Szkodliwy filet z kurczaka wycofany z Biedronki! Znasz te opakowania bardzo dobrze

Biedronka naraziła swoich klientów na zatrucie pokarmowe. Okazuje się, że partie znanego kurczaka sprzedawanego z hermetycznie zamkniętych opakowaniach plastikowych były skażone bakteriami. Według daty ważności mięso jest jeszcze zdatne do spożycia, więc możecie mieć je w domowej lodówce nawet teraz!

Kurczak z Biedronki.
źródło: GIS
Reklama

Biedronka ostrzega przed wadliwym towarem

Biedronka nie pierwszy raz jest na świeczniku kontroli GIS. Lodówki dyskontu wyposażone były tym razem w skażone bakteriami mięso. Jak wiadomo, tego typu towar może być szczególnie podatny na wchłanianie niepożądanych substancji i bardzo łatwo się nim zatruć. Nieprawidłowości wykryto w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej, a produkt zawierał Salmonella Enteritidis.

Ze sprzedaży wycofano jedną partię, świeżego filetu z piersi kurczaka MAP. Decyzję wydano 23 listopada, więc już prawdopodobnie nigdzie nie kupimy wadliwego mięsa. Nie oznacza to jednak, że nie możemy przechowywać go w lodówce. Jego data ważności sięga 1 grudnia 2021, a przecież, nie wszystko, w co się zaopatrujemy, wykorzystujemy od razu.

Wycofany kurczak z Biedronki – szczegóły

Z Biedronki musiał zniknąć Świeży filet z piersi kurczaka MAP, Kraina Mięs, sprzedawany z charakterystycznych, znanych większości opakowaniach plastikowych. Numer wycofanej partii to: 793921, a producentem jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o., usytuowane przy ul. Powstańców 19, 86-050 w miejscowości Solec Kujawski, z weterynaryjnym numer identyfikacyjnym: 04033902.

Były to specjalne partie wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A. Wspomniane dane znajdziecie na spodzie opakowania. Jeśli w ostatnim czasie, ktoś kupował właśnie ten produkt, warto sprawdzić pudełko. Wygląda ono jak to na zdjęciu poniżej. Każdy, kto spożył wspomniane mięso i zauważył u siebie objawy zatrucia pokarmowego, powinien zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu.

Kurczak z Biedronki
Źródło: Biedronka

Czy skażony kurczak zawsze jest szkodliwy?

Nas stronie internetowej GIS możemy przeczytać informacje, że kurczak został wycofany z Biedronki, widzimy też komunikat o tym, że mięso spożywane po obróbce cieplnej (a właściwie tylko takie jemy) daje minimalne ryzyko zakażenia bakteriami. Trzeba jednak wiedzieć, że pałeczki Salmonella bardzo szybko przenoszą się z danej żywności na inne elementy w kuchni, nawet naczynia! Zbyt krótki czas obróbki żywności też nadal naraża nas na zatrucie.

Filet z kurczaka Kraina Mięs, o podanych wcześniej numerach, dostępny w Biedronce nie musi nam zaszkodzić, jednak pod żadnym pozorem nie powinniśmy go celowo spożywać. Ostrzega przed tym GIS oraz lekarze. Spółka Jeronimo Martins Polska S.A. zablokowała sprzedaż produktu i wycofuje go z obrotu, a organy kontroli sprawdzają, jak doszło do skażenia.

Lubisz robić zakupy znanych dyskontach? Sprawdzaj gazetki promocyjne na Ding.pl! Poniżej wybrane dla ciebie!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama