Mięta pieprzowa: właściwości, przeciwwskazania, olejek
Mięta pieprzowa jest również znana pod nazwą mięta lekarska i towarzyszy w zielarstwie od wieków. Jest to mieszaniec gatunkowy, o świetnych właściwościach, które są dobroczynne dla zdrowia. Mięta pieprzowa jest powszechnie stosowana w przemyśle kosmetycznym czy w kuchni. Poznaj wszystkie właściwości mięty pieprzowej oraz jej ciekawą historię.

Jak wygląda mięta pieprzowa?
Mięta posiada wiele gatunków. Zaliczana jest do nich na przykład polna, zielona czy wodna. Najczęściej jednak spotykana jest pieprzowa ze względu na jej właściwości. W smaku jest odświeżająca, lekko chłodząca i pobudza zmysły miętowym zapachem.
Mięta pieprzowa ma silne korzenie oraz podziemne kłącze, z których wyrastają dosyć wysokie i gęste łodygi o ciemno czerwonym odcieniu. Łodyga mięty pieprzowej osiąga wysokość do niecałego metra. Listki mięty mają jajowaty kształt z nierównymi, ostrymi brzegami, które posiadają zielony kolor. Natomiast rozłupka to owoc mięty pieprzowej.
A jak wygląda historia mięty pieprzowej? ”Nazwa "mięta" pochodzi od imienia nimfy, która została przemieniona w tę roślinę leczniczą. Avicenna, Paracelsus i Hipokrates stosowali ją do leczenia wyprysków skórnych i ropni. Leczyli nią także bóle, wymioty i mdłości. Stosowali ją również przy żółtaczce. Aby uśmierzyć ból głowy, przykładano na czoło liście mięty pieprzowej, natomiast na ropne stany skóry przyrządzano plastry z mąki ziemniaczanej z suszoną miętą lub jej sokiem. W średniowieczu w Polsce używano mięty po ukąszeniach pszczół i szerszeni. Doradzano smarować obolałe miejsca sokiem z mięty lub przykładać roztarte liście. Japończycy zwykli nosić przy sobie listki mięty zwinięte w kulki, orzeźwiające się nawet samym jej zapachem”.
Mięta pieprzowa: właściwości
Mięta pieprzowa, która jest zebrana w odpowiednim czasie, zawiera 1,5 % olejku. Olej ten zawiera mentol o charakterystycznym smaku i zapachu. ” Należy dodać, że mięta nie tylko może odświeżyć oddech, ale także jest źródłem bogatym w witaminy: A, C, B1 i B9 (kwas foliowy), oraz minerały: magnez, mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, fosfor czy selen. Dodatkowo odmiana pieprzowa zawiera największą ilość przeciwutleniaczy spośród powszechnie dostępnych roślin zielnych”.
Jakie właściwości posiada mięta?
- Mięta posiada właściwości przeciwutleniające, co znacznie redukuje rozwój chorób cywilizacyjnych. Przeciwutleniacze zawarte w tej roślinie hamują aktywność wolnych rodników. Wolne rodniki to związki, które uszkadzają komórki, a to wówczas prowadzi do wielu chorób, a także procesu starzenia.
- Mięta wykazuje właściwości bakteriobójcze.
- Działa rozkurczowo
- Działa przeciwzapalnie
- Działa żółciopędnie i żółciotwórczo.
- Pobudza układ trawienny
- Pobudza apetyt
- Obniża ciśnienie krwi
- Pomaga w walce z migrenami
- Działa przeciwbólowo, dzięki zawartemu w składzie mentolowy. Radzi sobie z bólami głowy, mięśni czy stawów.
- Reguluje zaburzenia miesiączkowe
- Zapobiega nadmiernej potliwości
- Działa przeciwdrobnoustrojowo, zapobiega pleśni
- Przyczynia się do pozbycia się stanów napięcia nerwowego, poprzez uspokojenie organizmu.
- Pomaga zwalczyć opryszczkę
- Wcierana w skórę, łagodzi świąd.
- Ssanie listków mięty odświeża oddech
- Jest wsparciem w procesie odchudzania.
Zastosowanie mięty
Ze względu na swój orzeźwiający smak i zapach, mięta pieprzowa jest używana w przemyśle kosmetycznym i gastronomii.
Mięta pieprzowa jest używana jako składnik past do zębów, mydeł, żeli, kremów czy szamponów. Powszechnie jest dodawana jako przyprawa, ale również do sałatek, deserów, napojów, czekolad, herbat czy sosów.
Ciekawostka: „Według wierzeń ludowych napar z mięty był w stanie odgonić złe i nieczyste myśli. Natomiast gałązka mięty zawiązana na supełki w jedwabiu i włożona do małżeńskiego łoża miała zapewnić małżeńską wierność”.
Mięta pieprzowa: przeciwwskazania
Olejków oraz naparów z mięty nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz małe dzieci. Natomiast osoby cierpiące na refluks oraz przewlekłą zgagę, mogą przez miętę nasilić objawy tych schorzeń.
Olejek z mięty może powodować także bóle i wymioty, więc należy pilnować zażywanej dawki, aby nie przesadzić z ilością. Osoby chorujące na cukrzycę, również powinny uważać na miętę, ponieważ może obniżać poziom glukozy we krwi.
Zawsze należy stosować się do zaleceń producenta i lekarza. To zioło powinno być przechowywane w miejscu niedostępnym dla dzieci, w szczelnym opakowaniu.
Olejek z mięty pieprzowej
Olejek miętowy można kupić w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością. Niekiedy można dostać go także w aptekach. Można używać zewnętrznie i wewnętrznie.
Ten produkt stosuje się do użytku zewnętrznego jako dodatek do kąpieli, masaży oraz aromatyzacji pomieszczenia. Użyj 5 kropli na połowę ciepłej wody w wannie. Jako olejek do masażu połącz 3 krople z 1 łyżką oliwy. Natomiast w celu rozpylenia w powietrzu, dodaj do wosku w kominku lub do nawilżacza powietrza. Olejek można także wcierać w ciało, aby je nawilżyć i odżywić.
Olejek z mięty pieprzowej doskonale sprawdza się w nieżytach dróg oddechowych i zapaleniu błony śluzowej, a także do inhalacji, aby złagodzić objawy przeziębienia i grypy. Wystarczy wlać 4 krople do miski z gorącą wodą i powoli dychać napar. Takie inhalacje pomagają w wykrztuszaniu, więc ułatwiają oddychanie.
Olej, który jest uzyskiwany z wyciągu mięty pieprzowej, często jest używany do tabletek do ssania, które zmniejszają ból gardła, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Jak zrobić napar z mięty?
Herbatka miętowa to jedna z najchętniej pijanych naparów ziołowych. Po pierwsze ze względu na świeży, mentolowy smak, a po drugie ma wspaniałe właściwości jeśli chodzi o układ pokarmowy. Ma działanie rozkurczowe, dzięki czemu pozbywamy się zalegających gazów oraz wzdęć, poprawiając w ten sposób perystaltykę jelit. To zioło ma również działanie moczopędne. Napar miętowy wykazuje działanie uspokajające oraz relaksujące. Na dobry sen, zaleca się wypicie go na wieczór.
Jak przygotować herbatę z mięty pieprzowej? Możesz kupić gotową lub przygotować samemu. W tym celu użyj kubka i zalej 1 łyżkę liści wrzątkiem. Zaparzaj pod przykryciem 10 minut. Później przecedź i pij w ciągu dnia.
Jak uprawiać miętę pieprzową?
Jeśli nie chcesz kupować gotowej mięty w doniczce, możesz wyhodować ją samodzielnie. Gleba do uprawy powinna być piaszczysto-gliniasta, luźna i wilgotna. Podłoże powinno być bogate w wapń, a kwasowość gleby w przedziale 6,0-7,5. Miętę pieprzową hoduje się w miejscu lekko zacienionym. Pamiętaj, że mięta pieprzowa się dosyć szeroko rozrasta i szybko rośnie. Aby temu zapobiec, posadź roślinę w otoczeniu małego płotku, bądź na przykład w wiadrze bez dna. Miętę pieprzową zbiera się od czerwca do sierpnia. Można zrywać same listki, bądź całe łodygi ok. 5 cm nad ziemią. Można je suszyć w domu, rozkładając wszystko osobno na papierze w cieniu. Oba surowce można suszyć w domowych warunkach rozłożone pojedynczą warstwą na czystym i bezbarwnym papierze w cieniu lub na przewiewnym strychu. Pamiętaj, że mięta musi być regularnie podlewana i odżywiana specjalnymi nawozami organicznymi.
Podsumowanie
Mięta pieprzowa jest jednym z najpopularniejszych ziół, a jej właściwości są znane od setki lat. Posiada mocny, mentolowy smak i zapach. Ceniona jest w ziołolecznictwie oraz w przemyśle kosmetycznym. Miętę możesz kupić w sklepie lub wyhodować samodzielnie.
Zobacz także:
Głóg: owoc, kwia, właściwości i przeciwwskazania
Rozmaryn lekarski: właściwości. Jak zrobić napar z rozmarynu?
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: