Zacznij się zdrowo odżywiać. To proste!

Jeśli marzy nam się zdrowa dieta pozytywnie wpływająca na nasze samopoczucie, nie zwlekajmy. Czasem zaledwie kilka zmian w codziennym menu jest w stanie przynieść fantastyczne rezultaty.

Reklama

Po pierwsze – pieczenie

Pieczenie najczęściej znajduje zastosowanie wtedy, gdy bierzemy się za przygotowywanie potraw mięsnych. Jeśli jednak odbywa się w wysokich temperaturach musimy liczyć się z tym, że będzie prowadzić do utraty przez mięso wielu z zawartych w nim składników odżywczych. Tak dzieje się choćby w przypadku tiaminy, biotyny oraz witaminy C i witamin z grupy B. Pieczenie z dużą ilością soli poprawia miękkość mięsa, sprawia jednak, że staje się ono suche i zaczyna się kurczyć. Jeśli więc chcemy zminimalizować tego rodzaju straty, dobrym pomysłem z pewnością okaże się wykorzystanie folii do pieczenia. Dania, które przygotowuje się z jej udziałem, stają się bardziej soczyste, a jednocześnie zawierają mniej kalorii. Ponieważ duszą się we własnym sosie, nie musimy dodawać do nich ani wody, ani, tym bardziej, tłuszczu. Co przy tym szczególnie ważne, folia sprawdza się znakomicie nie tylko wtedy, gdy pieczemy mięso, ale i wówczas, gdy jesteśmy odpowiedzialni za przygotowywanie ryby oraz warzyw. Dania można zresztą przygotowywać w ten sposób nie tylko w piekarniku, ale również na grillu.

jedzenie

Po drugie – gotowanie na parze

Dania, które są gotowane na parze są uważane za najzdrowsze, a jednocześnie najprostsze. Na parze można przy tym gotować nawet delikatne produkty nie obawiając się, że pozbawimy je w ten sposób czy to soli mineralnych, czy to witamin. Odbywa się to zresztą bez strat dla ich kolorów, dla smaku oraz aromatu. Potrawy przygotowywane na parze w szczególny sposób polecane są kobietom w ciąży i małym dzieciom.

Co można jeść bez gotowania?

Zarówno warzywa, jak i owoce mają szereg właściwości prozdrowotnych. Nie tylko oczyszczają organizm z toksyn, ale również zawierają wiele błonnika. Jedząc je mamy poczucie sytości, a jednocześnie wiemy, że nasz układ trawienny może lepiej funkcjonować. Szukając źródeł witaminy C warto zainteresować się nie tylko cytryną, ale również rzodkiewką i pomidorami. Jeśli zaś zależy nam na tym, aby organizm nie cierpiał z powodu niedoborów witaminy K, doskonałym rozwiązaniem okaże się stawianie na szpinak i kalafior. Z kolei jabłka i gruszki zasługują na nasze zainteresowanie ze względu na to, że są owocami bogatymi w pektyny. Zarówno warzywa, jak i owoce najlepiej zjadać na surowo. Są wtedy nie tylko najbardziej odżywcze, ale i najsmaczniejsze.

Nie bój się przypraw

O znakomitych właściwościach owoców i warzyw mówi się wiele, należy jednak mieć na uwadze i to, że wcale nie mniej istotne w naszej diecie są przyprawy. Zarówno curry, jak i kurkuma są znane ze swoich właściwości odżywczych i działania przeciwzapalnego. Z kolei czosnek okazuje się cennym wsparciem dla tych osób, które są zagrożone chorobami krążenia.

Jak często jeść?

Dietetycy są zgodni w przynajmniej jednej kwestii, uważają, że powinniśmy jeść częściej i mniej. Gdybyśmy więc mieli stworzyć jadłospis idealny, z pewnością składałby się on z pięciu posiłków. To właśnie ta liczba wydaje się najbardziej odpowiednia wtedy, gdy zależy nam na utrzymaniu glukozy na odpowiednim poziomie. Pozwala też na wydzielanie insuliny we właściwych ilościach, dzięki czemu jesteśmy najedzeni, a jednocześnie nie mamy problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Organizm, który zostaje przyzwyczajony do stałych godzin jedzenia, zaczyna zachowywać się w sposób zbliżony do tego, jaki jest charakterystyczny dla zegara. Nie tylko pracuje szybciej, ale również najbardziej efektywnie wykorzystuje energię.

zdrowa dieta

Poznaj piramidę zdrowego żywienia

Piramida zdrowego żywienia zasługuje na zainteresowanie przede wszystkim dlatego, że pozwala na efektywne planowanie codziennej diety. Warto więc pamiętać, że u jej podstaw niezmiennie znajdują się produkty zbożowe. To właśnie one powinny stanowić przynajmniej połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego. To między innymi: pieczywo, kasze, makarony i płatki śniadaniowe. Powyżej znajdują się warzywa i owoce, a także produkty mleczne oraz jaja. Warto zatroszczyć się więc o to, aby codziennie przyjmować ich trzy lub cztery porcje, jeśli nie ma do tego żadnych przeciwwskazań. Kolejne piętro piramidy to z kolei ryby, mięso i rośliny strączkowe.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama