Trupi miodek z okazji Dnia Wszystkich Świętych? Poznaj tradycyjne polskie słodycze

Co roku Dniu Wszystkich Świętych towarzyszą lokalne tradycje związane ze słodyczami. Jeśli chcesz je poznać przeczytaj ten artykuł.

pańska skórka
Tradycyjne regionalne słodycze na Dzień Wszystkich Świętych, fot. Adobe Stock
Reklama

Z okazji Dnia Wszystkich Świętych w Polsce często przygotowuje się i spożywa tradycyjne słodycze. Przysmaki te różnią się w zależności od regionu, a w tym artykule przedstawiamy najpopularniejsze z nich. 

Pańska skórka

Pańska skórka to tradycyjny polski cukierek zawinięty w papier. Tworzy się go z cukru, wody, soku owocowego, ubitych białek, żelatyny i skrobi. Jest to popularny w województwie mazowieckim przysmak towarzyszący Dniu Wszystkich Świętych. Można go dostać przy warszawskich cmentarzach. Ta łakoć jest bardzo słodka o delikatnym karmelowo-migdałowym smaku.

Trupi miodek

Miodek turecki, zwany też trupim, to popularna w Krakowie słodycz kojarzona z Dniem Wszystkich Świętych. Ten przysmak ma miodowy smak, może się łamać lub kruszyć. Składa się głównie ze skarmelizowanego cukru z dodatkiem olejków aromatycznych i barwników, a czasem orzechów.

Szczypka

Odpowiednikiem mazowieckiej skórki pańskiej i krakowskiego trupiego miodku na Lubelszczyźnie jest szczypka. To wyrób cukierniczy, który ma przypominać szczapę (kawałek rozłupanego drewna z żywicą, którego używano do rozpalania ognia). Ten cukierek ma kształt laseczki.

Czytaj także: Ten sprytny trik pozwoli ci dużo zaoszczędzić na rachunku za prąd!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Artykuły

Blog

Reklama