Najlepsze przepisy na tani obiad! Kilka złotych za porcje

Wiemy, że znalezienie niedrogich, smacznych przepisów, które spodobają się Tobie i Twojej rodzinie, może być trudne. Dlatego stworzyliśmy listę czterech dań, które są pyszne I przyjazne dla budżetu. Dzięki tym posiłkom będziesz mógł urozmaicić swoje tygodniowe menu bez konieczności rozbijania banku. Dodatkowo, są one pełne składników odżywczych dla bardziej zrównoważonej i zdrowej diety!

tani obiad
Jak tanio i smacznie zrobić obiad? fot. Adobe Stock
Reklama

4 ekonomiczne i zdrowe przepisy

1. Placek mięsny

Ten przepis na placek mięsny to eksplozja smaku. Potrzebne będą tłuczone ziemniaki, olej, cebula, marchewka, seler, czosnek, mięso mielone, puszka pomidorów, koncentrat pomidorowy, oregano, pietruszka i ser. Najpierw kroimy ziemniaki w drobną kostkę, gotujemy przez 10 minut i odstawiamy na bok. Na patelni podsmażamy przez 3 minuty cebulę, marchewkę, seler i czosnek, drobno posiekane. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż kolor zmieni się na złoty, ciągle mieszając, aby było dobrze ugotowane. Dodaj puszkę pomidorów, passatę i oregano. Zmniejszamy ogień i gotujemy do zgęstnienia (około 20 minut), mieszając od czasu do czasu. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. W misce umieszczamy ziemniaki, dodajemy trochę oleju lub oliwy z oliwek, wody, która została po gotowaniu, i przecieramy do uzyskania pure. Dodajemy do masy ser, pietruszkę i sól z pieprzem. Mieszankę mięsną przelewamy do naczynia do pieczenia, na górę dajemy ziemniaki i zapiekamy przez 15 minut.

2. Medaliony rybne z pomarańczową skórką

Zrób sobie dzień rybny! Potrzebne będą:

  • olej lub oliwa z oliwek,
  • małe ziemniaki,
  • ryba, na przykład morszczuk,
  • fasolka szparagową,
  • kilka kromek chleba,
  • pietruszka,
  • skórka z pomarańczy
  • papryczka chili.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, wykładamy blachę papierem do pieczenia, układamy umyte ziemniaki, dodajemy odrobinę tłuszczu (olej lub oliwa), sól i pieczemy w piekarniku przez 25 minut. Dalej rozdrabniamy chleb, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z pomarańczy oraz papryczkę chili, wydrążoną i pokrojoną w paski w robocie kuchennym, dodajemy sól i pieprz. Smarujemy medaliony oliwą z oliwek lub olejem, dodajemy mieszankę z chleba, dociskamy i skrapiamy olejem lub oliwą. Wyjmujemy nasze ziemniaki z piekarnika, dokładamy do nich rybę i wstawiamy z powrotem na kolejne 10 minut. Fasolkę możemy podsmażyć na patelni z czosnkiem lub gotować przez 2 minuty. Podajemy wszystko razem.

ryba zapiekana z ziemniakami
Ryba zapiekana z ziemniakami fot. Adobe Stock

3. Zupa z dyni, fasoli i szpinaku

Masz ochotę na zupę? W takim razie kup jedną małą dynię (750 g), jeden por, jedną marchewkę, seler naciowy, jedną puszkę fasoli masłowej (400 g), szpinak (125 g), 1 litr bulionu z kurczaka lub wody. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej, później dodaj dynię, por, pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. Smaż przez 5 minut, stale mieszając, nie dopuszczając do zbrązowienia. Dodaj bulion lub wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, nie pozwalając, by dynia się rozpadła. Dodaj fasolę i szpinak, gotuj przez dwie minuty na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem.

4. Lasagne z bakłażana

Ta lasagne to prezent dla podniebienia. Składa się z trzech bakłażanów, dwóch puszek pomidorów pokrojonych w kostkę, cebuli, czosnku, 300g sera, gałki muszkatołowej, bazylii, octu balsamicznego, startego sera i cukru. Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni, bakłażany pokrój w 1 cm plastry, posmaruj tłuszczem (olej lub oliwa z oliwek), ułóż na blasze. Bakłażany należy wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut (obróć bakłażany po 10 minutach). Bakłażany powinny być miękkie i złote, jak będą gotowe wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Na patelni na średnim ogniu smażymy cebulę przez 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy przez 1 minutę, potem dodajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut, aż sos będzie gęsty. Dodaj łyżeczkę octu, szczyptę cukru, sól i pieprz. W misce umieścić ser, najlepiej się sprawdza ricotta, liście bazylii, dodaj gałkę muszkatową, sól, pieprz i wymieszaj. W naczyniu do zapiekania należy ułożyć warstwy bakłażana, sosu i mieszanki serowej. Ostatnia warstwą ma być warstwa sosu, posypana startym serem. Lasagne należy zapiekać w piekarniku przez 20 minut, aż ser będzie złoty.

lasagne z bakłażana tanio
Jak tanio zrobić lasagne z bakłażana? fot. Adobe Stock

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama