Zdrowa dieta jesienią! Sprawdź co należy kupić!

Jesień niesie ze sobą wiele sezonowych warzyw i owoców oraz grzyby. Można je wykorzystać w swoim jadłospisie. Jesienią dobrze jest jeść więcej ciepłych i rozgrzewających posiłków.

Reklama

Dynia

Warzywo to zawiera wiele witamin, m.in. A, B1, B2, PP, E i C, a także żelazo, fosfor, magnez oraz selen, cynk, miedź i mangan. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia układ odpornościowy, pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Ma mało kalorii i można przygotować z niej wiele ciekawych dań, np. placki dyniowe, zupę krem z dyni, ciasto dyniowe czy frytki.

Grzyby

Jesienią nie może zabraknąć w naszej diecie grzybów. Są niskokaloryczne i mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Są źródłem składników mineralnych, głównie potasu, fosforu i magnezu. Zawierają witaminy A i witaminy z grupy B. Można je wykorzystać do sosów, zrobić z nich zupę, wykorzystać jako dodatek do pierogów, czy mięs.

Papryka

Jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Zawiera także potas i wapń. Obniża ciśnienie krwi, chroni przed chorobami układu krążenia. Można wykorzystać ją do zrobienia leczo, zamarynować albo dodać do sałatki. Zupa krem z pieczonej papryki będzie idealnym daniem rozgrzewającym w chłodne dni.

Zobacz promocje w Tesco!

Gruszki

Gruszka zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. oraz fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor i jod. Pozytywnie wpływa na układ trawienny. Polecana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ obniża ciśnienie krwi. Z gruszek można przygotować sok, konfiturę lub dodać ją, np. do owsianki z odrobiną cynamonu.

Śliwki

Zawierają witaminę A, E i K oraz witaminy z grupy B. Suszone śliwki są bogatym źródłem beta-karotenu i łatwo rozpuszczalnego błonnika. Są bardzo kaloryczne, dlatego nie można przesadzić z ich ilością. Można wykorzystać je do zrobienia dżemów czy kompotów lub jako dodatek do ciast, czy pierogów, a także mięs, np. schabu.

Zobacz produkt w Aldi!

Imbir

Jest źródłem witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy. Zawiera węglowodany. Imbir idealnie sprawdzi się jesienią jako lekarstwo na przeziębienia, dzięki swoim właściwościom leczniczym. Działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Głównie wykorzystywany jest jako przyprawa. Można go dodawać do koktajli, herbaty i różnych potraw.

Kiszonki

Warto włączyć do swojej diety różnego rodzaju kiszonki. Mogą to być kiszone ogórki, kapusta, a także rzodkiewka, marchewka czy buraki. Dostarczają przede wszystkim witaminy z grupy B. Wzmacniają odporność, pozytywnie wpływają na układ trawienny. Można je wykorzystać jako zimną przystawkę, dodatek do kanapek lub na bigos.

Zobacz zdrowe produkty w Intermarche!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama