6 właściwości czekolady, o których nie znałeś

Czekolada jest słodka, pyszna i naprawdę nie można się jej oprzeć. Ten produkt zwiększa energię, przynosi korzyści dla pamięci, wzmacnia poczucie szczęścia, a nawet pomaga leczyć depresję. Czekolada ma wiele innych właściwości, o których prawdopodobnie nie wiedziałeś.

gorzka czekolada korzyści
Czy czekolada jest zdrowa? fot. Adobe Stock
Reklama

Korzyści płynące z czekolady związane są głównie z właściwościami kakao, dlatego ciemna czekolada ma większe zalety w porównaniu z mleczną lub białą. Ponadto czekolady białe i mleczne mają więcej cukru i tłuszczu. Mimo wszystkich swoich zalet, czekolada powinna być spożywana z umiarem, ponieważ oprócz ilości cukru, u niektórych osób może powodować uzależnienie, bezsenność, nerwowość i bardzo rzadko reakcje alergiczne.

6 Korzyści z czekolady

1. Pomaga kontrolować poziom cholesterolu

Ostatnie badania zdają się potwierdzać bezpośredni związek pomiędzy spożywaniem kakao a obniżeniem poziomu złego cholesterolu LDL, oraz wzrostem dobrego cholesterolu HDL.

2. Zapobiega problemom sercowo-naczyniowym

Czekolada zmniejsza skłonność do tworzenia się skrzepów płytkowych i zatykania tętnic, przyczyniając się do poprawy przepływu tętniczego, a w konsekwencji do zmniejszenia ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych.

3. Zwalcza uporczywy kaszel

Badania przeprowadzone w Imperial College w Wielkiej Brytanii udowodniły korzystne działanie kakao, poprzez obecną w jego składzie teobrominę, w zwalczaniu uporczywego kaszlu.

4. Zapobiega nadciśnieniu w ciąży

Spożywanie czekolady w czasie ciąży może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Efekt ten przypisuje się teobrominie, która występuje głównie w czekoladach gorzkich, czyli z większą zawartością kakao.

rodzaje czekolady
Ile czekolady można jeść w tygodniu? fot. Adobe Stock

5. Zawiera witaminy i minerały

Czekolada ma w swoim składzie witaminy, zwłaszcza z grupy B, a także ważny zestaw minerałów, wśród których są: wapń, żelazo, magnez, mangan i potas.

6. Zapobiega rakowi

Czekolada ma duże ilości flawanoli, antyoksydantów, które mają fundamentalne znaczenie w obronie organizmu, m.in. w walce z niektórymi rodzajami nowotworów i w opóźnianiu oznak starzenia.

Mimo wszystkich swoich zalet, czekolada powinna być spożywana z umiarem. Nie wykraczaj poza jedną małą tabliczkę czekolady w tygodniu. Jak już również wspomnieliśmy, aby wykorzystać wszystkie korzyści, należy preferować spożywanie ciemnej, gorzkiej czekolady, o większym stężeniu kakao.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama