Rozmaryn lekarski: właściwości. Jak zrobić napar z rozmarynu?
Rozmaryn jest powszechnie znany, ale raczej jako przyprawa w kuchni. Leśny, intensywny zapach świetnie się sprawdza w połączeniu z daniami rybnymi i mięsnymi. Niektórzy lubią dodawać go do serów czy drinków. Ale warto wiedzieć, że rozmaryn posiada wiele prozdrowotnych właściwości, o których warto się dowiedzieć i wdrożyć w życie.
Rozmaryn lekarski: gdzie występuje i jak wygląda?
Rozmaryn lekarski jest krzewem, który rośnie w okolicy Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, dlatego jest spotykany w okolicach Tunezji, Grecji, Francji czy Hiszpanii. Rozmaryn osiąga nawet 2-3 metry wysokości. Jego liście wyglądają jak skórzaste igiełki. Mają z jednej strony mocno zielony kolor, a z drugiej są nieco bielsze i wychodzą z długich, prostych łodyg. W późniejszym okresie wegetacji liście stają się twardsze i odporne na złamania. Gdy rozmaryn wypuszcza kwiaty, są one w kolorze niebieskim.
”Rozmaryn był wykorzystywany do przygotowania potraw i naparów już w starożytności. Co ciekawe roślina doczekała się nawet legend. Jedna z nich mówi, że Maryja dotknęła białych kwiatów rozmarynu swoją szatą, a one zmieniły swoją barwę na niebieską. Stąd nazwa rosemary pochodzi podobno od słów Rose of Mary. Z kolei w mitologii greckiej rozmaryn pojawia się w scenie narodzenia się Afrodyta z morskiej piany”.
Rozmaryn to roślina wieloletnia i można ją z powodzeniem hodować w domowych warunkach przez kilka lat. Jedyne, o czym musisz pamiętać to zapewnienie rozmarynowi dużej doniczki, gdyż jego korzenie są rozległe. Na dnie takiej doniczki ułóż kilka kamieni, aby roślina mogła w naturalny sposób się sama osuszać. Pamiętaj również o regularnym podlewaniu i umiejscowieniu jej w słonecznym miejscu w domu.
Wartości odżywcze rozmarynu
Wartości odżywcze rozmarynu świeżego/suszonego (w 100 g)
- Wartość energetyczna - 131/331 kcal
- Białko ogółem - 3.31/4.88 g
- Tłuszcz - 5.86/15.22 g
- Węglowodany - 20.70/64.06 g
- Błonnik - 14.1/42.6 g
- Witamina C – 21.8/61.2 mg
- Tiamina – 0,036/0,514 mg
- Ryboflawina – 0,152/0,428 mg
- Niacyna - 0,912/1.000 mg
- Witamina B6 - 0,336/1.740 mg
- Kwas foliowy - 109/307 µg
- Witamina A – 2924/3128 IU
- Wapń – 317/1280 mg
- Żelazo - 6.65/29.25 mg
- Magnez - 91/220 mg
- Fosfor - 66/70 mg
- Potas - 668/955 mg
- Sód – 26/50 mg
- Cynk - 0,93/3.23 mg”
Rozmaryn: właściwości
- Rozmaryn posiada wiele korzyści dla organizmu, ponieważ jest źródłem wielu substancji odżywczych. Roślina zawiera między innymi cenne flawonoidy, garbniki, kwas rozmarynowy czy olejki lotne. Jest również bogatym źródłem witaminy A i C. Jakie zalety płyną z użytkowania rozmarynu?
- Pomaga w regulowaniu procesów trawiennych. Ma działanie rozkurczowe, więc pomaga w skurczach pojawiających się przy niestrawności.
- Polepsza krążenie oraz podnosi ciśnienie krwi, więc cały organizm jest bardziej dotleniony. W ten sposób mózg zaczyna lepiej pracować i poprawia się koncentracja.
- Posiada właściwości regenerujące, dlatego powinno się go stosować, gdy odczuwa się spadek energii, a także przy rekonwalescencji po zabiegach i chorobach.
- Polecany jest także przy leczeniu przeziębienia i grypy.
- Poprawia apetyt, więc dobrze się sprawdza w przypadku dziecięcych niejadków lub dla osób starszych i po chorobach.
- Można go dodawać do kąpieli, ponieważ w ten sposób pomaga w bólach mięśniowych i reumatycznych oraz zaburzeniach ze strony układu obwodowego
- Działa przeciwutleniająco
- Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, więc doskonale sprawdza się w przypadku różnych infekcji.
- W kosmetyce można zauważyć właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne rozmarynu. Związki fenolowe zawarte w roślinie zapobiegają starzeniu się skóry. Można też stosować olejek z wyciągu z rozmarynu w walce z cellulitem.
- Działa przeciwcukrzycowo, ponieważ obniża poziom cukru we krwi.
- Zawarte w rozmarynie antyoksydanty działają przeciwnowotworowo oraz zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym.
- Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
- Olejek z rozmarynu doskonale sprawdza się w bólach migrenowych.
- Działa wyciszająco, uspokajająco, a także jest zalecany w stanach depresyjnych.
- Dzięki intensywnemu zapachowi może być skutecznym odstraszaczem moli w szafie.
- Poprawia metabolizm, więc jest skuteczny przy walce z odchudzaniem.
- Chroni przed promieniowaniem słonecznym.
- Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
- Odstraszy owady.
Napar z rozmarynu: jak zrobić i na co działa?
Aby przygotować napar z rozmarynu, należy wykorzystać susz z liści oraz łodygi tej rośliny. W celu suszenia należy zebrać rozmaryn jeszcze przed jego kwitnięciem. Należy suszyć naturalnie w przewiewnym miejscu. Uzyskany susz zaleca się przechowywać w szczelnym opakowaniu np. słoiku.
Aby przygotować napar, należy zalać 1 łyżeczkę suszu gorącą wodą, a następnie zaparzać przez 15 minut pod przykryciem.
Można również przygotować napar ze świeżego rozmarynu. W tym celu potrzeba 3-5 gałązek, które należy zalać wrzątkiem i 5 minut trzymać pod przykryciem. Wystudzoną herbatkę można posłodzić miodem, aby smak nie był aż tak bardzo intensywny.
Na co działa tak przygotowany napar? Herbatka rozmarynowa wyśmienicie sprawdza się w przypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych. W ten sposób łagodzi uciążliwą niestrawność oraz łagodzi uporczywe wzdęcia. Systematycznie spożywany napar poprawia także wygląd skóry oraz polepsza strukturę włosów, a tym samym zapobiega ich wypadaniu. Napar również doskonale sprawdza się w przypadku bóli miesiączkowych, ponieważ działa odprężająco, przeciwbólowo i poprawia krążenie.
Rozmaryn: na co uważać?
Rozmaryn, choć jest stosowany od dziesiątek lat w ramach leczenia różnych chorób, jak każde inne zioło może posiadać także skutki uboczne. Może także wchodzić w reakcję z lekami, suplementami czy ziołami. Jeśli chorujesz na coś, a chcesz zacząć stosować rozmaryn, skonsultuj się ze swoim lekarzem.
Rozmaryn jest raczej bezpiecznym ziołem, ale czasami może powodować reakcje alergiczne. Duża zawartość olejków lotnych w roślinie może być powodem wymiotów, skurczy, a nawet obrzęku płuc. Przeciwwskazaniem do przyjmowania rozmarynu jest również wysokie ciśnienie oraz wrzody.
Ciężarne kobiety nie powinny stosować rozmarynu, ze względu na to, że wyższe dawki mogą spowodować poronienie. Karmienie piersią również jest przeciwwskazaniem.
Podsumowanie
Rozmaryn lekarski jest ziołem, które każdy powinien poznać ze względu na wiele korzyści płynących z jego stosowania. Roślinę warto wdrożyć do swojej diety, ponieważ jej przykładowe zalety to: właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe. Jest to także doraźna pomoc w ogólnym osłabieniu organizmu. W powyższym artykule przedstawiono również wiele innych zalet, które na pewno przekonują do stosowania tej rośliny.
Zobacz także:
Mięta pieprzowa: właściwości, przeciwwskazania, olejek
Rozmaryn lekarski: właściwości. Jak zrobić napar z rozmarynu?
Kwietnik metalowy, drewniany, na ścianę. Jak znaleźć więcej miejsca na kwiaty?
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: