10 zimowych potraw, które są pełne witamin
Chłodniejsze miesiące mogą być ciężkie dla Twojego organizmu. Dni są krótsze, pogoda jest gorsza, a Ty częściej spędzasz czas w pomieszczeniach, gdzie łatwo złapać przeziębienie lub grypę. Dlatego tak ważne jest spożywanie pokarmów bogatych w witaminy i składniki odżywcze, które pomogą wzmocnić układ odpornościowy i utrzymać organizm w zdrowiu przez całą zimę. Oto 10 obowiązkowych zimowych potraw, które właśnie to zrobią.
Pieczone warzywa korzeniowe
Pieczenie warzyw wydobywa ich naturalną słodycz i jest świetnym sposobem na dodanie większej ilości warzyw do swojej diety. Warzywa korzeniowe, takie jak marchew, słodkie ziemniaki i buraki są szczególnie dobre dla Ciebie w zimie, ponieważ są one pełne witamin A, C i B6.
Obfite zupy i gulasze
Nic nie rozgrzewa cię w zimny dzień lepiej, niż miska zupy lub gulaszu. Ponadto zupy i gulasze są zwykle pełne warzyw, co czyni je doskonałym sposobem, aby uzyskać swoje dzienne zalecane spożycie witamin i składników odżywczych.
Ciepłe sałatki zbożowe
Sałatki nie muszą być zimne - możesz zrobić ciepłą sałatkę zbożową, mieszając ugotowane ziarna, takie jak quinoa lub ryż, z pieczonymi warzywami i dressingiem vinaigrette. Ciepłe sałatki zbożowe są świetną opcją na lunch lub kolację i są pełne witamin i przeciwutleniaczy.
Kabaczki i dynie
Kabaczek i dynia, są doskonałym źródłem witamin A i C. Możesz piec kabaczek lub dodać go do zup, sałatek, makaronu lub innych dań, aby uzyskać pełne witamin danie.
Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny i limonki są w szczytowej formie w miesiącach zimowych i stanowią doskonały dodatek do każdego dania lub nawet same jako przekąska. Owoce cytrusowe są doskonałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna do wzmocnienia układu odpornościowego w chłodniejszych miesiącach.
Warzywa krzyżowe
Warzywa krzyżowe, takie jak jarmuż, brukselka, brokuły i kapusta są pełne witamin A, C, E i K, dzięki czemu są doskonałym sposobem na dostarczenie sobie dziennej dawki witamin w zimowych miesiącach. Możesz dodawać je do zup lub piec jako dodatek do potraw - pamiętaj tylko, aby ich nie przegotować, ponieważ może to zmniejszyć ich wartość odżywczą.
Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe, takie jak czarna fasola, soczewica, ciecierzyca i fasola nerkowa, to kolejne świetne źródło witamin i minerałów - zwłaszcza żelaza, które jest niezbędne do utrzymania poziomu energii w zimie, kiedy dostajesz mniej światła słonecznego i czujesz się bardziej zmęczony. Dodaj rośliny strączkowe do swoich dań dla dodatkowego białka i błonnika lub zrób z nich burgery lub kulki wegetariańskie dla obfitego posiłku pełnego witamin.
Orzechy i nasiona
Orzechy i nasiona oferują mnóstwo korzyści zdrowotnych, w tym są bogate w witaminy E & B6. Więc dodaj kilka migdałów do swojej sałatki lub ciesz się garścią nasion słonecznika jako przekąską, aby pomóc uzupełnić poziom witamin w tym sezonie zimowym!
Ostre papryczki
Zima to idealny czas, aby przyprawić swoje jedzenie ostrymi papryczkami! Nie tylko dodają smaku, ale są również pakowane witaminą C - potężnym wzmacniaczem odporności. Dodaj pokrojoną w kostkę ostrą paprykę do swojej ulubionej potrawy, aby uzyskać dodatkowy cios odżywczy w tym sezonie zimowym!
Zboża
Zboża, takie jak owies, jęczmień, farro i pszenica oferują wiele korzyści zdrowotnych, w tym są bogate w witaminy z grupy B, które pomagają wspierać nasz metabolizm. Ciesz się pełnymi ziarnami gotowanymi w wodzie lub mleku jako owsianka lub kasza na śniadanie lub dodaj je do zup i gulaszów, aby uzyskać dodatkową energię na cały dzień!
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: