Dania z makaronem na obiad i kolację. Makaron na szybko

Dania z makaronem najczęściej serwowane są na obiad lub kolację. To szybka alternatywa dla innych potraw. Makaron jest sycący, możliwość jego połączenia z dodatkami ogromna, a przygotowanie posiłku zajmuje ok. 20 minut. Poniżej przedstawiamy przepisy na dania z makaronem, które warto wypróbować.

dania z makaronem
Reklama

3 przepisy z makaronem

Dania z makaronem są chętnie przyrządzane w polskich domach. Oto 3 sprawdzone przepisy, które udadzą się zawsze – smacznie, zdrowo i pożywnie.

Makaron z sosem serowym i zielonymi warzywami

Makaron z sosem serowym i zielonymi warzywami to jedno z najchętniej przyrządzanych dań makaronowych.

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g makaronu typu penne,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 brokuł,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa do smażenia,
  • 200 ml śmietany (12%),
  • 200 g sera owczego (np. typu roquefort),
  • gałka muszkatołowa (ok. pół łyżeczki),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Makaron należy ugotować al dente (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu).
  2. Do drugiego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia – wrzucamy różyczki brokuła oraz cukinię w półplasterkach. Blanszujemy przez 3-4 minuty. Warzywa powinny pozostać chrupkie.
  3. Na patelni należy podgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez ok. 2 minuty
  4. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę, wrzucamy kawałki sera – gotujemy całość, aż ser się rozpuści. Sos należy cały czas mieszać.
  5. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą do smaku.
  6. Do sosu wrzucamy odcedzone warzywa oraz makaron.
  7. Tego typu dania z makaronem świetnie smakują na ciepło oraz na zimno.

carbonara

Niezawodne spaghetti carbonara

Carbonara to jeden z najsmaczniejszych rodzajów spaghetti. Ponadto jest szybki w przygotowaniu, co przemawia na jego korzyść.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 jajka,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 150 g makaronu typu spaghetti,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 g sera (np. Parmezan, Pecorino),
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie natka pietruszki.

Sposób wykonania:

  1. Makaron należy ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka sparzyć wrzątkiem, a następnie wbić do miseczki, roztrzepać widelcem i doprawić solą.
  2. Rozgrzać patelnię i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek aż się delikatnie zarumieni. Dodać posiekany czosnek oraz opcjonalnie natkę pietruszki.
  3. Zmniejszyć ogień i dodać makaron. Całość wymieszać. Dodać połowę sera i doprawić do smaku pieprzem.
  4. Wlać roztrzepane jajka i wymieszać z makaronem. Sos powinien być kremowy, dlatego też należy pilnować, aby jajka za mocno się nie ścięły.
  5. Po wyłożeniu na talerze posypać resztą startego sera.

Szybkie spaghetti w 10 minut – wersja dla zabieganych

Każdy powinien znać przepis, który pozwoli mu szybko przygotować pożywne danie. Oto receptura na spaghetti w 10 minut.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 300 g makaronu typu spaghetti,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • suszone pomidory w oliwie,
  • oliwa do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie natka pietruszki.

Sposób wykonania:

  1. Makaron należy ugotować al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Czosnek kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie. Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i czekamy, aż się zeszkli.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie pomidorów pokrojonych w paski (ok. 6-10 sztuk) oraz opcjonalnie natki pietruszki (posiekanej). Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Podgrzewamy i dodajemy na patelnię makaron.
  5. Obiad z makaronem. TOP 5 propozycji
  6. Dania z makaronem słyną z tego, że są smaczne i szybkie w przyrządzeniu. Skradną podniebienie nie tylko fanów makaronu, ale każdego miłośnika dobrego smaku. Poniżej 5 sprawdzonych propozycji na obiad lub kolację z makaronem w roli głównej.

zielone spaghetti

(Nie)typowe zielone spaghetti

Spaghetti większości osób kojarzy się z czerwienią pomidorów. Oto przepis na smaczne zielone wydanie makaronu.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu typu spaghetti,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek świeżego szpinaku (opcjonalnie może być mrożony),
  • 100 g sera typu pleśniowego,
  • oliwa do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek. Delikatnie zeszklić. Następnie wrzucić szpinak. Jeżeli korzystamy z mrożonego, warto go wcześniej rozmrozić.
  3. Gdy szpinak zaczyna się gotować, dodajemy ser pleśniowy pokrojony w kostkę i podduszamy, aż się rozpuści.
  4. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron, mieszamy. Przekładamy na talerze.

Tymianek i orzechy w roli głównej

Dania z makaronem świetnie smakują również w połączeniu z orzechami i tymiankiem.

Składniki (na 2-4 porcje):

  • 50 g makaronu,
  • pół szklanki posiekanych liści natki pietruszki,
  • pół szklanki świeżego tymianku,
  • 100 g startego parmezanu,
  • uprażone, posiekane orzechy włoskie lub piniowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki oliwy,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób wykonania:

  1. Ugotować makaron.
  2. Z natki, tymianku, parmezanu, czosnku i orzechów należy zrobić blenderem gładką masę. Nadal miksując, wlać oliwę. Po uzyskaniu gładkiej pasty doprawić solą i pieprzem.
  3. Na talerzu podajemy makaron polany sosem. Opcjonalnie całość można oprószyć ulubionym startym serem.

Pyszny makaron z czosnkiem

Czosnek to nie tylko warzywo, ale przede wszystkim aromatyczna przyprawa. Doskonale komponują się z nim dania z makaronem.

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 500 g makaronu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 suszone ostre czerwone papryczki,
  • 4-6 dojrzałych pomidorów,
  • ser do posypania (np. pecorino),
  • oliwa do smażenia,
  • sól.

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować al dente – zgodnie z instrukcją.
  2. Ząbki czosnku posiekać i podsmażyć na oliwie. Gdy się zarumieni, dodać posiekane papryczki.
  3. W międzyczasie obrać ze skóry pomidory. Pokroić w grubszą kostkę i dodać na patelnię. Całość doprawić solą.
  4. Sos dusić na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Następnie wrzucić do niego odcedzony makaron.
  5. Wyłożyć na talerze i posypać startym serem.

Zielone pesto lubi makaron

Zielone pesto można wykonać samodzielnie lub kupić gotowe w słoiku. To smaczny dodatek do makaronu.

Składniki (na 2 porcje):

  • 150-200 g makaronu typu wstążki,
  • gotowe pesto z bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa do smażenia,
  • 50 g parmezanu
  • pieprz,
  • sól.

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy posiekane ząbki czosnku, a po chwili gotowe pesto. Podgrzewamy.
  3. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron.
  4. Podajemy na talerzu posypane startym parmezanem.

Makaron, pomidory, oliwa – połączenie idealne

Dania z makaronem doskonale łączą się z pomidorami i oliwą.

Składniki (na 6 porcji):

  • 500 g makaronu,
  • 1 kg pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • czarne oliwki (ok. 8-10 sztuk),
  • oregano
  • pieprz, 
  • sól.

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić.
  2. Do żaroodpornego naczynia wlewamy i rozsmarowujemy oliwę z posiekanymi ząbkami czosnku. Na tak przygotowaną bazę wsypujemy połowę makaronu (nieugotowanego).
  3. Następną warstwą jest połowa pokrojonych pomidorów, talarki cebuli oraz posiekane oliwki.
  4. Całość posypujemy oregano, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Ponawiamy warstwy: suchy makaron, pomidory, cebula, oliwki oraz przyprawy.
  6. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160-180°C) na ok. godzinę.
  7. Przed podaniem danie wymieszać w naczyniu i dopiero nałożyć na talerze.

Makaron na kolację? Sprawdź przepisy

Dania z makaronem doskonale sprawdzą się również na kolację. To sposób na przyrządzenie szybkiego posiłku po zabieganym dniu. Powyższe przepisy doskonale sprawdzą się zarówno jako lunch, jak i obiad czy kolacja. Koniecznie je wypróbuj!

Zobacz także:

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama