Tagi

Gdańskie Młyny Mąka pszenna na pizzę włoską tipo 00 1 kg - oferty i gazetki promocyjne

Dodaj frazę "Gdańskie Młyny Mąka pszenna na pizzę włoską tipo 00 1 kg" do ulubionych, a otrzymasz powiadomienia o nowych ofertach
Pizza jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. W wersji podstawowej jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem (zwykle mozzarella) i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Dziś serwowana jest na całym świecie, z mnóstwem różnych dodatków i sosów. W tradycyjnej pizzy włoskiej ciasto jest wyrabiane i formowane ręcznie (bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych). Powinno być elastyczne i dać się łatwo formować. Grubość spodu przygotowanego z takiego ciasta nie może przekraczać 3 mm. To dzięki temu pizza po wypieczeniu jest chrupiąca, krucha i aromatyczna. Słowo „pizza" wywodzi się z łacińskiego „picea" - oznaczającego placek z wody i mąki. W obecnej pisowni zostało po raz pierwszy użyte w 997 roku. Pierwszą pizzę, podobną do tej którą znamy, wypieczono w XVI w. Wtedy to przywieziono do Europy pomidory z Nowego Świata. Kolebką współczesnej pizzy jest Neapol. Stąd wywodzą się dwa najbardziej znane rodzaje pizzy - Marinara i Margarita. Początkowo pizzą żywili się przypływający do portu marynarze. Stąd właśnie wzięła się nazwa najstarszej pizzy - Marinara. W jej skład wchodzą tylko pomidory, oregano, czosnek, oliwa z oliwek i bazylia. Pizza Margherita powstała latem 1889 r. Jej twórcą był znany neapolitański lekarz Raffaele Esposito. Przygotował on na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej odwiedzającej właśnie Neapol specjalną potrawę - pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją Margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej, najprostszej wersji pizzy.

Reklama

Gdańskie Młyny Mąka pszenna na pizzę włoską tipo 00 1 kg - gazetki promocyjne

Brak wyników

Informacje o produkcie

  1. Obliczona wartość odżywcza

    na 100g
    Sól (g)0
    Białko (g)10
    w tym cukry (g)1,2
    Węglowodany (g)72
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g)0,3
    Tłuszcz (g)1,2
    Wartość energetyczna (kcal)343
    Wartość energetyczna (kJ)1453

    Składniki

    • środek do przetwarzania mąki: L-cysteina
    • mąka pszenna
  2. Przepisy

    Wypiekaj pizzę w domu w piekarniku Sposób przygotowania: Sposób przygotowania w piekarniku: Składniki na dwie pizze: - 2 szkl. mąki - 2/3 szkl. wody - 10 g świeżych drożdży - łyżeczka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka oliwy z oliwek Mąkę przesiać, dodać sól i oliwę z oliwek. Do 2/3 szklanki letniej wody dodać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać roztwór do mąki i wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od naczynia, w którym było wyrabiane. Po wyrobieniu odstawić ciasto na 10-15 min w ciepłe miejsce. Można ominąć ten etap, aczkolwiek ciasto po odpoczynku lepiej się rozwałkowuje. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować, nadając odpowiedni kształt. Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i ułożyć na nim pozostałe składniki według uznania. Piec w temperaturze 220-230°C przez ok. 12-14 min.

    Przechowywanie

    Przechowywać w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu.

    Przygotowanie i stosowanie

    1 kg mąki pozwala na przygotowanie 4 dużych pizz.

    Rodzaj przechowywania

    • Typ - Przechowywać w temperaturze otoczenia
  3. Opis produktu

    Pizza jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. W wersji podstawowej jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem (zwykle mozzarella) i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Dziś serwowana jest na całym świecie, z mnóstwem różnych dodatków i sosów. W tradycyjnej pizzy włoskiej ciasto jest wyrabiane i formowane ręcznie (bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych). Powinno być elastyczne i dać się łatwo formować. Grubość spodu przygotowanego z takiego ciasta nie może przekraczać 3 mm. To dzięki temu pizza po wypieczeniu jest chrupiąca, krucha i aromatyczna. Słowo „pizza" wywodzi się z łacińskiego „picea" - oznaczającego placek z wody i mąki. W obecnej pisowni zostało po raz pierwszy użyte w 997 roku. Pierwszą pizzę, podobną do tej którą znamy, wypieczono w XVI w. Wtedy to przywieziono do Europy pomidory z Nowego Świata. Kolebką współczesnej pizzy jest Neapol. Stąd wywodzą się dwa najbardziej znane rodzaje pizzy - Marinara i Margarita. Początkowo pizzą żywili się przypływający do portu marynarze. Stąd właśnie wzięła się nazwa najstarszej pizzy - Marinara. W jej skład wchodzą tylko pomidory, oregano, czosnek, oliwa z oliwek i bazylia. Pizza Margherita powstała latem 1889 r. Jej twórcą był znany neapolitański lekarz Raffaele Esposito. Przygotował on na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej odwiedzającej właśnie Neapol specjalną potrawę - pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją Margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej, najprostszej wersji pizzy.

    Kontakt

    Gdańskie Młyny - Sp. z o.o.

  4. Zalecenia dla alergików

    • Pszenica - Zawiera
  5. Nazwa produktu uregulowana prawnie

    Mąka na pizzę włoską. Mąka pszenna tipo „00".

    Marka standaryzowana

    • Marka - Gdańskie Młyny

    Cechy

    4 duże pizze z jednego opakowania

    Marka

    Gdańskie Młyny

Gdańskie Młyny Mąka pszenna na pizzę włoską tipo 00 1 kg - artykuły

Brak wyników
Reklama