Jak ugotować idealne jajka? Wielkanocna porada

Wielkanoc już niedługo! Czy wiesz jak ugotować jajka, by smakowały i wyglądały jak najlepiej?

Reklama

W gotowaniu jajek na Wielkanoc ważnych jest wiele elementów. By jajka były idealne, należy pamiętać, że przez ugotowaniem muszą pozostać w temperaturze pokojowej. Lepiej wyjąć jajka z lodówki o wiele wcześniej przed ugotowaniem by nie były zimne. Sposób gotowania jajka różni się od rodzaju, jaki chcemy uzyskać. Możemy ugotować jajko na miękko, półtwardo i na twardo. Do wody z jajkami warto dosypać soli. Powoduje to, że jajka nie obijają się o siebie i nie pękają. Jajka wkładamy do wrzącej wody.
 

Jak gotować jajka?

  • Jajko na miękko: od 4 do 5 minut.
  • Jajko na półtwardo: od 6 do 7 minut
  • Jajko na twardo: od 8 do 9 minut


Gdy jajko się ugotuje, należy szybko włożyć je do miski z zimną wodą. To sprawa, że zatrzymuje się proces jego gotowania. Stosując się do powyższych zasad, powinno się udać! Jajka będą wyglądać i smakować idealnie.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama