Suszenie warzyw i owoców - o czym warto wiedzieć?

Suszenie owoców i warzyw to świetny sposób na zachowanie ich do późniejszego użytku. Jest jednak kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć, zanim zaczniesz suszyć własne owoce i warzywa. Suszenie owoce i warzywa mają wiele zalet. Jest to świetny sposób na zachowanie żywności do późniejszego wykorzystania, a suszone owoce i warzywa są często bardziej odżywcze niż ich świeże odpowiedniki. Suszenie koncentruje również smak żywności, czyniąc go bardziej intensywnym.

suszone warzywa i owoce
Jak wysuszyć warzywa w domu? fot. Adobe Stock
Reklama

Metody suszenia warzyw i owoców

Istnieje wiele sposobów na suszenie warzyw i owoców. Oto kilka najczęściej stosowanych metod:

  • Dehydrator lub suszarka do warzyw i owoców: suszarka do warzyw to maszyna, która wdmuchuje ciepłe, suche powietrze, aby usunąć wilgoć z produktów. Jest to szybsza metoda niż suszenie na słońcu. Suszenie taką metodą również zmniejsza prawdopodobieństwo zepsucia warzyw i owoców.
  • Suszenie w piecu: Ta metoda jest podobna do suszenia w suszarce. Ustaw swój piekarnik na najniższą możliwą temperaturę (około 50-70 C), uchyl lekko drzwi, można włożyć drewnianą łyżkę, aby drzwi piekarnika się nie zamknęły. Suszyć przez kilka godzin, lub do całkowitego odwodnienia. Po wyłączeniu piekarnika należy pozostawić piekarnik z uchylonymi drzwiczkami i pozostawić nasze owoce i warzywa do ostygnięcia.
  • Suszenie słoneczne: Suszenie słoneczne to świetny sposób na suszenie owoców i warzyw latem. Wszystko czego potrzebujesz to dehydrator słoneczny, który jest w zasadzie pudełkiem z przezroczystymi bokami i czarnym dnem. Umieść dehydrator w słonecznym miejscu i otwórz pokrywę drewnianą łyżką. Umieść umyte i pokrojone owoce lub warzywa na półkach w środku, upewniając się, że nie dotykają się wzajemnie. Susz przez kilka dni lub do całkowitego odwodnienia.

Jak widzimy metod suszenia warzyw i owoców jest kilka, jednak niezależnie od wybranej metody, jest kilka reguł, które warto stosować:

  1. Do suszenia wybieraj dojrzałe owoce i warzywa. Im bardziej sucha żywność, tym lepsza zachowa.
  2. Pokrój owoce i warzywa w cienkie, równe plastry, aby uzyskać szybsze suszenie i bardziej równomierne rezultaty.
  3. Susz żywność na powietrzu, w niskiej temperaturze lub w piekarniku, aby zapobiec jej zepsuciu.
  4. Suszone owoce i warzywa przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu.
suszone pomarańcze
Suszone owoca - to świetna przekąska fot. Adobe Stock

Jak wykorzystać suszone warzywa?

Suszone warzywa mogą być używane na wiele sposobów. Mogą być odtworzone przez moczenie w wodzie, lub używane w zupach, gulaszach i zapiekankach. Możesz również zmielić je na proszek i użyć jako przyprawy. Przy odpowiednim przechowywaniu suszone owoce i warzywa mogą przetrwać nawet kilka miesięcy. Jednak w końcu stracą swój smak i wartości odżywcze. Aby uzyskać najlepszą jakość, użyj susz w ciągu 6 miesięcy.

Jak wykorzystać suszone owoce?

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie suszonych owoców. Możesz dodać je do wypieków, takich jak ciasteczka czy muffiny. Możesz je również dodać do dań wytrawnych, takich jak owsianka lub quinoa. Suszone warzywa są również świetną przekąską same w sobie. Jeżeli planujesz wykorzystać susz jako dodatek do wypieków, upewnij się, że najpierw nawodnisz owoce mocząc je w ciepłej wodzie przez 10 minut. Pomoże to nawodnić owoce i zapobiegnie wysychaniu Twoich wypieków lub potraw.

    Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

    Kliknij i obserwuj Ding.pl na

    Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

    Artykuły

    Blog

    Reklama