Warzywa i owoce sezonowe wiosenne

Wiosenne warzywa i owoce mogą być doskonałym źródłem witaminy B, dlatego ważne jest, aby włączyć je do codziennej diety. Zwlekanie do wiosny może prowadzić do senności i zmęczenia, a także braku energii. Orzeźwiające soki i kolorowe potrawy to świetny sposób na odzyskanie wiosennej energii!

Reklama

Nie mamy siły, wpatrujemy się nieprzytomnie w ekran komputera, pojawiają się bóle głowy, senność i wzrasta tendencja do robienia błędów. Ludzie ratują się kawą, napojami energetycznymi i wietrzą pomieszczenia. Spadek ciśnienia nie ułatwia sytuacji, dlatego musimy szybko naładować baterie!

Warzywa  i owoce

Ratunku należy szukać w dostępnych warzywach i owocach. Nie może zabraknąć witamin, a przesilenie wiosenne często prowadzi do chorób i spadku odporności. Po zimie ludzie są znudzeni mrożonkami. Świeże  warzywa i owoce są soczyste, chrupiące i apetyczne. Z wiosną kojarzą się kolorowe kanapki z sałatą, pomidorem i ogórkiem. Dodatkiem do nich często staje się  rzodkiewka i szczypiorek. Rzodkiew jest źródłem kwasu foliowego, witamin B1, B2, B6 oraz wapnia i żelaza. Pobudza trawienie i łaknienie, z kolei szczypiorek posiada dużo witaminy K, C i poprawia odporność. Roślina cudownie ozdabia kanapki, sałatki i twarożek, do którego można dodać rzodkiewkę i cebulkę, która wzmocni smak. 

Jedz szpinak na zdrowie

Szpinak zawiera dużo żelaza, chroni przed miażdżycą i przed rozwojem chorób nowotworowych. Większość z nas może kojarzyć bohatera kreskówki, jakim był Papaj. Marynarz o dobrym sercu, często zajadał się puszką szpinaku, po której zyskiwał siłę. Jest w tym dużo prawdy, ponieważ szpinak wzmacnia mózg, siłę mięśni, korzystnie wpływa na wzrok i pomaga schudnąć! Możemy wykonać z niego sałatkę, zapiekankę, dodać go do makaronu lub wyczarować smoothie z bananem, mlekiem i łyżką miodu. 
Truskawki i poziomki
Owoce te są niskokaloryczne, posiadają sporo wody i witaminy C. Mają jej więcej, niż pomarańcze! Truskawki pobudzają pracę jelit, regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. 
Są moczopędne, zatem wspomagają pracę nerek i pomagają uzyskać spadek wagi! Poziomki podnoszą odporność organizmu i pomagają w walce z infekcjami. Owoce są przepyszne i dojrzewają od wiosny do jesieni. Świetnie sprawdzą się do deserów, ciast i na przetwory. 

agrest

Agrest

Agrest to krzew, który posiada wiele właściwości odżywczych, jak witaminę C, B6, A, E, luteinę, żelazo, fosfor i magnez. Polecany jest osobom, które mają problem z zaparciami, wzdęciami. Agrest koi nerwy, działa moczopędnie i wspomaga pracę oczu. Możemy go jeść na surowo, wykonać z niego dżem, kompot, albo zrobić galaretkę, którą użyjemy do deserów i ciast. Kiedy planujemy zrobić wiosenne przyjęcie, warto zdecydować się na kruchą tartę z agrestem, która oczaruje gości!
Wiosną na straganach znajdziemy szparagi, botwinkę, sałatę, jarmuż czy marchewkę. Na pobudzenie możemy przygotować sobie świeże soki z połączenia warzyw i owoców, sałatki warzywne z dodatkiem jogurtów i chrupiące kanapki . Chrupanie warzyw na surowo wyjdzie nam na dobre. Warto użyć też brukselek, kapusty białej, czerwonej lub włoskiej do aromatycznych wiosennych zup, a kalarepkę możemy potraktować jako przekąskę na surowo!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama