Lidl Polska i dietetycy radzą, jak jeść zdrowo i smacznie: najlepsze porady i przepisy!

Na drodze do zdrowego stylu życia liczy się każdy krok, dlatego Lidl wraz z ambasadorami kampanii "Zadbajmy o siebie" zachęcają do zmiany naszych nawyków żywieniowych każdego dnia. O kilku najważniejszych i łatwych od wykonania krokach w stronę poprawy zdrowia dowiesz się z artykułu!

Jak wprowadzić zdrową dietę do swojego menu? Lidl Polska i dietetycy mają odpowiedzi.
Pierwszym krokiem na drodze zdrowego odżywiania jest wprowadzenie do diety większej ilości warzyw i owoców. Źródło: Adobe Stock
Reklama

Kampania dla zdrowia: "Zadbajmy o siebie"

W kampanii Zadbajmy o siebie Anna i Robert Lewandowscy, wraz z psycholożką Magdaleną Chorzewską, dietetyczką Dominiką Hatalą oraz trenerem personalnym Jakubem Głąbem, wskazują, jak w prosty sposób można zrobić wiele dla naszego zdrowia.

Pierwszym krokiem jest wprowadzenie do diety większej ilości warzyw i owoców oraz częstsze picie wody. Jak podaje dyskonter, nasza aktywność w kierunku zdrowego żywienia będzie łatwiejsza z nowym, darmowym e-bookiem, dostępnym na stronie internetowej Lidl Polska. Poradnik zawiera on aż 16 premierowych przepisów od Kingi Paruzel, merytoryczny artykuł przygotowany przez dietetyczkę Dominikę Hatalę, praktyczne tipy i planer posiłków.

Jak jeść zdrowiej na co dzień?

Najprościej jest zajrzeć na Ryneczek Lidla – przekonuje sieć handlowa i radzi wprowadzenie do diety większej liczby kolorów! Specjaliści uczestniczący w akcji tłumaczą, że owoce i warzywa powinny być stałym składnikiem naszej codziennej diety, ponieważ stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz naturalnych przeciwutleniaczy. 

Z kolei według zaleceń WHO należy spożywać każdego dnia około pół kilograma warzyw i owoców – różnorodnych i różnokolorowych. W prawidłowo zaplanowanym jadłospisie powinny się one znajdować w możliwie każdym posiłku. Mogą występować w różnej postaci – surowe, gotowane, pieczone lub np. w formie soku

Lidl Kampania dla zdrowia Dominika Hatala
Warzywa i owoce powinny być spożywane głównie na surowo i przygotowywane bezpośrednio przed spożyciem - radzi Dominika Hatala. Fot. Lidl Polska

Porady dietetyczki – łatwe w realizacji

Kilku ważnych rad udzieliła w tym temacie Dominika Hatala, dietetyczka - Należy pamiętać, że witaminy A i C są nietrwałe i rozkładają się w czasie przygotowywania posiłków. Dlatego warzywa i owoce powinny być spożywane głównie na surowo i przygotowywane bezpośrednio przed spożyciem - powiedziała specjalistka, która przygotowała również dodatkowe, szczegółowe porady żywieniowe:

  • Aby zachować największą wartość odżywczą warzyw w surówkach, należy je płukać szybko pod bieżącą wodą. 
  • W warzywach rozdrobnionych następują straty witaminy C, na skutek kontaktu z powietrzem, dlatego też trzeba je, jak najszybciej połączyć z oliwą lub olejem. Dodany tłuszcz zabezpiecza tkanki warzyw przed dostępem powietrza, przez co hamuje proces utleniania witaminy C
  • Znaczne starty witamin i składników mineralnych może także powodować ich nieumiejętne gotowanie. Straty kulinarne szacuje się wtedy na około 55 do 75 proc. dla witaminy C i około 20 proc. dla witaminy A
  • Warzywa, zarówno świeże, jak i mrożone – należy wkładać do jak najmniejszej ilości wrzącej i osolonej wody, ponieważ w czasie gotowania cześć witamin przechodzi do wywaru. Warzywa powinniśmy gotować najkrócej, jak jest to możliwe. Warzywa liściaste trzeba gotować tylko kilka minut, natomiast korzeniowe odpowiednio dłużej, aby były miękkie. Wywary po gotowaniu warto wykorzystać do innych potraw, np. do zup, aby nie zmarnować zawartych w nich składników mineralnych.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Artykuły

Blog

Reklama