Kwiaty jadalne - źródło smaku i zdrowia

Gdy patrzymy na mieniące się kolorami kwiaty na działce lub w ogrodzie, czasami nas korci, aby zerwać pąk róży, bratka, fiołka i go szybko, acz nie w ukryciu zjeść. Otóż to wcale nie wyimaginowane marzenie. Od wieków kwiaty jadalne goszczą w wielu przepisach kulinarnych, w różnych krajach. Zobaczmy, jak szerokie spektrum możliwości daje zastosowanie kwiatów jadalnych w kuchni

Kwiaty jadalne w popularnych potrawach
Smaczne sałatki urozmaicone jadalnymi kwiatami
Reklama

Znane i mniej znane, nie tylko pięknie pachną, ale smakują 

Walory smakowe kwiatów jadalnych są wykorzystywane do przyrządzania, a właściwie przyprawiania wielu rozmaitych potraw. Z dużą dozą pewności, jeśli chodzi o smak potrawy - kwiaty jadalne można dodawać do sałatek warzywnych, soków, lemoniad, deserów lodowych, herbat, dań mięsnych, makaronów itp.    

Na pierwszy ogień dania mięsne 

Czy porządny kawałek rosbefu, sznycla, czy karkówki może jeszcze lepiej smakować? Oczywiście jeśli dodamy do niego kompozycje przygotowaną z posiekanych pikantnych, pieprznych kwiatów nagietka, kolorowych pikantno-słodkawych kwiatów nasturcji, kwiatów oregano oraz różnokolorowych kwiatów rzodkiewki o wyraźnym pieprznym charakterze. Dla osób lubiących sosy, opisane powyżej posiekane kwiaty można ugnieść w moździeżu z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. 

Kwiaty jadalne na każdą okazję kulinarną
Kwiaty jadalne ubarwiają nasze potrawy 

Sałatki klasą samą dla siebie

Od wytawnych w smaku warzywnych, po słodkie owocowe, wszystkie sałatki stanowią dobrą bazę dla kwiatów jadalnych. Do urozmaicenia smakowego sałtek możemy stosować m.in. niewielkie charakterystyczne kwiaty rukoli o pieprzowym smaku, kwiaty fiołka trójbarwnego o subtelnym miętowym smaku, ogórecznika lekarskiego, słodkawo-pikantnej nasturcji.   

Lody, torty i inne desery

W gorące, letnie dni wspaniale odsuwają od nas zmęczenie dobre lody. Oto także do lodów zakupionych na przykład w markecie możemy użyć doskonałego dodatku smakowego w postaci jadalnych kawiatów. Niezależnie od tego, czy to w lodach czekoladowych, czy owocowych doskonale sprawdzą się słodkie i pchnące kwiaty lawendy, kwiatostany werbeny cytrynowej i mięty. Idealnym wyborem do smakowego urozmaicenia deserów, tortów i napojów są kwiaty róży. Warto wiedzieć, że najbardziej intensywny smak uzyskamy z odmian kwiatów róży o ciemniejszych barwach.   

Kto lubi herbaty - proszę!

Smakosze wszelkiego rodzaju herbat mają też swój zasób kawiatów jadalnych do wykorzystania. Są to przede wszystkim kwiaty hibiskusa o bardzo charkterystycznym, cierpkim  smaku, kwiaty jaśminu, kwiaty rumianku, czy wspaniale pachnące kwiaty owoców cytrusowych cytryny, pomarańczy, limonki, grejpfruta.

Kwiaty jadalne na każdą okazję kulinarną
Kwiaty jadalne na każdą okazję kulinarną

Chętni na coś więcej - oczywiście! 

Dla wszystkich zainteresowanych możliwościami smakowymi i zdrowotnymi kwiatów jadalnych otworzą się w lipcu podwoje ogólnopolskiego VII Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Tegoroczny VII Festiwal odbędzie się w Ogrodach Hortulus Spectabilis, w Dobrzycy (woj. zachodniopomorskie) w dniach 16-17 lipca. Założeniem tej imprezy jest propagowanie zdrowego trybu życia, promowanie ogrodnictwa, ekologicznej uprawy oraz gotowania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych i ziół.

To już niedługo, więc zarezerwujcie sobie w kalendarzu czas na wizytę na targach!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Artykuły

Blog

Reklama