Takiej promocji na ten owoc jeszcze nie było. Znana sieć obniża ceny
Owoce latem są najsmaczniejsze, więc też i najtańsze. Znana sieć handlowa obniża ceny na ulubiony owoc w czasie letnim. Promocje sięgają w sklepach nawet 50%! Sprawdź gdzie tanio kupisz arbuzy oraz dlaczego warto sięgać po ten owoc!
Gdzie tanio kupić arbuz?
Arbuza można już kupić w wielu sklepach detalicznych. Najniższą cenę arbuzów ma Aldi - 2,99 zł za kg. Jest to bardzo niska cena, biorąc pod uwagę, że inni sprzedawcy żądają od 4 do 6 zł za kilogram. W sklepach Biedronka arbuz kosztuje prawie 6 zł za kilogram, a w sklepach Dino - 4,99 zł za kilogram. Owoc ten jest prawie dwa razy droższy niż rok temu. W 2021 r. arbuz w Biedronce kosztowałby 2,99 zł za kilogram, podczas gdy w niektórych sieciach arbuza można było kupić już za 1,99 zł/kg.
Jak wybrać arbuz?
Trudno jest wybrać pysznego i dojrzałego arbuza. Smak tego owocu poznamy dopiero wtedy, gdy go rzeczywiście spróbujemy. Istnieją pewne wskazówki, które mogą pomóc zmniejszyć prawdopodobieństwo zakupu nieapetycznego owocu. Oto siedem rzeczy, o których należy pamiętać przy zakupie arbuza:
- Jaki rozmiar powinien mieć arbuz? Wybierając owoc, zwróć uwagę na arbuzy średniej wielkości - 5-7 kilogramów. Ogromne arbuzy mogą być przejrzałe, a małe na odwrót - niedojrzałe i bez smaku.
- Jakiego koloru powinien być arbuz? Arbuz powinien mieć jasne i ciemne paski. Im ciemniejsze są kolory arbuza, tym więcej witamin i minerałów ma w sobie owoc.
- Jaki powinien być ogon? Jeśli ogon nie został oderwany, to możemy sprawdzić czy nie jest on zbyt suchy. Często jednak w sklepach możemy sprawdzić tylko tzw. „guzik”, czyli miejsce z którego ogon wyrasta. Krawędzie tego guzika powinny być suche. Warto zapamiętać, że zielony ogon to gwarancja niedojrzałego owocu.
- Jaka powinna być skórka arbuza? Skórka powinna być bardzo jędrna. Jeśli arbuz jest dojrzały, nie będziesz w stanie oderwać skórki paznokciem. Jeśli skórka jest brązowa i wilgotna - arbuz jest przejrzały.
- Jaki dźwięk powinien wydawać arbuz? W miąższu dojrzałego owocu są mikrowgłębienia, a więc jednym ze sposobów na sprawdzenia, czy owoc jest dojrzały, jest opukanie. Arbuza należy "klepnąć": położyć go na dłoni lewej ręki, a prawą stuknąć w bok. Wibracje muszą być odczuwalne przez lewą rękę.
- Jakiego koloru powinna być plama na arbuzie? W miejscu kontaktu arbuza z ziemią powinna znajdować się plamka. Kolor tej plamy powinien być ciemnożółty lub jeszcze lepiej ciemnopomarańczowy, ale nie biały. Im jaśniejsza jest plama, tym większa szansa, że owoc jest niedojrzały.
- Czy arbuz tonie? Aby sprawdzić dojrzałość arbuza, można go wrzucić do wody, jeśli nie utonie - owoc jest dojrzały.
- Czy w miazdze powinny być żyły? Miąższ pysznego arbuza powinien być jednorodny. Żółtawe żyłki mogą wskazywać na nienajlepszą jakość jagód.
Dlaczego warto jeść arbuzy?
Arbuz to owoc z rodziny arbuzowatych. Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Jest bogaty w witaminy C, B1 i B2, a także potas i kwas foliowy. Arbuzy są bogate w przeciwutleniacze i mają niski indeks glikemiczny. Stanowią doskonałą propozycję dla osób dbających o zdrowie. Arbuzy mają mało kalorii i są łatwe do przetworzenia. Osoby będące na diecie często wybierają arbuzy. Są one doskonałym wyborem dla osób, które chcą schudnąć. Należy kupować tylko dojrzałe arbuzy, ponieważ są one najlepszej jakości i mają najwięcej wartości odżywczych.
Czy można jeść pestki arbuza?
Tak, można jeść pestki arbuza. Z pestek arbuza pozyskuje się olej, który jest bogaty w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej z pestek arbuza ma również właściwości antyoksydacyjne i pomaga chronić skórę przed starzeniem się. Pestki arbuza są także bogate w błonnik, dlatego mogą być stosowane jako środek przeczyszczający. Warto wiedzieć, że pestki arbuza zaliczane są do superfoods , czyli produktów, które mają bardzo dużo witamin i minerałów. Pestki z arbuza są szczególnie polecane dla osób uprawiających sport, ponieważ wspomagają one regeneracji skóry i mięśni.
Arbuz - przeciwwskazania
Mimo iż arbuz jest bogaty w witaminy i minerały oraz zawiera niewiele kalorii, niektóre osoby powinny unikać arbuza w swojej diecie. Arbuz może być przeciwwskazany w niektórych schorzeniach, takich jak:
- cukrzyca - ze względu na dużą zawartość cukru, osoby chore na cukrzycę powinny unikać arbuza;
- problemy z żołądkiem i jelitami - arbuz może nasilać dolegliwości ze strony układu pokarmowego;
- choroby nerek i wątroby - osoby chore na choroby nerek lub wątroby powinny unikać spożywania pestek arbuza.
Zobacz jak przyrządzić dżem z arbuza w domu!
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: