7 przypraw, które pomogą schudnąć

Możesz zrzucić kilogramy dzięki odpowiednim przyprawom, zanim spróbujesz jakiejkolwiek rygorystycznej diety, aby osiągnąć swoje idealne ciało. Przyprawy i rośliny zapachowe oferują coś więcej niż tylko poprawę smaku. Mogą być również substytutami soli, zapewniając przyjemne doznania zmysłowe. Przyprawy poprawiają Twoje zdrowie na więcej niż jeden sposób. Na przykład, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zawierają również witaminy i minerały, które pomagają zwiększyć metabolizm i wspomagają utratę wagi.

przyprawy
Jakie produkty pomagają schudnąć? fot. Adobe Stock
Reklama

7 przypraw które pomagają schudnąć

1. Cynamon

Cynamon jest idealnym przykładem przyprawy o wielu korzyściach. Nie tylko przyspiesza metabolizm i pomaga kontrolować apetyt, przyczyniając się do utraty wagi, ale także pomaga regulować poziom cukru we krwi. To jednak nie wszystko. Odkryto, że cynamon obniża poziom cholesterolu LDL (Low Density Lipoproteins), znanego również jako "zły cholesterol" A najlepsza wiadomość jest taka, że zastosowania cynamonu (zarówno w formie laski, jak i proszku) są szerokie.

imbir
Czy imbir pomaga schudnąć? fot. Adobe Stock

2. Imbir

Oprócz właściwości przeciwzapalnych, imbir działa również jako środek moczopędny. Nie mówiąc już o tym, że przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt.

3. Pieprz cayenne

Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, substancję chemiczną, która wspomaga metabolizm i zwalcza nadwagę. Działa też m.in. antyalergicznie i poprawia trawienie.

właściwości zdrowotne żeń-szeniu
Czy żeń-szeń jest zdrowy? fot. Adobe Stock

4. Żeń-szeń

Żeń-szeń jest popularną przyprawą w medycynie chińskiej, a także może pomóc w utracie wagi poprzez zwiększenie wydatków energetycznych i metabolizmu.

5. Kardamon

Korzyści płynące z kardamonu znane są od czasów starożytnych. Termogeniczne właściwości kardamonu przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu, a w konsekwencji do spalania tłuszczu. Można go wykorzystać na wiele sposobów, np: do sałatki, chleba czy puddingów.

6. Szafran

Oprócz właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, niektóre ostatnie badania pokazują, że składniki szafranu (takie jak na przykład kurkumina) przyczyniają się do zmniejszenia tworzenia i gromadzenia się tłuszczu w naczyniach krwionośnych, pomagając w ten sposób w chorobach serca.

7. Kminek

Nie tylko wspomaga trawienie, ale również przyspiesza metabolizm. Ale na tym korzyści się nie kończą. Kminek pomaga również regulować indeks glikemiczny u osób z cukrzycą typu drugiego, poprawia pamięć i ma właściwości uspokajające.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama