Tagi
Kupiec Kaszka kukurydziana 400 g - oferty i gazetki promocyjne
Produkt otrzymany z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy. Kukurydza jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz z grupy B, stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Zawiera także cenny selen - pierwiastek stosowany w profilaktyce nowotworowej.
Z kaszki kukurydzianej sporządza się kleiki podawane cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom. Kaszka kukurydziana jest doskonałym źródłem węglowodanów w postaci skrobi i błonnika; pozostając przy tym daniem lekkostrawnym.
Kaszkę kukurydzianą można przygotowywać na wiele sposobów, np. rozgotowuje się ją na kleistą masę, rozsmarowuje na blasze i pozostawia do zastygnięcia, następnie kroi i zapieka lub smaży. Można ją połączyć z masłem, jarzynami, wędliną czy serem i podawać jako dodatek do innych potraw. Natomiast przy gotowaniu na sypko dolewa się wodę w stosunku 1:1. Kaszę gotuje się na małym ogniu, powoli, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.
Informacje o produkcie
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Jedna porcja dostarcza (~50 g): Wartość energetyczna 744 kJ / 176 kcal / 9.00% w 100 g: 1488 kJ / 351 kcal *% RWS *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) Obliczona wartość odżywcza
1 porcja (~50 g) na 100g Sól (g) 0,01 0,01 Białko (g) 3,9 7,8 Błonnik (g) 1,7 3,3 w tym cukry (g) 0 0,1 Węglowodany (g) 38 76 w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0 0,1 Tłuszcz (g) 0,5 1 Wartość energetyczna (kcal) 176 351 Wartość energetyczna (kJ) 744 1488 Informacje o alergenach
Może zawierać gluten.
allergen_tag_text
Informacje dla alergików: patrz na składniki zaznaczone pogrubioną czcionką.
Składniki
kaszka kukurydziana 100%