Korzyści zdrowotne wynikające z jagód Goji: Trzy przepisy, aby zacząć je jeść

Jeśli szukasz pożywnej przekąski, która może pomóc w zapobieganiu chorobom, powinieneś rozważyć dodanie jagód goji do swojej diety. Jagody Goji są najzdrowszymi jagodami na świecie i mają liczne korzyści, w tym zapobieganie cukrzycy.

jagody goji przepisy
Jak dodać Goji do swojej diety? fot. Adobe Stock
Reklama

Korzyści płynące z jagód goji są liczne i mówiliśmy już o nich - To najzdrowsze jagody na świecie. Zapobiegają cukrzycy. Nie dziwi więc fakt, że w Azji jagody te są wykorzystywane nie tylko do jedzenia, ale także w celach leczniczych, zwłaszcza w profilaktyce wielu chorób. Jeśli jeszcze nie dodaliście ich do swojej diety, oto trzy przepisy z jagodami goji, abyście mogli zacząć to robić.

3 przepisy z jagodami goji

1. Herbata cytrynowa z jagodami goji

Zaczynamy od bardzo prostego i aromatycznego przepisu na jagody goji, który możesz przyjąć rano lub na dobranoc po długim dniu w pracy.
Składniki

  • 1 garść jagód goji
  • 1 laska cynamonu
  • skórka cytrynowa
  • woda

Jak się przygotować

  1. Doprowadź wodę do wrzenia, gdy się zagotuje dodaj skórkę z cytryny, jagody goji, laskę cynamonu i pozostaw do nabrania smaku na 8 minut.
  2. Wyjąć skórkę z cytryny, podawać na ciepło.
granola z jagodami goji
Jak jeść jagody Goji? fot. Adobe Stock

2. Granola z pistacjami i jagodami goji

Granola to jedna z tych rzeczy, które szybko znikają z szafek w naszych kuchniach, dlatego zawsze musimy kupować więcej. Do granoli można dodać jagody goji.

Składniki

  • ¼ szklanki jagód goji
  • ½ szklanki pistacji
  • ¼ szklanki nasion lnu
  • 1 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1/3 szklanki galaretki ryżowej
  • szczypta soli morskiej

Metoda przygotowania

  1. Zacznij od wyłożenia blachy papierem do pieczenia i włącz piekarnik na 180º.
  2. Do miski dodajemy nasiona lnu, pistacje i płatki owsiane.
  3. Galaretkę ryżową wymieszać z olejem, dodać do suchej mieszanki i dobrze wymieszać.
  4. Jeśli czujesz potrzebę, możesz dodać jeszcze trochę galaretki lub oleju słonecznikowego.
  5. Rozłóż masę na blasze do pieczenia w bardzo cienkiej warstwie i piecz w piekarniku przez 30 minut lub do uzyskania złotego koloru, mieszając co 10 minut. Bardzo uważaj, żeby granola się nie przypaliła!
  6. Wyjąć z piekarnika, dodać jagody, zostawić do ostygnięcia i przechowywać w szczelnych słoikach.

3. Dżem z jagód Goji i czerwonych jagód

Jeden z najsmaczniejszych przepisów na jagody goji. Do posmarowania na śniadaniowym pieczywie lub toście, co powiecie na pyszny dżem z jagód goji z dodatkiem ulubionych czerwonych jagód?

Składniki

  • 200 g jagód goji
  • 500 g cukru brązowego
  • 1 laska cynamonu

Metoda przygotowania

  1. Namoczyć jagody goji przez 30 minut.
  2. Po tym czasie dobrze umyj czerwone jagody i doprowadź je do wrzenia razem z odsączonymi jagodami goji, cukrem i laską cynamonu.
  3. Niech się gotuje, aż osiągnie pożądaną przez Ciebie konsystencję.
  4. Przechowywać w szczelnych, wysterylizowanych słoikach.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama