Korzyści zdrowotne wynikające z jagód Goji: Trzy przepisy, aby zacząć je jeść
Jeśli szukasz pożywnej przekąski, która może pomóc w zapobieganiu chorobom, powinieneś rozważyć dodanie jagód goji do swojej diety. Jagody Goji są najzdrowszymi jagodami na świecie i mają liczne korzyści, w tym zapobieganie cukrzycy.
Korzyści płynące z jagód goji są liczne i mówiliśmy już o nich - To najzdrowsze jagody na świecie. Zapobiegają cukrzycy. Nie dziwi więc fakt, że w Azji jagody te są wykorzystywane nie tylko do jedzenia, ale także w celach leczniczych, zwłaszcza w profilaktyce wielu chorób. Jeśli jeszcze nie dodaliście ich do swojej diety, oto trzy przepisy z jagodami goji, abyście mogli zacząć to robić.
3 przepisy z jagodami goji
1. Herbata cytrynowa z jagodami goji
Zaczynamy od bardzo prostego i aromatycznego przepisu na jagody goji, który możesz przyjąć rano lub na dobranoc po długim dniu w pracy.
Składniki
- 1 garść jagód goji
- 1 laska cynamonu
- skórka cytrynowa
- woda
Jak się przygotować
- Doprowadź wodę do wrzenia, gdy się zagotuje dodaj skórkę z cytryny, jagody goji, laskę cynamonu i pozostaw do nabrania smaku na 8 minut.
- Wyjąć skórkę z cytryny, podawać na ciepło.
2. Granola z pistacjami i jagodami goji
Granola to jedna z tych rzeczy, które szybko znikają z szafek w naszych kuchniach, dlatego zawsze musimy kupować więcej. Do granoli można dodać jagody goji.
Składniki
- ¼ szklanki jagód goji
- ½ szklanki pistacji
- ¼ szklanki nasion lnu
- 1 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1/3 szklanki galaretki ryżowej
- szczypta soli morskiej
Metoda przygotowania
- Zacznij od wyłożenia blachy papierem do pieczenia i włącz piekarnik na 180º.
- Do miski dodajemy nasiona lnu, pistacje i płatki owsiane.
- Galaretkę ryżową wymieszać z olejem, dodać do suchej mieszanki i dobrze wymieszać.
- Jeśli czujesz potrzebę, możesz dodać jeszcze trochę galaretki lub oleju słonecznikowego.
- Rozłóż masę na blasze do pieczenia w bardzo cienkiej warstwie i piecz w piekarniku przez 30 minut lub do uzyskania złotego koloru, mieszając co 10 minut. Bardzo uważaj, żeby granola się nie przypaliła!
- Wyjąć z piekarnika, dodać jagody, zostawić do ostygnięcia i przechowywać w szczelnych słoikach.
3. Dżem z jagód Goji i czerwonych jagód
Jeden z najsmaczniejszych przepisów na jagody goji. Do posmarowania na śniadaniowym pieczywie lub toście, co powiecie na pyszny dżem z jagód goji z dodatkiem ulubionych czerwonych jagód?
Składniki
- 200 g jagód goji
- 500 g cukru brązowego
- 1 laska cynamonu
Metoda przygotowania
- Namoczyć jagody goji przez 30 minut.
- Po tym czasie dobrze umyj czerwone jagody i doprowadź je do wrzenia razem z odsączonymi jagodami goji, cukrem i laską cynamonu.
- Niech się gotuje, aż osiągnie pożądaną przez Ciebie konsystencję.
- Przechowywać w szczelnych, wysterylizowanych słoikach.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: