GIS wykrył kolejne szkodliwe artykuły spożywcze!
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiły się nowe komunikaty dotyczące kilku szkodliwych artykułów spożywczych. Wykryte przez GIS produkty mogą jeszcze być w sprzedaży w niektórych sklepach, dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność! Dowiedz się więcej.
Jakie produkty zawierają niebezpieczne substancje?
W ostatnich dniach Główny Inspektorat Sanitarny poinformował na swojej stronie o kilku produktach spożywczych, które mogą w negatywny sposób wpłynąć na zdrowie konsumentów. Poniżej wskazaliśmy wszystkie artykuły ze szkodliwymi substancjami, jakie zostały wykryte przez GIS podczas ostatniej kontroli w sklepach znanych sieci handlowych.
Ostrzeżenia GIS - szkodliwe produkty:
- „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A: kontrola wykryła obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj.
- Olej z nasion gorczycy, tłoczony na zimno, 100%, 250 ml: został przekroczony dopuszczalny najwyższy poziom kwasu erukowego (293,87 ± 30,33 g/kg).
- Produkty (suplementy) marki Colon: zawierają składnik Psyllium husk (łupina nasienna babki jajowatej), który może doprowadzić do zachorowania na Salmonellę.
Wszystkie z wyżej wymienionych produktów muszą jak najszybciej zniknąć ze sprzedaży. Trzeba wiedzieć, że większość sieci handlowych już intensywnie pracuje nad wycofaniem z obrotu szkodliwych dla zdrowia artykułów. Każdy z tych procesów jest w szczegółowy sposób weryfikowany przez Główny Inspektorat Sanitarny.
Sprawdź najnowsze gazetki promocyjne z ofertami na Majówkę!
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: