Jak przyrządzać krewetki? Poznaj najciekawsze sposoby!

Krewetki stają się coraz bardziej popularne wśród Polaków. W sklepach znaleźć można bogatą ofertę tych produktów, a do tego wiele rodzajów. Jeśli wykorzystujesz je do dań i zastanawiasz się, co zrobić by były smaczniejsze, to dobrze trafiłeś. Mamy kilka porad!

Reklama

Krewetki – czy warto po nie sięgać?

Krewetki to nie jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce, jednak w ostatnich latach stały się bardzo modne. Nic dziwnego, w końcu owoce morza należą do jednych z najzdrowszych potraw w światowej kuchni, a w dodatku dobrze przyrządzone mogą być bardzo pyszne. Przepis na krewetki pewnie nie jedno ma imię i ich sposób przygotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju produktu. Jeżeli planujecie zakup dobrych krewetek, nie musicie długo szukać. Dziś wiele popularnych sieci handlowych ma w swojej ofercie krewetki praktycznie na stałe, dodatkowo pojawiają się sezonowe i szczególne promocje. Przykładowo aktualnie w Polomarket można znaleźć zniżkę -16 i - 20% na zakup krewetek, Biedronka sprzedaje obrane krewetki o 34% taniej przy zakupie dwóch opakowań, dodatkowo bogatą ofertę owoców morza ma też Auchan czy np. Carrfeour.

Jak przyrządzać krewetki?

Jedne z najbardziej popularnych dań do krewetki z makaronem czy sałatka z krewetkami. Ten śródziemnomorski przysmak może być jedzony na wiele sposobów, ich charakterystyczny smak i niska kaloryczność sprawia, że wiele osób chce wprowadzić je do swojej diety. Pojawia się jednak pytanie, jak przyrządzić krewetki i czy jest to trudne. Otóż nie. Wystarczy znać kilka szczegółów, a przygotowanie stanie się bardzo łatwe. Przed zakupem krewetek koniecznie sprawdź, czy są świeże. Oczy skorupiaków powinny być błyszczące, a produkt powinien wydzielać delikatny i łagodny zapach. Nigdy nie decyduj się na takie z ciemnymi przebarwieniami, to sygnał, że może być z nimi coś nie tak.

Krewetki mrożone – sposób przyrządzania

Pod żadnym sposobem nie używaj ciepłej wody do ich rozmrażania. Liczy się tutaj spokojne tempo i cierpliwość. Krewetki muszą nabrać naturalnego koloru i konsystencji, leżąc spokojnie w misce i rozmrażając się wolno w swoim tempie, można użyć zimnej wody. Następnie należy usunąć czarną żyłkę przebiegającą przez ich grzbiet. Gdy wykonasz następujące czynności, możesz przejść do realizowania przepisu. Decydując się na krewetki z pietruszką i chili na maśle, wystarczy podgrzać czosnek i chili, a następnie dodać krewetki, wszystko należy polać 50 ml wina i odparować je na dużym ogniu. Na koniec do dobrze wysmażonych krewetek dodajemy świeżą pietruszkę i oliwę. Po chwili otrzymuje się gotowe danie, które można zjeść razem z chrupiącą bagietką. Na jeden obiad warto przygotować około 20 sztuk krewetek, czyli około 250 g.

Krewetki surowe nieobrane należy obrać z pancerzy przed przygotowaniem i pozostawić tylko ogonki. Jeżeli kupimy krewetki nieoczyszczone, musimy naciąć je wzdłuż tułowia i wyjąć jelito. Za każdym razem musimy je delikatnie opłukać i osuszyć. Oczywiście krewetki nie tylko można smażyć jak w poprzednim przepisie, można je również ugotować, co więcej można zrobić to w skorupkach lub nie. Przygotowane w skorupie, będą miały bardziej intensywny smak, ale będą gotowały się dłużej. Najlepiej robić to w temperaturze 52 do 60 stopni, podobno wtedy nie staną się ani żylaste, ani za suche. Krewetki można też parzyć w bulionie w temperaturze 50 – 60 stopni.

Dania, na które możesz się zdecydować to m.in. wspomniane krewetki z czosnkiem, pietruszką i chili, krewetki smażone na maśle, bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu są też krewetki w winie lub makaron z łososiem i krewetkami. Przed przygotowaniem każdego dania warto poszukać odpowiedniego przepisu na specjalistycznych stronach kulinarnych.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama