Zamiennik cukru. Jaki warto kupić?

Cukier jest dziś obecny prawie wszędzie. Często skrywa się nawet w tych produktach, które wydają nam się od niego wolne. Można go wymienić na zdrowsze zamienniki.

Reklama

Czy warto spożywać cukier?

Cukier uchodzi za składnik bardzo szkodliwy. Jest w tym dużo prawdy. Pomimo że składnik ten jest w naszej diecie niezbędny, nie musimy spożywać go w tradycyjnej, krystalicznej formie. Najzdrowsze dla nas cukry to te naturalne dostępne w owocach. Przede wszystkim najbardziej szkodliwy jest nadmiar cukru.Niestety słodkie jedzenie bardzo szybko uzależnia i łatwo jest stracić kontrolę nad tym, ile rzeczywiście go spożywamy.

Z wielu naukowych badań wynika, że cukier przyczynia się m.in. do cukrzycy, wysokiego cholesterolu i ciśnienia krwi czy otyłości.Tradycyjny cukier uchodzący za najbardziej niezdrowy to cukier stołowy, czyli sacharoza, otrzymywany np. z buraka cukrowego. To cukier biały powinniśmy ograniczać najbardziej. Posiada on jeden z najwyższych indeksów glikemicznych.

Co zamiast cukru?

Obecnie w sklepach znaleźć można wiele zamienników tradycyjnego białego cukru. Kupić je można także online. Zazwyczaj przez zakupem odstraszać może nas cena. Bywa, że jest o wiele większa niż w przypadku cukru białego. To jednak nie zawsze prawda. Wszystko zależy od tego, jaki zamiennik i w jakiej formie wybierzemy. Poznaj kilka najbardziej popularnych.

  • Stewia

Stewia dostępna jest na rynku do kupienia w różnych formach, m.in. tabletkach lub formie sproszkowanej. Należy stosować jej bardzo nie wiele, gdyż jest o wiele słodsza od cukru. To roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Stawia, dostarcza wiele słodkiego smaku, a jednocześnie nie zawiera kalorii! Nie jest droga. Kosz opakowania 250 g to około 12 zł. Należy wziąć pod uwagę, że stosuje się jej bardzo niewiele, więc wystarcza na długo.

  • Syrop z agawy

Najczęściej można go znaleźć na półkach ze zdrową żywnością. Uznawany jest za jeden z najlepszych zamienników cukru, wiele osób twierdzi, że jest przereklamowany. Jego substancja przypominać może miód, idealnie nadaje się dla diabetyków, dostarcza mało kalorii i posiada niski indeks glikemiczny. Jego dodawanie dodaje dużo słodyczy, a jednoczenie nie zmienia smaku dania.

  • Miód

Miód znajdziemy na prawie każdej sklepowej półce. Ich rodzajów jest naprawdę dużo. Można go stosować jako zamiennik cukru, z tym że posiada kaloryczność podobną do cukru białego. Miód posiada jednak wiele składników pro zdrowotnych. Jeżeli używasz miodu, pamiętaj, by nie dodawać go napojów i gorących potraw, bo traci wtedy swoje właściwości.

  • Syrop klonowy

Wielu osobom kojarzyć się może z amerykańskimi naleśnikami. Tak naprawdę syrop klonowy to bardzo zdrowy, kanadyjski produkt. Wytwarzany jest z pnia klonu. Stosując go, trzeba uważać, gdyż, pomimo że zawiera o wiele mniej kalorii niż cukier i posiada witaminy, należy pamiętać, że zawiera dużą ilość sacharozy. Jeżeli jesteśmy na diecie bezcukrowej, nie powinniśmy go stosować. Należy pamiętać o wyższej cenie produktu. Butelka 250 ml to cena nawet około 30 zł.

  • Ksylitol

Jeden z najbardziej popularnych w ostatnim czasie. Może być dodawany do ciast, napojów, a smakiem nieodróżnialny jest od cukru białego. Wytwarzany jest z kory brzozy. Lepszy od cukru, bo zawiera aż 40% mniej kalorii oraz niski indeks glikemiczny. Ma też wiele wartości, które wpływają na nasze zdrowie pozytywnie. Opakowanie 200 g może kosztować około 23 złote.

Jaki cukier jest najzdrowszy?

Nie można jednoznacznie stwierdzić który cukier będzie wpływał na nas najkorzystniej. Wszystko zależy od tego, jakich witamin potrzebujemy najbardziej, jaki tryb życia prowadzimy i od naszego zdrowia. Warto pamiętać o wyżej wymienionych wy wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada.  Inne znane zamienniki cukru to np. syrop daktylowy, melasa, erytrytol.

Zobacz ofertę w Intermarche:

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama