Super przepisy do robota kuchennego z Lidla! Sprawdź co przygotować

Lidlomix jest w modzie szczególnie w Polsce, ponieważ jest tańszym zamiennikiem Thermomixa. Przystawki, zupy, desery, soki czy dżemy to tylko niektóre z rzeczy, które można przyrządzić za pomocą Lidlomixa. Czy to dlatego, że nie masz czasu, czy chcesz go wykorzystać na inne rzeczy, czy po prostu nie masz "ręki" do kuchni, czy nawet nie lubisz tak bardzo gotować, Lidlomix daje Ci pomocną dłoń. Odkryj kilka proponowanych przepisów Lidlomix, które z pewnością zrobią wrażenie i zachwycą Twoich gości (lub Ciebie!).

lidlomix przepisy
Co przygotować w Lidlomixie? fot. Adobe Stock
Reklama

6 Super popularnych przepisów z Lidlomixa

1. Owsianka z jagodami

Składniki

  • 120 g borówek
  • ½ banana
  • 40 g płatków owsianych
  • 1,2 dl mleka odtłuszczonego
  • 0,9 dl wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • Migdały ze skórką i pestki dyni do smaku

Przygotowanie

  1. Zacznij od zmielenia owoców w misce przez 5 sekund
  2. Dodaj mleko, wodę, płatki owsiane, miód i cynamon i zaprogramuj 8 minut w 90ºC
  3. Wyjąć, przełożyć do miski i dodać borówki, grubo posiekane migdały i pestki dyni.

2. Tapenada z oliwek

Składniki

  • 1 filiżanka pestek oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pieczone papryki do dekoracji

Jak przygotować

Umieść wszystkie składniki w rozdrabniaczu urządzenia Lidlomix i włącz jedną prędkość, aż składniki zostaną dobrze wymieszane. Uważaj, by nie dać się zbyt drobno posiekać. Chodzi o to, aby uzyskać grubo posiekaną masę. Podawać z opiekanym chlebem Alentejo (lub innym według upodobań) i udekorować pieczoną papryką pokrojoną w małe paski.

3. Zupa pomidorowa i bazyliowa

Składniki

  • 3 l wody
  • 20 g cukru
  • 1 l wywar warzywny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Umieść czosnek i bazylię w kielichu i siekaj przez pięć sekund.
  2. Następnie dodaj wodę, oliwę z oliwek, cukier, bulion warzywny, dojrzałe pomidory, sól i pieprz i programuj przez 25 minut w temperaturze 100º C.
  3. Miel wszystko przez minutę i stopniowo zwiększaj prędkość, aż wszystko się dobrze nie przemiesza,
  4. Dodać ocet balsamiczny i doprawić
  5. Zupę można podawać na ciepło lub na zimno.
krewetki z oliwą i czosnkiem
Jak zrobić krewetki w Lidlomixie? fot. Adobe Stock

4. Krewetki z oliwą i czosnkiem

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 800g dużych mrożonych krewetek
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • Sok z ½ cytryny
  • 10 g kolendry

Przygotowanie

  1. Przygotowanie - dzięki Lidlomixowi - jest proste. Zacznij od umieszczenia oliwy z oliwek w misie i ustaw warnik na prędkość 1 na trzy minuty.
  2. Następnie dodaj czosnek (przez otwór w pokrywce) i siekaj przez pięć sekund na prędkości pięć.
  3. Następnie dodać krewetki, sól i pieprz (do smaku) i programować przez kolejne 15 minut na wstecznych obrotach do mieszania.
  4. Dopasuj przyprawy, a na koniec dodaj sok z cytryny i posyp posiekaną kolendrą. I jest gotowy do podania.

5. Grzyby Risotto

Składniki

  • 0,5 dl oliwy z oliwek
  • ½ średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Kostki boczku do smaku
  • 200g posiekanych świeżych grzybów
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 dl białego wina
  • 1,1 litra wody
  • 500 g ryżu Arborio (risotto)
  • Świeży szpinak do smaku
  • 50 g parmezanu

Przygotowanie

  1. Umieść parmezan w Lidlomixie i spulchniaj przez dziesięć sekund na prędkości dziewiątej. Umieść go w misce i odstaw na bok.
  2. Po oczyszczeniu miski posiekaj cebulę i czosnek przez pięć sekund na prędkości siedem.
  3. Dodaj oliwę z oliwek i boczek i smaż przez dwie minuty w temperaturze 100º C na prędkości pierwszej.
  4. Umieść motylek i dodaj ryż oraz wino.
  5. Sauté przez dwie minuty na opcji prędkości łyżki wstecznej.
  6. Następnie dodajemy wywar warzywny, grzyby oraz wodę i gotujemy przez 11 minut w temperaturze 100ºC na opcji odwrotnej łyżki, prędkości łyżki.
  7. Następnie dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut, również w temperaturze 100ºC, odwrotna prędkość łyżki.
  8. Na koniec wyłożyć risotto na blachę do pieczenia i posypać parmezanem.

6. Lody cytrynowe
 

Składniki

  • 200 g cukru
  • 1 skórka z limonki (tylko zielona część)
  • 1 puszka mleka, odparowanego (wcześniej zamrożonego w kostkarce do lodu)
  • 0,6 dl soku z cytryny
  • 0,6 dl soku z limonki
  • Liście mięty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Umieścić cukier w szklance i spryskiwać przez 15 sekund z prędkością 9.
  2. Następnie dodajemy skórkę z limonki i ustawiamy na prędkości dziewiątej na 30 sekund. Wyjąć i odstawić na bok.
  3. Nie myjąc miski, dodajemy zamrożone mleko odparowane i ustawiamy na prędkości piątej przez 20 sekund.
  4. Włóż trzepaczkę motylkową do Lidlomixa i ustaw program na kolejne 3 minuty na prędkości 3,5.
  5. Na koniec dodaj sok z limonki i cytryny oraz cukier (który odstawiłeś na początku) i ustaw na prędkości 3 przez 10 sekund.
  6. Udekorować listkami mięty.

7. Ryż z owocami morza

Składniki

  • 1100 g wody
  • 400 g mieszanki owoców morza
  • 250 g krewetek
  • 250 g ryżu iglastego
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 g cebuli
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g zielonego pieprzu
  • 100 g pomidora
  • 2 łyżeczki domowego wywaru z owoców morza
  • 2 kostki wywaru z owoców morza
  • Kolendra, q.b.

Przygotowanie

  1. Aby przygotować wywar z owoców morza, umieść głowy i skorupy krewetek, 500 g wody w misie Lidlomix® i zaprogramuj na 5 minut w temperaturze 100º, prędkość 3.
  2. Oczyść miskę i dodaj oliwę, czosnek, cebulę, paprykę i pomidora. Siekać przez 5 sekund z prędkością 5, a następnie sauté przez 5 minut w Varomie, prędkość 1.
  3. Teraz dodaj do ryżu wywar, krewetki, mieszankę owoców morza, pozostałe 600 g wody oraz wywar z owoców morza i ustaw program na 18 minut na 100º przy pracy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara/vel Gentle stir setting.
  4. W połowie drogi zatrzymaj proces, zdejmij pokrywę i z pomocą łopatki poluzuj ryż na dnie miski. Dopasować przyprawy i kontynuować gotowanie.
  5. Posypać posiekaną kolendrą i podawać.

8. Dorsz z kremem

Składniki na rybę z dorsza

  • 400 g dorsza - namoczonego, rozdrobnionego i dobrze odsączonego
  • 400 g pałeczek ziemniaczanych
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli
  • 50 g oliwy z oliwek
  • bułka tarta
  • Beszamel 

Składniki na beszamel

  • 1000 g mleka
  • 200 g śmietany
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • Sól
  • Pieprz q.b.
  • Gałka muszkatołowa q.b.

Przygotowanie dorsza ze śmietaną

  1. Umieścić chleb w misie Lidlomixa i zetrzeć na tarce przez 12 sekund na prędkości 7. Wyjąć i odstawić.
  2. Następnie dodajemy oliwę, cebulę, czosnek i siekamy przez 5 sekund na prędkości 5 i smażymy przez kolejne 5 minut w Varomie na prędkości 1.
  3. Dodaj dorsza i ustaw Varomę na 5 minut przy pracy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara/vel Delikatne mieszanie.
  4. W pyrexie układać na przemian chipsy ziemniaczane i dorsza. Przy pomocy szpatułki dobrze wymieszać.

Przygotowanie dorsza ze śmietaną

  1. W misce miksera umieścić mleko, masło, mąkę, sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Programować przez 8 minut, przy 90º i prędkości 4.
  2. Tymczasem rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Dodaj śmietanę do misy miksera i zaprogramuj 2 minuty w temperaturze 90°C i prędkości 4.
  4. Zalać beszamelem ziemniaki i dorsza i dobrze wymieszać szpatułką.
  5. Udekorować bułką tartą i zapiekać w piekarniku przez 20 minut.

Uwaga:

pałeczki ziemniaczane możesz zastąpić zwykłymi, połamanymi i podsmażonymi wcześniej pałeczkami lub kostkami ziemniaczanymi.

9. Czekoladowa Rozkosz

Składniki

  • 250 g czekolady kuchennej - w kawałkach
  • 200g cukru
  • 150g masła
  • 50 g mąki
  • 6 jaj

Przygotowanie

  1. Umieść miskę na Lidlomixie, odważ cukier i odstaw na bok.
  2. Umieść motylek na misie miksera, dodaj białka i ubijaj przez 6 minut, prędkość 3, a w ostatnich 20 sekundach wsyp trzy łyżki cukru przez pokrywę. Wyjąć tę mieszankę do miski i odstawić na bok.
  3. Natłuścić formę do muffinów i rozgrzać piekarnik do 200° C.
  4. Wyjąć motylek z miski, dodać pozostały cukier, masło i żółtka. Ustawić na 5 minut w temperaturze 70°C na prędkości 4.
  5. Dodajemy czekoladę i miksujemy przez 20 sekund na prędkości 5. Czekolada powinna się dobrze rozpuścić.
  6. Teraz dodajemy mąkę i miksujemy na prędkości 5 przez 10 sekund. Pomóż sobie szpatułką.
  7. Ponownie założyć motylek, dodać pianę z białek i miksować przez kilka sekund na prędkości 2,5.
  8. Wszystko przełożyć do formy i piec w piekarniku przez około 10 minut.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama