i konfiturami, jak i ze słonymi warzywami.

Bez względu na to, jakie dodatki zdecydujesz się podać do grillowanych serów, możesz mieć pewność, że będą smakowały wyśmienicie. To wyjątkowe produkty, które pasują niemal do wszystkiego. W tej kwestii ogranicza Cię więc jedynie Twoja kulinarna wyobraźnia!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama