Tradycyjna sałatka superfoodem - sprawdź właściwości kiszonej kapusty!
Jeśli szukałeś superfood, który jest zarówno smaczny, jak i zdrowy, nie szukaj dalej - masz go pod nosem! Kiszona kapusta ma wiele korzyści zdrowotnych, od wspomagania trawienia po wzmacnianie układu odpornościowego. I to nie wszystko!
To probiotyczna potęga
Kiszona kapusta jest pełna probiotyków, czyli pożytecznych bakterii, które pomagają organizmowi wchłaniać składniki odżywcze i zwalczać szkodliwe patogeny. Kiszona kapusta jest szczególnie bogata w lactobacillus, które są jednymi z najczęstszych rodzajów bakterii probiotycznych występujących w sfermentowanej żywności. Te przyjazne bakterie mogą pomóc utrzymać równowagę dobrych bakterii w Twoim układzie pokarmowym i wspierać zdrowe trawienie. Może również pomóc zwiększyć swój układ odpornościowy poprzez promowanie zdrowia jelit i poprawę zdolności organizmu do wchłaniania niezbędnych witamin i minerałów.
Bogata w składniki odżywcze
Oprócz zawartości probiotyków, kapusta kiszona jest pełna witamin i minerałów, które są niezbędne dla ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia. Zawiera znaczne ilości witaminy K2, a także żelazo, wapń, magnez, cynk, mangan, fosfor, potas i selen. Wszystkie te składniki odżywcze odgrywają ważną rolę w utrzymaniu optymalnego stanu zdrowia, począwszy od wspierania zdrowia kości, poprzez zwiększanie poziomu energii, aż po równoważenie hormonów. Kiszona kapusta zawiera również błonnik pokarmowy, który pomaga utrzymać regularność posiłków, jednocześnie poprawiając poziom cholesterolu poprzez ograniczenie wchłaniania tłuszczów do krwiobiegu.
Poprawia zdrowie jelit
Proces fermentacji rozkłada cukry w kapuście na kwas mlekowy, który pomaga stworzyć kwaśne środowisko, które pozwala zdrowym bakteriom jelitowym rozkwitać, jednocześnie hamując wzrost złych bakterii. Poprawia to integralność jelit poprzez wzmocnienie bariery śluzówkowej w jelitach, która zatrzymuje niechciane toksyny, pozwalając jednocześnie na łatwiejsze wchłanianie ważnych składników odżywczych do krwiobiegu. Probiotyki zawarte w kiszonej kapuście pomagają również chronić przed infekcjami i wspomagają prawidłowe trawienie, dzięki czemu po jej spożyciu dłużej czujesz się syty.
Niezależnie od tego, czy spożywana jest na surowo, czy też gotowana w daniach takich jak gulasze czy sałatki, kapusta kiszona jest doskonałym sposobem na uzyskanie wszystkich tych niesamowitych składników odżywczych bez konieczności podejmowania dodatkowego wysiłku z Twojej strony! Dlaczego więc nie spróbować tego superżywności już dziś? Twój organizm będzie Ci wdzięczny!
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: