Karp - symbol świąt Bożego Narodzenia [PRZEPISY, PROMOCJE]

Chyba nikt nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez karpia! To jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw, którą można przygotowywać na wiele sposobów. Zapoznaj się z naszym tekstem! Znajdziesz w nim najciekawsze przepisy, pozwolą przygotować tę rybę w nieoczywisty sposób! Ponadto w artykule wskazaliśmy najlepsze promocje, jakie oferują znane dyskonty i supermarkety!

Sprawdź najlepsze przepisy na karpia i dowiedz się, gdzie kupisz tę rybę w promocji!
Reklama

Karp co roku pojawia się na wigilijnych stołach. Dlaczego?

Trudno konkretnie wytłumaczyć dlaczego akurat karp jest przygotowywany w każde Święta Bożego Narodzenia w naszym kraju. Kiedyś w czasie komunizmu nie było dużego wyboru produktów, sklepy jednak oferowały ten rodzaj ryby. Z biegiem lat Polacy przyzwyczaili się do tej potrawy, która w końcu stała się ważną tradycją dla całego narodu i jest podtrzymywana przez kolejne pokolenia. Mimo, iż w dzisiejszych czasach w marketach można kupić za nieduże pieniądze m.in. pstrągi, dorsze czy łososie, to karpie i tak cieszą się największym zainteresowaniem na przedświątecznych zakupach.

Święta Bożego Narodzenia bez karpia po prostu nie byłyby tak wyjątkowe! Koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią naszego artykułu, ponieważ wskazaliśmy w nim najlepsze promocje na tę rybę oraz nieoczywiste przepisy, które pozwolą ją przygotować w zaskakujących i co najważniejsze, pysznych odsłonach. Rodzina i przyjaciele na pewno się zachwycą!

Czy sklepy będą sprzedawać żywe karpie przed Świętami Bożego Narodzenia?

Od kilku lat polskie organizacje zajmujące się ochroną praw zwierząt zwracają się z prośbą do popularnych dyskontów i supermarketów o wycofanie ze sprzedaży żywych karpi. Wiele sieci pozytywnie zareagowało na te postulaty i dość szybko postanowiło, że nie będą męczyć ryb. W ofertach zaczęły proponować w zasadzie tylko i wyłącznie gotowe filety i płaty oraz tusze. Sklepy, które zdecydowały się na taki krok to m.in. Biedronka, Lidl, Kaufland, Carrefour i Auchan.

W zeszłym roku zaraz przed Świętami Bożego Narodzenia głośną sprawą było wprowadzenie do oferty żywych karpii przez sieć E.Leclerc. Organizacje tj. Fundacja Alberta Schweitzera, Stowarzyszenie Otwarte Klatki, Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt – Viva! i Compassion Polska, prosiły o natychmiastowe zaprzestanie męczenia ryb. Ostatecznie nie udało się nic zdziałać w tej sprawie. Czy tym razem znowu pojawi się ten sam problem? Wydaje się, że nie, jednak na ten moment nie ma jeszcze żadnych konkretnych informacji na ten temat.

Karp - sprawdź najlepsze promocje z gazetek promocyjnych!

Popularne dyskonty, supermarkety i mniejsze sklepiki oferują karpia w filetach i płatach już od początku grudnia. W większości przypadków klienci mogą liczyć na skorzystanie z promocji sięgających nawet do kilkunastu złotych! Co ciekawe, niektóre sieci wprowadzają do swoich ofert też specjalne akcje, podczas których rozdają ryby w gratisie po spełnieniu zazwyczaj jednego lub maksymalnie dwóch prostych warunków. Gdzie dostępne są największe rabaty? Poniżej wskazaliśmy kilka najlepszych okazji cenowych! Zapoznaj się i zaoszczędź trochę pieniędzy!

Karp - najlepsze promocje od znanych sklepów:

  • Biedronka - płaty karpia: 3,49 zł/100 g,
  • Lidl - filety karpia: 4,29 zł/100 g,
  • Kaufland - płaty karpia: 3,49 zł/100 g,
  • Auchan - filety z karpia: 44,99 zł/kg,
  • Aldi - płaty karpia: 3,79 zł/100 g.

Warto też zwrócić uwagę na specjalną ofertę od POLOmarket, który sprzedaje karpia w porcjach 400 g za jedyne 24,99 zł! Na Święta Bożego Narodzenia coraz częściej konsumenci oprócz karpia kupują również inne ryby, zaliczają się od nich m.in. pstrąg, dorsz, sandacz, łosoś czy mintaj. Wszystkie można kupić za nieduże pieniądze w sklepach wspomnianej sieci. Sprawdź poniższą gazetkę i dowiedz się najważniejszych szczegółów o promocjach!

Karp na Święta Bożego Narodzenia - poznaj najciekawsze przepisy!

Jeżeli do tej pory jedliście podczas Świąt Bożego Narodzenia tylko i wyłącznie smażonego karpia i w tym roku chcecie przygotować go w innej wersji, to koniecznie zapoznajcie się z naszymi przepisami. Poniżej w szczegółowy sposób wskazaliśmy szczegółowe informacje dotyczące zarówno składników, jak i przyrządzenia tej ryby po żydowsku lub w galarecie. Zapewniamy, że w obu przypadkach gotowanie jest naprawdę proste i nie powinno zająć dużo czasu!

Przepisy:

1.Karp po żydowsku.

Składniki:

  • karp: 1 kg,
  • Bulion warzywny: 1 szt.,
  • por: 1 szt.,
  • pietruszka: 1 szt.,
  • seler: 1 szt.,
  • cebula: 1 szt.,
  • marchew: 1 szt.,
  • płatki migdałów: 2 łyżki,
  • żelatyna: 2 łyżki,
  • rodzynki: 100 g,
  • liść laurowy: 2 szt.,
  • ziele angielskie: 5 ziarenek,
  • natka pietruszki: 1 szt.,
  • bułka do namoczenia: 1 szt.,
  • sól: 1 szczypta.,
  • pieprz czarny mielony: 1 szczypta.

Przygotowanie:

Najpierw trzeba bardzo dokładnie wyfiletować karpia, żeby nie uszkodzić jego skóry, zmielić mięso i pokroić wszystkie warzywa w kostkę (nie można drobno!). Następnie gotujemy wywar z pozostałych części ryby, warzyw, dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie i bulion (maksymalnie 40 minut). Później odcedzamy rosół i dodajemy żelatynę. 

Co dalej? Kroimy cebulę w kostkę, namaczamy bułkę, później wraz solą, pieprzem i rodzynkami dodajemy wszystko do zmielonego karpia. Następnie musimy tylko nadziewać skórę ryby przygotowanym farszem. Ostatnim krokiem jest gotowanie na wolnym ogniu przez maksymalnie 30 minut. Gotowe! Życzymy smacznego!

2.Karp w galarecie.

Składniki:

  • karp: 1 kg,
  • włoszczyzna: 1 pęczek,
  • koperek: 1 pęczek,
  • liść laurowy: 1 szt.,
  • ziele angielskie: 4 szt.,
  • żelatyna: 4 łyżki.,
  • woda: 1 litr,
  • bulion warzywny: 1 szt.

Przygotowanie:

Po pierwsze, umytą i obraną włoszczyznę wrzucamy do garnka z 1 litrem wody, po zagotowaniu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i bulion. To wszystko musi się gotować jeszcze przez pół godziny.  Po drugie, przecedzamy wywar do innego garnka i dodajemy karpia pokrojonego w dzwonka - muszą się gotować kilka minut. Potem wyjmujemy je delikatnie i układamy na talerzu.

Później trzeba tylko doprawić wywar według uznania, przecedzić go przez lnianą ściereczkę i rozpuścić w nim żelatynę. Kolejnym krokiem jest studzenie, żeby wywar stężał. Następnie musimy tylko zalać kawałki ryby galaretą i wstawić je do lodówki. Jak widać przygotowanie tej potrawy wcale nie jest takie trudne, wystarczy tylko trochę chęci!

Święta Bożego Narodzenia - najlepsze promocje dostępne tylko na Ding.pl!

Zachęcamy do regularnego odwiedzania naszego serwisu Ding.pl, na którym codziennie pojawiają się nowe oferty promocyjne z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Znajdziemy w nich nie tylko rabaty na artykuły spożywcze, ale również prezenty dla dzieci i dorosłych oraz dekoracje, którymi można przystroić choinkę i pomieszczenia w naszych domach. Przekonaj się, jakie produkty oferują popularne dyskonty, supermarkety i inne sklepy!

Zobacz także:

Prezent na Mikołajki - sprawdź, jakie promocje oferują znane sklepy!

Aż 24 prezenty od Lidla w aplikacji! Można odliczać do świąt!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Artykuły

Blog

Reklama