Kilka tipów na towarzyskie spotkanie przy grillu!

Cała przyroda zachęca do działania. Kwitnące krzewy i drzewa, coraz dłuższe wieczory są znakiem dla wielu na rozpoczęcie grillowych spotkań na świeżym powietrzu w miłym towarzystwie rodziny, przyjaciół i znajomych. Jeśli wahasz się z organizacją przyjęcia, bo nie wiesz, co upichcić na swoim nowym grillu, przeczytaj artykuł. Znajdziesz w nim kilka prostych w przygotowaniu przepisów na pyszne dania i dobrą atmosferę!

Propozycje kilku pysznych dań na majówkowego grilla
Grillowanie w gronie znajomych jest świetną okazją do wymiany doświadczeń kulinarnych i odkrycia nowych smaków. Źródło: Adobe Stock
Reklama

Początek sezonu z grillem

Majówka jest symbolicznym sygnałem do rozpoczęcia grillowego czasu. Najchętniej spotykamy się w letnie i ciepłe popołudnia oraz wieczory. Są też jednak miłośnicy grilla, którzy ten rodzaj obróbki warzyw, mięsa, serów i owoców praktykują na świeżym powietrzu do później jesieni. A zimą, już w domu, korzystają z grilla elektrycznego. Gdy na pierwsze, majowe dni zapowiedziana będzie chłodniejsza aura nie zapominajmy o bluzach i rozgrzewających napojach. 

W zgranym towarzystwie

Smażenia potraw na grillu może być interesującym pomysłem na weekendowy posiłek z najbliższymi. Jest też dobrą okazją do spotkania się w większym gronie. Zapraszając znajomych, pamiętajmy, by zapewnić odpowiednie produkty na grilla – w zależności od preferencji i diety mięsnej lub bezmięsnej.

Grillowanie to zazwyczaj nieformalna impreza i coraz częściej każdy z gości przynosi coś, na co ma ochotę – produkty na sałatkę, kiełbaski czy deser. Z tych powodów jest to okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych i odkrycia nowych smaków znanych i mniej znanych produktów w nowej odsłonie.

Gdzie postawić grilla?

Do grona szczęśliwców z pewnością zaliczają się osoby dysponujące własnym ogrodem obok domu lub ogródkiem działkowym. Ale, dla amatorów grillowania jest też inna opcja. W wielu miastach, w Polsce jest możliwość skorzystania ze specjalnie wydzielonych stref dla miłośników grilla

Pogoda nam nie straszna

Pogoda ma duże znaczenie. Jednak, nawet jeśli z prognoz wynika, że czeka nas deszcz, nie rezygnujmy z zaplanowanego grillowania. Spotkanie z najbliższymi może się odbyć pod dachem, a warzywa czy mięso upieczemy w piekarniku. I w tym miejscu zaczynamy prezentację dań. Hot dogi z grillowanymi kiełbaskami można równie dobrze przygotować w domu, korzystając z patelni grillowej.

Hot dogi z grillowanymi kiełbaskami

Czas przygotowania: 15 min.
Liczba porcji: 4

Składniki:
4 bułki do hot-dogów
1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego np. Knorr
4 kiełbaski
4 plastry boczku
4 plastry sera żółtego
2 łyżki majonezu Hellmann's oryginalny
2 łyżki ketchupu Hellmann's łagodny
2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

  • Bułki przekrój wzdłuż na pół, nie rozcinając ich do końca.
  • Następnie przygotuj sos. Połącz w misce majonez np. Hellmann's oryginalny, ketchup Hellmann’s łagodny, musztardę i sos sałatkowy koperkowo-ziołowy.
  • Ponacinaj kiełbaski i grilluj przez kilka minut, aż się zarumienią.
  • Kiełbaski zawiń w plaster sera i boczku, a następnie umieść je ponownie na ruszcie.
  • Bułki połóż na grillu.
  • Kiedy ser zacznie się rozpuszczać, włóż kiełbaski do bułek i dodaj sos.

Jakie menu grillowe?

Dania na grilla powinny być proste w przygotowaniu, różnorodne w smaku i apetycznie serwowane. W dalszym ciągu na grillach królują kiełbaski i karkówka. Coraz chętniej jednak sięgamy po warzywa sauté, z dodatkiem oliwy lub nadziewane mięsem.

Smaczne i efektowne okażą się faszerowane pieczarki albo opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem. Kolorowe szaszłyki z warzywami też prezentują się i smakują doskonale. 

Popularne jest także grillowanie owoców morza, np. kalmarów i krewetek. Zaskakujące dla gości mogą być grillowane owoce, tak popularne w Belgii czy Holandii. Na grillu, nie powinno zabraknąć również orzeźwiających sałatek z sezonowych warzyw oraz sosów, które wzbogacą smak grillowanych dań.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Czas przygotowania: 30 min.
Liczba porcji: 4

Składniki:

4 upieczone ziemniaki
4 łyżki sosu Hellmann's czosnkowego
1 łyżka przyprawy do złotego kurczaka Knorr
1 cukinia
4 plastry łososia wędzonego
1 posiekana czerwona cebula
4 łyżki startego sera cheddar
Garść kiełków słonecznika
Kilka kropli sosu Tabasco
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wydrąż je łyżką stołową – powstałe łódeczki oprósz przyprawą do złotego kurczaka KNORR. Wydrążony miąższ pokrój w drobną kostkę.
  • Cukinię oraz cebulę pokrój również w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj miąższ z ziemniaków, pokrojonego drobno łososia oraz starty ser. Farsz dopraw do smaku i wymieszaj.
  • Przygotowanym farszem napełnij połówki ziemniaków i ułóż na aluminiowej tacce do grilla. Łódeczki opiekaj ok. 10 minut uważając, aby nie przypaliły się.
  • W miseczce wymieszaj sos czosnkowy z sosem Tabasco. Gotowe łódeczki przełóż na półmisek i udekoruj kiełkami słonecznika. Podawaj z sosem czosnkowym.
Amerykańskie żeberka BBQ z grilla - niebo w ustach!
Amerykańskie żeberka BBQ z grilla - zafascyjnują głodnego i sytego. Fot. Knorr

A może - motyw przewodni?

Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości, a wiemy, że uwielbiają kuchnię azjatycką przygotujmy menu inspirowane orientem. A może szybka wycieczka i popołudnie w Stanach Zjednoczonych na barbecue? Nie może wówczas zabraknąć żeberek BBQ oraz soczystych burgerów. Grillowane owoce, zwłaszcza ananas, pomogą uzyskać wakacyjny, wręcz wyspiarski klimat w stylu hawaii.

Żeberka BBQ

Czas przygotowania: 90 min. Wcześniej przez dobę marynuj żeberka zgodnie z przepisem.
Liczba porcji: 4

Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych
200 ml pikantnego ketchupu np. Hellmann's Extra Hot
1 kostka rosołowa 
4 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
20 gramów imbiru
50 gramów brązowego cukru
30 mililitrów miodu
10 gramów ziaren kolendry
20 gramów gałki muszkatołowej
20 gramów cynamonu
10 gramów goździków
10 gramów pieprzu cayenne
3 łyżko przyprawy do mięs

Sposób przygotowania:

  • Umyj żeberka, oczyść i podziel na mniejsze porcje, na przykład po trzy kostki.
  • Zagotuj około 2 litry wody z kostką rosołową.
  • Gotuj żeberka w bulionie około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  • Pokrój cebule i czosnek w drobną kostkę i podsmaż w dużym garnku. Dodaj cukier i poczekaj do momentu, kiedy lekko się skarmelizuje. Ziarna kolendry rozdrobnij w moździerzu i wrzuć do garnka razem z przyprawą do mięs oraz pozostałymi przyprawami. Następnie dodaj ketchup Hellmann's Extra Hot i duś przez około 15 minut. Pod koniec duszenia dodaj miód do sosu. Jeśli będzie zbyt gęsty, możesz rozrzedzić go odrobiną bulionu, który pozostał z gotowania żeberek. W tak przygotowanym sosie marynuj żeberka co najmniej jeden dzień.
  • Opiekaj mięso na średnio rozgrzanym grillu około 30 minut lub piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 1 godzinę. Podawaj z kolbami kukurydzy i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Artykuły

Blog

Reklama