Z czym pić Martini? Wszystko o Martini: od Rosso po Bianco
Martini to jeden z najbardziej znanych alkoholi na świecie. James Bond, najsłynniejszy orędownik martini, jest często widziany na ekranie z oliwką w swoim kieliszku. Ten rodzaj alkoholu ma słodko-gorzki, ziołowy smak. Przyglądamy się niektórym przepisom na koktajle, które zawierają martini.
Z czym pić Martini Bianco? Przepisy, procenty
Martini Bianco to jeden z najpopularniejszych rodzajów Martini. Ma bladozłotą barwę, w smaku jest lekkie, waniliowe, z ledwo wyczuwalnym posmakiem ginu. Martini jest produkowany z ponad 40 różnych ziół i wanilii, a tak że białego wina wytrawnego. Słodszy smak ma dzięki cukru. Zawartość alkoholu w Martini Bianco wynosi 14.4%. Martini najlepiej podawać samodzielnie w kieliszku do wina z dużą ilością lodu. Świetnie sprawdza się jako aperitif. W drinkach dobrze łączy się z Martini Extra Dry. Martini Bianco dobrze komponuje się także z ginem, tequilą i dodatkiem owoców.
Martini Bianco - z czym podawać i jak pić?
Martini Bianco jest uniwersalnym drinkiem, dzięki bazie z białego wina możemy podać Martini do sałatek, owoców, ryby i innych lekkich potraw. Martini idealnie się komponuje z deserem. Ten napój świetniw się sprawdzi zarówno do kolacji, jak i na imprezę. Najlepiej podawać ten napój na lodzie lub mocno schłodzonym.
Vesper Martini to koktajl przyrządzany z ginu i wermutu, ozdobiony oliwką lub skręconą skórką z cytryny. Martini Vesper lub inaczej Martini z oliwką jest jednym z najpopularniejszych koktajli na świecie i przez lata powstawały różne odmiany tego napoju. Pochodzenie Martini jest niejasne, ale prawdopodobnie zostało ono wynalezione pod koniec XIX lub na początku XX wieku. Jeden z najwcześniej znanych przepisów na Martini został opublikowany w 1911 roku w książce "The Savoy Cocktail Book". Martini stało się popularne w latach 20. i 30. ubiegłego wieku, szczególnie w Ameryce. W tym czasie często podawano je "wytrawnie" - do ginu dodawano odrobinę wermutu. W latach 50. koktajl już zawierał więcej wermutu, a w latach 60. i 70. powszechne stało się dodawanie soków owocowych lub innych aromatów.
Martini z oliwką - przepis na popularny drink
Jak przygotować drink Vesper Martini, który pił filmowy bohater? Będą ci potrzebne:
- 30 ml Martini Extra Dry,
- 50 ml ginu,
- 50 ml wódki,
- oliwka,
- 3 kostki lodu.
Do szejkera wlej martini z wódką i ginem, włóż kostki lodu. Całość wstrząśnij, aż wszystkie składniki będą odpowiednio schłodzone. Do klasycznego kieliszka do martini włóż oliwkę nabitą na wykałaczkę. Zalej płynem z szejkera.
Martini Rosso: smak, procenty, drinki
Martini Rosso to alkohol tworzony według tradycyjnej receptury już od 1863 roku. Ma piękny, ciemnoróżowy kolor. Produkowane jest z dwóch rodzajów wina z Piemontu i około 40 naturalnych dodatków smakowych, które nadają mu mocno ziołowy, słodki smak z delikatną goryczką. Większość wykorzystanych przy produkcji Martini Rosso ziół pochodzi z Włoch. Oprócz tego używane są także egzotyczne przyprawy. Zawartość alkoholu w Martini Rosso to 14,4%. Wermut sprawdzi się schłodzony jako aperitif, najlepiej jednak smakuje w drinkach. Martini Rosso znajdziemy w popularnych drinkach, takich jak Manhattan czy Martinez.
Z czym pić Martini? 7 drinków z Martini
Brudny Harry, czyli martini z whisky
Przygotuj:
- 50 ml Martini Dry,
- 50 ml whisky,
- 50 ml Sprite'a lub toniku,
- 5 kostek lodu.
Wszystkie składniki włóż do szejkera. Wymieszaj, aż do połączenia i przelej do kieliszka.
Słoneczne Martini
Przygotuj:
- 0,5 l Martini Bianco,
- 0,5 l wody gazowanej,
- 200 ml syropu z brzoskwiń,
- kilka brzoskwiń z puszki,
- sok z połowy cytryny,
- łyżkę cukru,
- kostki lodu.
Do dużego dzbanka włóż lód i pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Zalej Martini, wodą i syropem. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Na jeden talerz wysyp cukier, a na drugi wylej sok z cytryny. Kieliszek zamocz w soku, a następnie w cukrze. Wlej schłodzony alkohol.
Anejo Manhattan: drink z martini i tequilą
Przygotuj:
- 25 ml Martini Rosso,
- 60 ml tequili Patron Anejo,
- 4 krople Angostura Bitter,
- 4 krople Angostura Bitter Orange.
W szejkerze wymieszaj tequilę z Martini i Angosturą. Przelej do schłodzonego kieliszka i udekoruj wisienką koktajlową owiniętą plasterkiem salami na wykałaczce.
Negroni
Przygotuj:
- 30 ml Martini Rosso,
- 30 ml Martini Bitter,
- 30 ml Bombay Sapphire,
- pomarańczę,
- kostki lodu.
Wrzuć kostki lodu do szklanki. Wlej Martini i Bombay Sapphire. Podawaj z wyciśniętą skórką z kawałka pomarańczy.
Manhattan
Przygotuj:
- 50 ml whisky,
- 20 ml Martini Rosso,
- kilka kropel Angostury,
- lód,
- wisienkę do dekoracji.
Szklankę wypełnij lodem. Wlej whisky i Martini. Dodaj 7-8 kropel Angostury. Gotowy drink udekoruj wisienką nadzianą na wykałaczkę koktajlową.
Martini Rosso Tonic
Przygotuj:
- 60 ml Martini Rosso,
- 60 ml toniku,
- pomarańczę,
- lód.
Kieliszek napełnij lodem, wlej Martini i tonik. Lekko zamieszaj. Wyciśnij częściowo plasterek pomarańczy i wrzuć go do kieliszka.
Martini Bianco
Przygotuj:
- 75 ml Martini Bianco,
- 75 ml Sprite'a,
- sok z cząstki limonki,
- 2 plastry limonki,
- lód.
Płynne składniki i lód wymieszaj w szejkerze. Przelej do kieliszka. Ozdób plasterkami limonki.
Zobacz także:
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: