Witamina C naturalna i w tabletkach
Witamina C wspomaga funkcjonowanie całego organizmu, opóźnia procesy starzenia się skóry i pomaga utrzymać ładną cerę. W aptekach dostępna jest w formie tabletek oraz kapsułek. Można przyjmować ją również w postaci naturalnej – wprowadzając do diety odpowiednie warzywa i owoce. Poznaj właściwości witaminy C i dowiedz się, kiedy warto ją suplementować.
Witamina C 1000: kiedy należy ją brać?
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych witamin – a to za sprawą jej dobroczynnego działania na cały organizm. Wchodzi ona w skład wielu preparatów aptecznych, ma różną dawkę, postać i formę. Są one powszechnie stosowane w środkach wspierających odporność, lekach na przeziębienie i grypę.
Poza tabletkami i kapsułkami w aptekach można znaleźć również wysokiej jakości płyny oraz soki z ekstraktem z aceroli, wyciągiem z dzikiej róży czy sokiem z cytrusów.
Witamina C 1000 to suplement zawierający największą dawkę witaminy C. Jest on zalecany dla osób, które mają niedobory tego składnika w swoim organizmie. Nie ma potrzeby jego suplementacji dla zdrowych pacjentów.
Jakie sygnały świadczą, że mamy do czynienia z niedoborem kwasu askorbinowego? To między innymi:
- osłabienie naczyń krwionośnych,
- obrzęk stawów,
- bolesność stawów,
- utrudnione gojenie się ran
- nieprawidłowe zrastanie się kości po złamaniach,
- spadek odporności organizmu,
- szkorbut – choroba związana z niedoborem kwasu askorbinowego, objawiająca się owrzodzeniem i krwawieniem dziąseł oraz wypadaniem zębów,
- suchość i szybsze starzenie się skóry.
Witamina C 1000 ma najczęściej formę tabletek musujących o różnych smakach. Można ją również spotkać w formie kapsułek do połykania. Mimo dużego stężenia nie jest konieczna recepta do wykupienia jej w aptece. Zapłacimy za nią około 10 złotych.
Nie zaleca się suplementowania witaminy C 1000 dzieciom poniżej 12 roku życia.
Podczas stosowania należy zachować ostrożność, ponieważ przedawkowanie leku może skutkować:
- biegunką,
- nadwrażliwością na składniki, które ją tworzą,
- odkładaniem się kamieni szczawianowych, cysty nowych oraz moczynowych.
Witamina C dla dzieci: suplementacja
Nie tylko dorośli powinni suplementować witaminę C – jest ona ważna również w przypadku najmłodszych. Podawana dzieciom bierze udział w wielu ważnych reakcjach i przemianach, pobudzając procesy biochemiczne w organizmie.
Witamina C jest formą ochrony przed infekcjami. Wzmacnia organizm, mobilizując układ odpornościowy do walki z chorobą, dlatego często podawana jest w trakcie trwającej już choroby.
Ponadto regularnie podawana zmniejsza uczucie zmęczenia i wspomaga produkcję kolagenu, który uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie kości, dziąseł, skóry i zębów.
Na rynku istnieje wiele gotowych produktów z witaminą C dla dzieci. Najlepszym preparatem zawierającym kwas askorbinowy dla najmłodszych są krople, których stężenie wynosi ok. 100 mg/ml.
Jak dawkować witaminę C dla dzieci?
Niemowlętom od 28 dnia życia do końca 24 miesiąca powinno się podawać od 5 do 8 kropli dziennie, natomiast po ukończeniu 2 roku życia dawkę można zwiększyć do 50 mg tj. ok. 10 kropli.
Dzieciom około 5 roku życia można podawać witaminę w formie tabletek o stężeniu 100 mg/ml. W okresach zwiększonego zapotrzebowania, jesienią oraz zimą dawkę można podnieść do 200 mg na dobę.
Witaminę C dla dzieci trudno jest przedawkować. Organizm wydali jej nadmiar samodzielnie. W przypadku wrażliwych dzieci mogą pojawić się skutki uboczne, np. biegunka lub wysypka skórna, a w nerkach odłożyć się mogą moczany i szczawiany.
Naturalna witamina C: lista produktów
Witaminę C warto przyjmować również w naturalnej postaci – ma ona mnóstwo zalet. Przede wszystkim nie można jej przedawkować. Do tego jest tania i smaczna. Dlatego komponując swoją codzienną dietę, warto uwzględnić naturalne źródła tej witaminy. Znajdziemy ją w warzywach, owocach, ziołach a także w mniejszych ilościach w mięsie, nabiale i rybach.
Trzeba jednak pamiętać, że naturalna witamina C bardzo łatwo może stracić swoje właściwości podczas gotowania, dlatego warzywa, owoce, mięsa czy ryby najlepiej jest gotować na parze.
Produkty tracą witaminę nie tylko gdy są gotowane, ale również w wyniku zbyt długiego przechowywania i mocnego rozdrabniania (np. na przeciery, koktajle czy pulpy). Z kolei mrożenie i kiszenie nie wpływa na utratę tego składnika.
Jakie produkty mają najwięcej kwasu askorbinowego? Wbrew pozorom nie jest to cytryna!
Warzywa bogate w witaminę C
- natka pietruszki: ok. 269 mg,
- papryka: ok. 125-200 mg,
- brukselka: ok. 65-145 mg,
- kalarepa: ok. 70-100 mg,
- brokuły: ok. 65-150 mg,
- kapusta: ok. 35-70 mg,
- kalafior: ok. 37-70 mg,
- szpinak: ok. 40-84 mg,
- cykoria: ok. 6-33 mg,
- fasolka szparagowa: ok. 25-30 mg.
Owoce bogate w witaminę C
- owoce dzikiej róży: 250-800 mg,
- czarna porzeczka: 150-300 mg,
- truskawki: 46-90 mg,
- kiwi: 84 mg,
- grapefruity: 30-70 mg,
- cytryny: 40-60 mg,
- pomarańcze: 30-50 mg,
- czerwona porzeczka: 26-63 mg,
- agrest: 25-40 mg,
- maliny: 19-37 mg.
Duże ilości kwasu askorbinowego posiadają też:
- rokitnik: ok. 900 mg,
- pokrzywa: ok. 600 mg,
- cytryniec chiński: ok. 580 mg,
- lebiodka pospolita: ok. 565 mg,
- igliwie sosny i świerka: ok. 150-250 mg,
- kiełki lucerny: ok. 200 mg,
- owoce głogu: ok. 160-180 mg,
- owoce jarzębiny: ok. 100 mg,
Niewielkie ilości tej witaminy znajdują się także w nabiale (ok. 1-2 mg), mięsie i przetworach mięsnych (do 2 mg), podrobach (ok. 30 mg), wątróbkach drobiowych (ok. 23 mg) oraz rybach (ok. 3 mg).
Alternatywą dla suplementów z witaminą C jest acerola – rosnąca w Brazylii wiśnia, która zawiera bardzo duże ilości tego składnika. Jest ona uważana za najzdrowszą roślinę na świecie. W aptekach z łatwością można kupić preparaty z aceroli. Dostępne są suplementy w postaci płynnej, sproszkowanej oraz tabletki.
Decydując się na ich zakup, warto pamiętać, że acerola w proszku zawiera duże ilości błonnika, dlatego na początku stosowania mogą pojawić się przejściowe kłopoty ze strony układu pokarmowego.
Właściwości witaminy C
Witamina C, nazywana również kwasem askorbinowym, jest niezbędna do przeżycia. W przeciwieństwie do zwierząt ludzki organizm nie potrafi bowiem samodzielnie jej syntetyzować, dlatego musi dostarczać ją z zewnątrz.
Pełni ona niezliczoną ilość funkcji w organizmie. Umożliwia prawidłowe działanie enzymów w reakcjach chemicznych. Ponadto bierze udział w syntezie niektórych hormonów, kolagenu, L-karnityny i przekształcaniu cholesterolu do kwasów żółciowych. Produkcja kolagenu jest jedną z najistotniejszych funkcji witaminy C. Jest on bowiem potrzebny kościom, zębom, skórze i oczom do prawidłowego funkcjonowania. Z kolei l-karnityna uczestniczy w przemianach kwasów tłuszczowych i jest bardzo ważnym związkiem w metabolizmie każdego człowieka.
Witamina C pełni też ważną rolę w procesie antyoksydacji. Jest ona jedną z najbardziej popularnych substancji zwalczających wolne rodniki, czyli szkodliwe cząsteczki, które mogą uszkadzać ważne struktury, takie jak białka i DNA. Witamina C, jako antyoksydant, neutralizuje ich nadmiar.
Właściwości witaminy C wiążą się również ze zwiększonym przyswajaniem żelaza. To ważna informacja przede wszystkim dla osób, które cierpią na niedokrwistość z niedoboru żelaza. Przyjmowanie preparatów z żelazem jednocześnie z suplementacją witaminą C zwiększa przyswajanie tej substancji.
Kwas askorbinowy wspomaga również odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego i ma wpływ na układ odpornościowy.
Witamina C często stosowana jest także w kosmetologii. W tej dziedzinie wykorzystuje się przede wszystkim jej dwie główne właściwości – uczestniczenie w produkcji kolagenu i neutralizację wolnych rodników. Dzięki tym cechom jest ona składnikiem wielu preparatów i kosmetyków, które są używane podczas specjalistycznych zabiegów na twarz i ciało w salonach kosmetycznych.
Kwas askorbinowy jest niezbędny do utrzymania zdrowej cery, ma także swoją rolę w opóźnianiu procesu starzenia się skóry. Nadmierna ekspozycja ciała na promieniowanie UV przyczynia się do powstania stresu oksydacyjnego i dużej ilości wolnych rodników. Witamina C opóźnia fotostarzenie się skóry, zmniejsza ryzyko przebarwień i wykazuje działanie przeciwzapalne.
Witamina C: dawkowanie
Optymalna dawka witaminy C zależy od wieku i płci człowieka, a także jego stanu zdrowia czy narażenia na stres.
U osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi około 1 mg/kg masy ciała. W przypadku dzieci zaleca się suplementację wyższych dawek – około 2 mg/kg masy ciała na dobę. Kwas askorbinowy stosowany doustnie w dawce do 200 mg wchłania się prawie całkowicie.
Czy można przedawkować witaminę C? Nadmiar kwasu askorbinowego jest najczęściej samoistnie usuwany z organizmu wraz z moczem, jednak dawki powyżej 2000 mg na dobę mogą powodować objawy niepożądane takie jak:
- nudności,
- wymioty,
- biegunka,
- dolegliwości żołądkowe,
- wysypka skórna.
Po gwałtownym obniżeniu dawki witaminy C może również wystąpić spadek odporności.
Niektóre osoby powinny szczególnie uważać podczas suplementacji witaminy C. Stosowanie suplementów zawierających kwas askorbinowy może między innymi zwiększać prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych u podatnych pacjentów.
Ponadto pacjenci chorujący na zaburzenia gospodarki żelazowej, takie jak niedokrwistość syderoblastyczna, hemochromatoza i talasemia, nie powinni przyjmować dawek powyżej 500 mg na dobę.
Kobietom nie zaleca się przyjmowania dużych ilości witaminy C w ciąży. Witamina ta może mieć również wpływ na działanie doustnej antykoncepcji hormonalnej. Panie stosujące doustne środki hormonalne powinny dostarczać organizmowi 50-100 mg kwasu askorbinowego dziennie i nie przekraczać dawki 1000 mg na dobę.
Czy suplementacja witaminy C to dobry wybór? Warto zauważyć, że niedobór kwasu askorbinowego może przyczynić się do pojawienia się wielu dolegliwości. Z tego względu kwas l-askorbinowy warto podawać już najmłodszym, a w starszym wieku dbać o przyjmowanie jego odpowiedniej ilości w diecie i w razie konieczności – suplementach.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: