Grill: rodzaje, ceny, przepisy. Jak urządzić grilla?
Sezon grillowy w Polsce zaczyna się w maju i trwa przez całe wakacje. To doskonała okazja, by nie tylko zjeść smaczne potrawy, ale i spotkać się ze znajomymi w ogrodzie czy na tarasie. Przenośne urządzenia możemy też zabrać na wycieczkę. Jaki model grilla wybrać? Poznaj plusy i minusy różnych urządzeń.
Grill gazowy: plusy i minusy
Mimo że grillowanie wydaje się ulubionym letnim zajęciem Polaków, tak naprawdę cały czas się go uczymy. Do tej pory w ogrodach i w parkach królowały grille węglowe, jednak coraz częściej w sklepach pojawiają się urządzenia na gaz.
Jak działa grill gazowy? W takich produktach źródłem ognia są palniki zasilane gazem. Dostępne są grille z jednym palnikiem lub z kilkoma, np. czterema. Im więcej palników, tym lepiej – wówczas urządzenie szybciej się nagrzewa, a ciepło rozprowadzane jest bardziej równomiernie.
Jedzenie na ruszcie nie ma bezpośredniego kontaktu z płomieniami. Między nim a palnikiem znajduje się blacha – aromatyzer – na którą spływa tłuszcz i soki z przygotowywanych potraw. Gorąca blacha powoduje, że płyny parują i nadają jedzeniu znajdującemu się na ruszcie charakterystyczny smak.
Czy warto zdecydować się na takie urządzenie? Poznaj plusy i minusy grilla gazowego.
- Potrawy przyrządzane na grillu zasilanym gazem są zdrowsze, od tych zrobionych na tradycyjnym modelu na węgiel. Brak kontaktu jedzenia z ogniem i dymem powoduje powstawanie mniejszej ilości szkodliwych substancji
- Dużą zaletą urządzeń gazowych jest łatwość użytkowania. Po rozpaleniu grilla uzyskujemy cały czas taki sam płomień. Możemy też na bieżąco regulować temperaturę, dzięki czemu łatwiej uniknąć spalenia potrawy
- Koszty eksploatacji modeli gazowych są tańsze – za 11 kg butlę gazu, która wystarczy na cały sezon, zapłacimy kilkadziesiąt złotych. Nie musimy za każdym razem kupować węgla oraz rozpałki
- Grill gazowy jest dużo droższy, niż urządzenie na węgiel. Za najtańszy model zapłacimy minimum 400 złotych. Najdroższe urządzenia kosztują nawet kilkanaście tysięcy złotych
- Modele zasilane gazem wymagają dużo większej przestrzeni. Jeśli zdecydujemy się na grilla, który na stałe musi być podłączony do sieci gazowej, w ogóle nie będziemy mogli przestawić go w inne miejsce
Grille gazowe mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych urządzeń węglowych. To, jakie rozwiązanie wybierzemy, zależy od naszych indywidualnych upodobań.
Grill ogrodowy: stały czy przenośny?
Grill przenośny
Przenośny grill to najprostsze rozwiązanie. W sklepach dostępne są klasyczne modele na węgiel, nowoczesne grille gazowe a także wygodne i bezpieczne urządzenia elektryczne. Ich ceny są różne, a najtańsze modele kupimy już za kilkadziesiąt złotych.Po zakupie przenośny grill możemy ustawić tam, gdzie akurat nam pasuje – na tarasie, w ogrodzie czy altanie. Z łatwością zabierzemy go również na weekendową wycieczkę, dlatego to dobry wybór dla podróżników.Jego atutem jest z pewnością niewielki rozmiar, dzięki czemu sprawdzi się on nawet na małej przestrzeni. To również świetne rozwiązanie dla osób, które nie zamierzają często grillować. Przenośny grill można łatwo złożyć i schować, np. na strychu.
Grill stacjonarny
Decydując się na urządzenie stacjonarne, musisz wziąć pod uwagę, że wówczas miejsce do gotowania będzie stałe. To grill dla osób, które lubią przyrządzać potrawy w ten sposób i chciałyby stworzyć w swoim ogrodzie swego rodzaju letnią kuchnię.
Zaletą grilla stacjonarnego jest nietuzinkowy wygląd i możliwość ciekawego wkomponowania w przestrzeń ogrodu. Na rynku możemy wybierać spośród modeli zbudowanych z betonowych prefabrykatów, imitujących budowle z kamienia, ceglanych czy drewnianych.
Grill tego typu można umieścić np. w altanie, tworząc tym samym przytulny zaułek na spotkania z przyjaciółmi. Wiele osób właśnie z tego powoduje decyduje się na jego zakup. W umieszczonej pod dachem letniej kuchni można gotować nawet podczas niepogody.
Atutem takich urządzeń jest też solidność, trwałość i duże palenisko. Niestety są one dosyć drogie – cena zdecydowanie przekracza w tym przypadku 1000 złotych.
Na co zwrócić uwagę, kupując grill stacjonarny?
- Wielkość paleniska i rozmiar rusztów – powinny być dopasowane do ilości potraw i liczby biesiadników, dla której zazwyczaj gotujesz
- Możliwość ustawienia rusztu na różnych poziomach – dzięki czemu łatwo będzie regulować temperaturę grillowania
- Wielkość blatu roboczego – na dużym blacie łatwiej będzie przygotowywać potrawy
- Wkład i wielkość półek na dole – powinien zmieścić się na nich opał, naczynia i akcesoria do grilla
- Dodatkowe ułatwienia, np. termometr, ruszt do pieczenia kurczaka, popielnik – znacznie ułatwią one przyrządzanie potraw
Grill węglowy, czyli klasyka w najlepszym wydaniu
Kiedy sprawdzi się grill węglowy?
Grille na węgiel drzewny to klasyczne rozwiązanie, cenione ze względu na szczególny smak, jaki nadaje jedzeniu. Potrawy przygotowywane na grillu węglowym robią się wolniej i posiadają wyjątkowy, dymny aromat.
Jak działa urządzenie na węgiel? Taki grill nie posiada źródła zasilania. Obudowę wykonuje się najczęściej ze stali niskowęglowej pokrytej emalią lub stali nierdzewnej. Każdy model posiada specjalny pojemnik na brykiet. Tłuszcz z potraw skapuje do odpowiedniej szufladki, dzięki czemu cały sprzęt łatwo wyczyścić po użytkowaniu.
W sklepach są dostępne różne modele, posiadające praktyczne funkcje. Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
- Pokrywę z regulacją dopływu powietrza – urządzenia tego typu posiadają regulowane otwory wentylacyjne, dzięki którym można opiekać potrawy nad żarem, a nie spalać nad ogniem
- Wykonanie z materiału antykorozyjnego – takiego grilla nie trzeba chować za każdym razem po zakończonym spotkaniu. Może on stać na dworze, gdzie deszcz i wiatr nie będą stanowić dla niego zagrożenia
- Popielnik – popielnik na spodzie umożliwia sprawne i bezproblemowe usuwanie nagromadzonego popiołu. Nowoczesne grille umożliwiają usuwanie popiołu nawet podczas przygotowywania potraw
- Termometr – termometr pozwala na kontrolę temperatury palenia. Dzięki temu można przyrządzać na nim potrawy, które wymagają zachowania określonej temperatury
- Inne ułatwienia – na przykład solidne uchwyty, dodatkowe zabezpieczenia czy możliwość przewożenia grilla na kołach. Niektóre modele wyposażone są w blat i dodatkowy poziom pod grillem, co znacznie zwiększa komfort gotowania
Jeśli zależy ci na grillowaniu nie tylko we własnym ogrodzie czy na tarasie, takie urządzenie będzie dobrym wyborem – niewielkie modele na węgiel są łatwe w transporcie i idealnie nadają się do biwakowania.
Minusem takiego urządzenia jest zdecydowanie dłuższy czas jego „uruchomienia”. Rozpalenie węgla i uzyskanie odpowiedniej temperatury wymaga czasu. Grille węglowe wymagają też czyszczenia, najlepiej po każdym użyciu. Mogą być używane tylko na zewnątrz, jednak przy silnym wietrze przygotowanie kiełbasek czy warzyw może być trudne.
Jak przyrządzić zdrowe potrawy na grillu węglowym? Przepisy
Korzystając z grilla węglowego, warto pamiętać o kilku zasadach.
- Najlepiej stosować węgiel drzewny lub gałązki drzew owocowych, np. jabłoni. Brykiet zawiera klej, którym może przesiąknąć potrawa, dlatego lepiej go unikać.
- Aby szybko rozpalić grilla, nie należy wsypywać zbyt dużo węgla. Należy używać podpałki pochodzenia naturalnego, a unikać wszelkiego rodzaju benzyny do rozpalania grilla.
- Do przygotowania potraw dobrze sprawdzą się tacki aluminiowe karbowane z otworami, które ograniczają wchłanianie szkodliwych substancji i ułatwią swobodne krążenie powietrza.
- Do grilla nie wolno wkładać kartonów, papieru, sklejek czy drewna pokrytego farbą, ponieważ zawierają one substancje szkodliwe dla zdrowia.
Na grillu możemy z łatwością przyrządzić mięsa, ryby oraz warzywa. Aby zrobić pyszną cukinię z grilla, przygotuj:
- cukinię,
- łyżeczkę oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- słodką paprykę.
Cukinię umyj i pokrój na krążki o grubości około 1 cm. Przełóż do niewielkiej miski. Oprósz pieprzem, solą, czerwoną papryką i ziołami prowansalskimi.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj co cukinii. Warzywa polej oliwą i dokładnie wymieszaj z przyprawami.
Kładź na rozgrzanego grilla i smaż około 15 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Podawaj solo lub jako dodatek do mięsa.
A jak zrobić mięso z grilla? Najpierw przygotuj:
- 1 kg karkówki,
- łyżkę musztardy,
- łyżkę ketchupu
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- łyżkę siekanego tymianku,
- szczyptę pieprzu i soli,
- łyżeczkę słodkiej papryki,
- łyżeczkę ostrej papryki.
Kawałek mięsa umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na cienkie plastry.
Przygotuj marynatę: w misce umieść musztardę, ketchup, czosnek, tymianek, olej oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Plastry karkówki obtaczaj kolejno w marynacie i kładź razem w drugiej misce. Przykryj folią i odstaw na co najmniej 12 godzin.
Mięso najlepiej wyjąć z lodówki godzinę przed rozpoczęciem grillowania. Plastry karkówki umieść na dobrze rozgrzanym grillu i piecz dosyć krótko, pamiętając o tym, aby przewracać je co jakiś czas na drugą stronę. Już po kilku minutach kawałki powinny się ładnie zrumienić.
Podawaj z warzywami i sosem barbecue.
Grill okrągły: kiedy się sprawdzi?
Grille okrągłe to najpopularniejsze urządzenia, jeśli chodzi o modele na węgiel. W sklepach dostępne są zarówno w mniejszych, jak i większych rozmiarach. Te najmniejsze pozwalają na przygotowanie potraw dla 4 osób i są idealne na biwak, na największych z łatwością zrobisz więcej smakołyków podczas rodzinnego spotkania w ogrodzie.
Jeśli chodzi o kształt grilla, wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Trzeba też pamiętać, że na okrągłym ruszcie położymy mniej jedzenia, niż na prostokątnym. Urządzenie w kształcie zbliżonym do kwadratu łatwiej będzie też schować w bagażniku samochodu.
Wybierając idealny produkt, na którym przygotujesz pyszne grillowane warzywa i mięsa, weź pod uwagę swoje preferencje, częstotliwość użytkowania i miejsce, w jakim będziesz z niego korzystać. Pamiętaj jednak, że najważniejszy jest wspólny czas spędzony z bliskimi podczas wspólnego gotowania.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: