Jak zrobić pizze?
Jeżeli posiadasz nadmiar drożdży, które gromadzone były na czasy pandemii, możesz wykorzystać je do wielu dań. Domowa pizza to idealny pomysł!
Czy zrobienie pizzy musi być trudne?
Oczywiście, że nie! Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na zjedzenie pizzy jest zamawianie jej z restauracji. To nie musi być jedyny sposób! Zrobienie tego włoskiego dania, wcale nie musi spędzać snu z powiek. Aby zrobić pizzę, trzeba poznać kilka podstawowych zasad! Do upieczenia jej wystarczy zwykła kuchenka z piekarnikiem. Posiadanie profesjonalnego kamienia do pizzy nie będzie niczym złym. Dla zainteresowanych tym tematem warto wiedzieć, że w Leroy Merlin kupicie taki kamień za 69,99 zł.
Zasady robienia pizzy
Po pierwsze warto znać odpowiednie proporcje wybranych składników. Na jedną dużą pizzę na grubym cieście wystarczy 250 g mąki pszennej (należy ją przesiać przez sitko), 5 g drożdży, które wlać należy do ciepłej wody i lekko zamieszać. Do mąki należy dodać sól, dwie łyżki oliwy z oliwek. Do miski z mąką należy wlać drożdże. Na początku mieszamy wszystko łyżką, a gdy składniki zaczną się łączyć, należy przejść do urabiania ciasta dłońmi. Gdy ciasto staje się plastyczne i gładkie, można włożyć je do miski i czekać aż urośnie (około 30 minut). Gdy urośnie, można delikatnie formować pizzę. Możesz wykorzystać do niej specjalną blaszkę do pizzy lub standardową blachę do ciasta.
Gotowy produkt znajdziesz w Lidlu!
Co do pizzy włoskiej?
Ciasto do pizzy na początek warto posmarować sosem pomidorowym. Następnie nałożyć trzeba ser, np. mozzarellę. To znajdzie się na Twojej pizzy, zależy wyłącznie od Ciebie. Doskonałym dodatkiem mogą być oliwki, rukola lub pomidory. Przed włożeniem pizzy do piekarnika pamiętaj, by skropić ją oliwą. Pizzę należy piec na grzałce górnej i dolnej około 6 minut w temperaturze 260 stopni.
Pizza powinna być chrupiąca i smaczna!
Szukaj produktów na pizze w Intermarche!
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: