Jakie smaki kawy pasują do jesiennej aury? Odkryj idealny napój na chłodne dni!
Jesień stawia przed nami różne wyzwania — dzień jest krótszy, temperatura spada, a za oknem widzimy coraz więcej chmur, a mniej słońca. To wszystko może przyczynić się do obniżenia nastroju, dlatego warto zadbać o swoje samopoczucie z kubkiem dobrej kawy! Jaka kawa będzie najlepiej pasowała do jesiennej aury?
Kawa przelewowa — czarna kawa, która rozjaśni Twój dzień
Czarna kawa bez dodatków może być naprawdę zachwycająca. Ziarna jakości specialty mają bardzo szeroką gamę smaków i aromatów. Odpowiednio zaparzona kawa specialty, w zależności od regionu w którym wyrosła, może smakować jak czekolada, owoce lub orzechy! I to bez dodawania słodkiego syropu. Kawa najwyższej jakości sama w sobie smakuje bardzo dobrze — jest wyrazista, aromatyczna i nieoczywista.
Dodatkową zaletą kawy przelewowej jest duża dawka kofeiny. Choć czarna kawa z przelewu jest delikatniejsza w smaku niż espresso, to zawiera niemal 4 razy więcej kofeiny! Oznacza to, że pobudzi nas skutecznie na długie godziny. Kofeina stymuluje nasz system nerwowy pomagając wydzielać się serotoninie i dopaminie, a każda dodatkowa dawka hormonów szczęścia jest na wagę złota podczas zimnych, jesiennych wieczorów.
Jaka kawa będzie pasowała najlepiej do jesieni? Jeśli lubimy klasyczne, czekoladowo-orzechowe smaki, kawa z Brazylii sprawdzi się idealnie. A jeśli chcemy w filiżance odnaleźć wspomnienie lata — kawy z Afryki, takie jak Etiopia czy Kenia, umożliwią nam sensoryczną podróż do ciepłych miesięcy, które smakują owocami i kwiatami.
Kawa z mlekiem — dla prawdziwych jesieniarzy
Kawa z mlekiem na bazie espresso może być nie tylko dobrym sposobem na pobudzenie się, ale także znakomitą formą deseru. Mleczne kawy takie jak flat white czy cappuccino idealnie sprawdzą się kiedy mamy ochotę na wyrazistą kawę.
Do kaw mlecznych najlepiej sprawdzą się ciemno i średnio palone ziarna jakości specialty. Kawy do espresso idealnie łączą się z mlekiem, są esencjonalne i bardzo intensywne w smaku. Kluczem do przygotowania dobrej kawy mlecznej jest dobre spienienie mleka. Nie powinno być zbyt gorące, idealnie będzie w temperaturze około 60 stopni. Wówczas pieni się ono tworząc aksamitną, słodka piankę.
Dobra kawa powinna smakować świetnie bez żadnych dodatków, jednak czasami kawa może po prostu zastąpić nam kawałek ciasta. Na przykład duży kubek caffé latte z ulubionym słodkim syropem może znakomicie poprawić nam humor kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: