10 zimowych potraw, które są pełne witamin

Chłodniejsze miesiące mogą być ciężkie dla Twojego organizmu. Dni są krótsze, pogoda jest gorsza, a Ty częściej spędzasz czas w pomieszczeniach, gdzie łatwo złapać przeziębienie lub grypę. Dlatego tak ważne jest spożywanie pokarmów bogatych w witaminy i składniki odżywcze, które pomogą wzmocnić układ odpornościowy i utrzymać organizm w zdrowiu przez całą zimę. Oto 10 obowiązkowych zimowych potraw, które właśnie to zrobią.

produkty na zimę
Te produkty musisz spożywać zimą fot. Adobe Stock
Reklama

Pieczone warzywa korzeniowe 

Pieczenie warzyw wydobywa ich naturalną słodycz i jest świetnym sposobem na dodanie większej ilości warzyw do swojej diety. Warzywa korzeniowe, takie jak marchew, słodkie ziemniaki i buraki są szczególnie dobre dla Ciebie w zimie, ponieważ są one pełne witamin A, C i B6.

Obfite zupy i gulasze

Nic nie rozgrzewa cię w zimny dzień lepiej, niż miska zupy lub gulaszu. Ponadto zupy i gulasze są zwykle pełne warzyw, co czyni je doskonałym sposobem, aby uzyskać swoje dzienne zalecane spożycie witamin i składników odżywczych.

Ciepłe sałatki zbożowe

Sałatki nie muszą być zimne - możesz zrobić ciepłą sałatkę zbożową, mieszając ugotowane ziarna, takie jak quinoa lub ryż, z pieczonymi warzywami i dressingiem vinaigrette. Ciepłe sałatki zbożowe są świetną opcją na lunch lub kolację i są pełne witamin i przeciwutleniaczy.

Kabaczki i dynie

Kabaczek i dynia, są doskonałym źródłem witamin A i C. Możesz piec kabaczek lub dodać go do zup, sałatek, makaronu lub innych dań, aby uzyskać pełne witamin danie.

Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny i limonki są w szczytowej formie w miesiącach zimowych i stanowią doskonały dodatek do każdego dania lub nawet same jako przekąska. Owoce cytrusowe są doskonałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna do wzmocnienia układu odpornościowego w chłodniejszych miesiącach.

Warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe, takie jak jarmuż, brukselka, brokuły i kapusta są pełne witamin A, C, E i K, dzięki czemu są doskonałym sposobem na dostarczenie sobie dziennej dawki witamin w zimowych miesiącach. Możesz dodawać je do zup lub piec jako dodatek do potraw - pamiętaj tylko, aby ich nie przegotować, ponieważ może to zmniejszyć ich wartość odżywczą.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe, takie jak czarna fasola, soczewica, ciecierzyca i fasola nerkowa, to kolejne świetne źródło witamin i minerałów - zwłaszcza żelaza, które jest niezbędne do utrzymania poziomu energii w zimie, kiedy dostajesz mniej światła słonecznego i czujesz się bardziej zmęczony. Dodaj rośliny strączkowe do swoich dań dla dodatkowego białka i błonnika lub zrób z nich burgery lub kulki wegetariańskie dla obfitego posiłku pełnego witamin.

Orzechy i nasiona

Orzechy i nasiona oferują mnóstwo korzyści zdrowotnych, w tym są bogate w witaminy E & B6. Więc dodaj kilka migdałów do swojej sałatki lub ciesz się garścią nasion słonecznika jako przekąską, aby pomóc uzupełnić poziom witamin w tym sezonie zimowym!

Ostre papryczki

Zima to idealny czas, aby przyprawić swoje jedzenie ostrymi papryczkami! Nie tylko dodają smaku, ale są również pakowane witaminą C - potężnym wzmacniaczem odporności. Dodaj pokrojoną w kostkę ostrą paprykę do swojej ulubionej potrawy, aby uzyskać dodatkowy cios odżywczy w tym sezonie zimowym!

Zboża

Zboża, takie jak owies, jęczmień, farro i pszenica oferują wiele korzyści zdrowotnych, w tym są bogate w witaminy z grupy B, które pomagają wspierać nasz metabolizm. Ciesz się pełnymi ziarnami gotowanymi w wodzie lub mleku jako owsianka lub kasza na śniadanie lub dodaj je do zup i gulaszów, aby uzyskać dodatkową energię na cały dzień!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama