Znowu jajka z Salmonellą. Gdzie tym razem można było je kupić?

Jajka z Salmonellą to kolejny produkt, przed którym ostrzega GIS. Podczas kontroli wykryto nieprawidłowości w jednej z partii wybranej żywności. Czy można było ją kupić w znanych dyskontach? Sprawdź, by zapobiec ewentualnemu zatruciu.

Jajka wycofane ze sprzedaży.
Reklama

Jajka z salmonellą – znów trzeba uważać

W sprzedaży pojawiły się jajka, na których skorupkach, a także we wnętrzu wykryto pałeczki Salmonella Enteritidis. Badania przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna i natychmiast zgłosiła nieprawidłowości producentom. Produkt zniknął z półek 6 grudnia, więc jeszcze wczoraj i przedwczoraj wybrani klienci mogli mieć okazje, by na nie trafić. Jak wiadomo, żywność tego rodzaju trzymamy w lodówce często co najmniej kilka dni, dlatego to szczególnie ważne, by zweryfikować, czy nie zakupiliśmy wadliwej partii.

Jajka z Salmonellą szczególnie niebezpieczne są bez właściwej obróbki termicznej. W surowej postaci ich bakterie ze skorupek bardzo szybko przenoszą się na powierzchnie blatów kuchennych i innej żywności obecnej w pobliżu. To może być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. GIS podał szczegóły dotyczące produktu, którymi dzielimy się poniżej.

Wycofane ze sprzedaży jajka – szczegóły

Z półek muszą zniknąć jajka mazowieckiego producenta. Oznacza, że mieszkańcy tego województwa są narażeni najbardziej. GIS ostrzega przed następującą partią:

  • 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska z minimalną datą trwałości 06.12.2021
  • Na skorupce znajdziemy numer: 3PL 14261338 oznacza, że są to jaja z chowu klatkowego
  • Miejsce wytwarzania żywności to: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903


Opakowanie wygląda w następujący sposób. Nie znaleźliśmy go w żadnej gazetce promocyjnej dostępnej na Ding.pl dlatego trudno o informacje, w których konkretnie sklepach mogliśmy je nabyć. Na pewno szczególną uwagę powinni zwrócić klienci małych lokalnych sklepików w województwie Mazowieckim.

Jajka
źródło: Gis

Masz je w lodówce? Nie musisz od razu panikować. Na początek dokładnie sprawdź podane numery partii na skorupkach. Jeśli okaże się tą skażoną, wyrzuć żywność bezpośrednio do kosza na zewnątrz domu, umyj dokładnie ręce i wszystko, co mogło mieć kontakt z produktem. Jeżeli zdążyłeś już spożyć jakieś jajko, obserwuj dokładnie swoje samopoczucie i w razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu.

Dlaczego nie należy spożywać skażonych jajek?

GIS szczególnie uważnie podchodzi do kontroli dotyczących jaj i natychmiast obserwuje proces ich wycofywania. Tak też jest w tym przypadku. Wyroby pochodzenia zwierzęcego są najczęstszym źródłem bakterii tego typu, dlatego proces produkcji musi odbywać się w szczególnie sterylnych warunkach.

Jajka z pałeczkami Salmonella Enteritidis są bardzo szkodliwe dla zdrowia i mogą doprowadzić do powstania Salmonellozy. Konsekwencje jej nie są związane tylko z rozstrojem żołądka, ale także długotrwałymi uszkodzeniami organizmu. Regularne jedzenie zatrutej żywności powoduje tragiczne konsekwencje dla ludzkiego organizmu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej przejęły pieczę nad wycofywaniem jaj wspomnianej firmy, sprzedaż kolejnych partii została zablokowana do czasu sprawdzenia kolejnych próbek.

Robisz zakupy spożywcze w znanych supermarketach? Sprawdzaj gazetki na Ding.pl, by nie przegapić najlepszych okazji.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama