Dania z makaronem na obiad i kolację. Makaron na szybko
Dania z makaronem najczęściej serwowane są na obiad lub kolację. To szybka alternatywa dla innych potraw. Makaron jest sycący, możliwość jego połączenia z dodatkami ogromna, a przygotowanie posiłku zajmuje ok. 20 minut. Poniżej przedstawiamy przepisy na dania z makaronem, które warto wypróbować.
3 przepisy z makaronem
Dania z makaronem są chętnie przyrządzane w polskich domach. Oto 3 sprawdzone przepisy, które udadzą się zawsze – smacznie, zdrowo i pożywnie.
Makaron z sosem serowym i zielonymi warzywami
Makaron z sosem serowym i zielonymi warzywami to jedno z najchętniej przyrządzanych dań makaronowych.
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g makaronu typu penne,
- 1 mała cukinia,
- 1 brokuł,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa do smażenia,
- 200 ml śmietany (12%),
- 200 g sera owczego (np. typu roquefort),
- gałka muszkatołowa (ok. pół łyżeczki),
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- Makaron należy ugotować al dente (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu).
- Do drugiego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia – wrzucamy różyczki brokuła oraz cukinię w półplasterkach. Blanszujemy przez 3-4 minuty. Warzywa powinny pozostać chrupkie.
- Na patelni należy podgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez ok. 2 minuty
- Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę, wrzucamy kawałki sera – gotujemy całość, aż ser się rozpuści. Sos należy cały czas mieszać.
- Sos doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą do smaku.
- Do sosu wrzucamy odcedzone warzywa oraz makaron.
- Tego typu dania z makaronem świetnie smakują na ciepło oraz na zimno.
Niezawodne spaghetti carbonara
Carbonara to jeden z najsmaczniejszych rodzajów spaghetti. Ponadto jest szybki w przygotowaniu, co przemawia na jego korzyść.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 jajka,
- 100 g boczku wędzonego,
- 150 g makaronu typu spaghetti,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 g sera (np. Parmezan, Pecorino),
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie natka pietruszki.
Sposób wykonania:
- Makaron należy ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka sparzyć wrzątkiem, a następnie wbić do miseczki, roztrzepać widelcem i doprawić solą.
- Rozgrzać patelnię i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek aż się delikatnie zarumieni. Dodać posiekany czosnek oraz opcjonalnie natkę pietruszki.
- Zmniejszyć ogień i dodać makaron. Całość wymieszać. Dodać połowę sera i doprawić do smaku pieprzem.
- Wlać roztrzepane jajka i wymieszać z makaronem. Sos powinien być kremowy, dlatego też należy pilnować, aby jajka za mocno się nie ścięły.
- Po wyłożeniu na talerze posypać resztą startego sera.
Szybkie spaghetti w 10 minut – wersja dla zabieganych
Każdy powinien znać przepis, który pozwoli mu szybko przygotować pożywne danie. Oto receptura na spaghetti w 10 minut.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 300 g makaronu typu spaghetti,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- suszone pomidory w oliwie,
- oliwa do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie natka pietruszki.
Sposób wykonania:
- Makaron należy ugotować al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie. Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i czekamy, aż się zeszkli.
- Kolejnym krokiem jest dodanie pomidorów pokrojonych w paski (ok. 6-10 sztuk) oraz opcjonalnie natki pietruszki (posiekanej). Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Podgrzewamy i dodajemy na patelnię makaron.
- Obiad z makaronem. TOP 5 propozycji
- Dania z makaronem słyną z tego, że są smaczne i szybkie w przyrządzeniu. Skradną podniebienie nie tylko fanów makaronu, ale każdego miłośnika dobrego smaku. Poniżej 5 sprawdzonych propozycji na obiad lub kolację z makaronem w roli głównej.
(Nie)typowe zielone spaghetti
Spaghetti większości osób kojarzy się z czerwienią pomidorów. Oto przepis na smaczne zielone wydanie makaronu.
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu typu spaghetti,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek świeżego szpinaku (opcjonalnie może być mrożony),
- 100 g sera typu pleśniowego,
- oliwa do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek. Delikatnie zeszklić. Następnie wrzucić szpinak. Jeżeli korzystamy z mrożonego, warto go wcześniej rozmrozić.
- Gdy szpinak zaczyna się gotować, dodajemy ser pleśniowy pokrojony w kostkę i podduszamy, aż się rozpuści.
- Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron, mieszamy. Przekładamy na talerze.
Tymianek i orzechy w roli głównej
Dania z makaronem świetnie smakują również w połączeniu z orzechami i tymiankiem.
Składniki (na 2-4 porcje):
- 50 g makaronu,
- pół szklanki posiekanych liści natki pietruszki,
- pół szklanki świeżego tymianku,
- 100 g startego parmezanu,
- uprażone, posiekane orzechy włoskie lub piniowe,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki oliwy,
- pieprz,
- sól.
Sposób wykonania:
- Ugotować makaron.
- Z natki, tymianku, parmezanu, czosnku i orzechów należy zrobić blenderem gładką masę. Nadal miksując, wlać oliwę. Po uzyskaniu gładkiej pasty doprawić solą i pieprzem.
- Na talerzu podajemy makaron polany sosem. Opcjonalnie całość można oprószyć ulubionym startym serem.
Pyszny makaron z czosnkiem
Czosnek to nie tylko warzywo, ale przede wszystkim aromatyczna przyprawa. Doskonale komponują się z nim dania z makaronem.
Składniki (na 4-6 porcji):
- 500 g makaronu,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 suszone ostre czerwone papryczki,
- 4-6 dojrzałych pomidorów,
- ser do posypania (np. pecorino),
- oliwa do smażenia,
- sól.
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować al dente – zgodnie z instrukcją.
- Ząbki czosnku posiekać i podsmażyć na oliwie. Gdy się zarumieni, dodać posiekane papryczki.
- W międzyczasie obrać ze skóry pomidory. Pokroić w grubszą kostkę i dodać na patelnię. Całość doprawić solą.
- Sos dusić na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Następnie wrzucić do niego odcedzony makaron.
- Wyłożyć na talerze i posypać startym serem.
Zielone pesto lubi makaron
Zielone pesto można wykonać samodzielnie lub kupić gotowe w słoiku. To smaczny dodatek do makaronu.
Składniki (na 2 porcje):
- 150-200 g makaronu typu wstążki,
- gotowe pesto z bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa do smażenia,
- 50 g parmezanu
- pieprz,
- sól.
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy posiekane ząbki czosnku, a po chwili gotowe pesto. Podgrzewamy.
- Dodajemy ugotowany wcześniej makaron.
- Podajemy na talerzu posypane startym parmezanem.
Makaron, pomidory, oliwa – połączenie idealne
Dania z makaronem doskonale łączą się z pomidorami i oliwą.
Składniki (na 6 porcji):
- 500 g makaronu,
- 1 kg pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- cebula,
- 1/4 szklanki oliwy,
- czarne oliwki (ok. 8-10 sztuk),
- oregano
- pieprz,
- sól.
Sposób wykonania:
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić.
- Do żaroodpornego naczynia wlewamy i rozsmarowujemy oliwę z posiekanymi ząbkami czosnku. Na tak przygotowaną bazę wsypujemy połowę makaronu (nieugotowanego).
- Następną warstwą jest połowa pokrojonych pomidorów, talarki cebuli oraz posiekane oliwki.
- Całość posypujemy oregano, doprawiamy solą i pieprzem.
- Ponawiamy warstwy: suchy makaron, pomidory, cebula, oliwki oraz przyprawy.
- Naczynie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (160-180°C) na ok. godzinę.
- Przed podaniem danie wymieszać w naczyniu i dopiero nałożyć na talerze.
Makaron na kolację? Sprawdź przepisy
Dania z makaronem doskonale sprawdzą się również na kolację. To sposób na przyrządzenie szybkiego posiłku po zabieganym dniu. Powyższe przepisy doskonale sprawdzą się zarówno jako lunch, jak i obiad czy kolacja. Koniecznie je wypróbuj!
Zobacz także:
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: