To najzdrowsze jagody na świecie. Zapobiegają cukrzycy

Superfoods są bogate w składniki odżywcze i zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Niektóre z najbardziej popularnych superfoods to jagody, warzywa i nawet ryby. Superfoods to świetny sposób na uzyskanie ważnych składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm. Mogą one pomóc Ci zachować zdrowie i mieć więcej energii. Superfoods są również znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed chorobami. O jednym z takich superfoodów opowiemy w dzisiejszych artykułach!

jagody goji
Jak dodać superfoody do swojej diety? fot. Adobe Stock
Reklama

Jagody Goji są jednym z najbardziej odżywczych pokarmów na naszej planecie, a korzyści zdrowotne płynące z tego owocu są ogromne. Goji jest owocem pochodzącym z Himalajów i chodowanym w Azji, zwłaszcza przez Chińczyków, od ponad 2500 lat w celach leczniczych oraz jako dodatek do dań. Dopiero niedawno, wraz z odkryciem właściwości odżywczych i mocy antyoksydacyjnej, jagody Goji zaczęły wzbudzać zainteresowanie dietetyków i konsumentów.

jagody goji korzyści
Dlaczego warto jeść jagody Goji? fot. Adobe Stock

8 Korzyści płynące z jagód Goji

Jagody Goji są od wieków stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia różnych schorzeń. Ostatnio naukowcy zaczęli badać korzyści zdrowotne płynące z jagód goji i odkryli, że te małe jagody są pełne przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, które mogą poprawić Twoje zdrowie na wiele sposobów. Oto 8 korzyści płynące z regularnego spożywania jagód Goji:

  1. Zawiera 19 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych dla naszego organizmu - aminokwasy są niezbędne dla organizmu do przetwarzania białek, które przyczyniają się do naprawiania i rozwoju tkanki mięśniowej. Aminokwasy muszą być spożywane, ponieważ organizm ludzki nie potrafi ich wytworzyć. Jeśli organizm nie ma wystarczającej ilości aminokwasw, może to skutkować problemami zdrowotnymi.
  2. Zawiera kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 - mają one fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, normalizacji ciśnienia krwi oraz działają przeciwzapalnie. Są to jedyne kwasy tłuszczowe, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć. Nowsze badania wskazują, że mogą one mieć znaczenie w ochronie przed chorobami serca oraz w zapobieganiu cukrzycy i niektórym formom raka.
  3. Zawierają cyperon, fisalinę i betainę - są to fitoskładniki o korzystnym działaniu na serce, prawidłowe ciśnienie krwi i wątrobę. Pomagają zmniejszyć ryzyko chorób kardiologicznych, zwalczają wirusowe zapalenie wątroby typu B i chronią komórki.
  4. Działanie antyoksydacyjne - jagody Goji są największym znanym źródłem karotenoidów oksydacyjnych. Antyoksydanty zmniejszają tempo starzenia się organizmu i powstawania różnych chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy nowotwory.
  5. Działanie przeciwzapalne - zawiera beta-sitosterol, fitoodżywkę, która ma funkcje przeciwzapalne i pomaga zrównoważyć poziom cholesterolu, chroni przed chorobami serca i wspiera zdrowie seksualne (leczenie impotencji seksualnej).
  6. Bogate w witaminy - jagody Goji naturalnie są bogate w witaminy. Zawierają one więcej witaminy C niż pomarańcza, więcej beta-karotenu niż marchewka i więcej żelaza niż mięso wołowe. Ponadto jagody goji są doskonałym źródłem witamin z grupy B-complex, takich jak tiamina, ryboflawina i niacyna.
  7. Chronią oczy - jagody Goji utrzymują oczy w zdrowiu. Mają wysoką zawartość zeaksantyny, przeciwutleniacza występującego w witaminie A, który chroni siatkówkę. Dodatkowo chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej i pogarszaniem się stanu siatkówki wraz z wiekiem.
  8. Wzmacniają układ odpornościowy - jagody Goji są bogate w polisacharydowe składniki odżywcze, które wzmacniają układ odpornościowy i sprawiają, że organizm jest mniej podatny na choroby.

Jak spożywać jagody Goji?

Jagody Goji możemy jeść suszone, jak i świeże. Mają one słodki, lekko kwaśny smak. Możemy je dodać do sałatek, smoothie, owsianki lub musli. Jagody Goji idealnie się sprawdzają jako dodatek do zdrowych deserów. Jednym ze sposobów na jagody Goji jest sałatka z jagodami Goji i granatem. Przepis na nią jest bardzo prosty, potrzebujemy: 

  • 1/4 szklanki jagód goji
  • 1/4 szkalnka ziaren granatu
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • ogórek pokrojony w kostkę
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól i pieprz

W miseczce wymieszać wszystkie składniki, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny dodać według upodobań. Taka sałatka idealnie będzie pasować do kaszy kuskus lub bulgur, albo jako dodatek wo wrapu.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama