Sprytne i nieoczekiwane sposoby na wykorzystanie skórek z arbuza!
Skórki arbuza są często wyrzucane jako odpad, ale w rzeczywistości można je wykorzystać na wiele sprytnych sposobów. W tym wpisie poznamy trzy nieoczekiwane sposoby na wykorzystanie skórek z arbuza!
Jakie składniki odżywcze zawiera skórka z arbuza?
Skórkę z arbuza często wyrzucamy do kosza, a jednak zawiera ona dużo zdrowych składników. Skórka z arbuza jest bogata w witaminy A i C, a także potas i magnez. Zawiera również związek o nazwie citrulina, który ma wiele korzyści zdrowotnych. Oto kilka sposobów, jak sprytnie zmniejszyć ilość wyrzucanych przez nas odpadów, a również zadbać o swoje zdrowie.
Piklowana arbuzowa skórka - niespodziewanie smacznie
Piklowana skórka arbuzowa jest najpopularniejszym przysmakiem, który się robi z tej części owoca. Skórkę zanurza się w mieszankę octu, wody i przypraw, a następnie przechowywa ją w słoiku lub pojemniku. Skórki arbuza możemy również dodać do stir-fry, zupy czy gulaszu. Podobnie jak miąższ arbuza, skórka jest bardzo soczysta.
Herbata arbuzowa ze skórki
Oto przepis na pyszną herbatę arbuzową
-
Umyj skórkę i usuń różowy miąższ
-
Pokrój skórkę na małe kawałki
-
Umieść kawałki w garnku i zalej wrzącą wodą
-
Gotuj herbatę przez około 15 minut
-
Odcedź herbatę i ciesz się nią!
Do herbaty możesz również dodać miód, inne owocy lub dodać czarną herbatę. Spróbuj również ostudzić herbatę arbuzową i dodać do niej lód. Herbatka arbuzowa może służyć jako baza do zrobienia orzeźwiającej lemoniady. Poprostu dodaj do niej sok z arbuza, maliny i cytrynę, a następnie wymieszaj. Taka lemoniada jest najlepszym napojem na ciepłe letnie dni i wieczory.
Jak przygotować marmoladę ze skórek z arbuza?
Marmoladę możesz przygotować krojąc skórkę z arbuza w drobną kostkę, następnie wkładając do wrzącej się wody i dosłodzając cukrem lub miodem. Gotuj mieszaninę przez 15-20 minut, aż skórki nie staną miękkie. Marmolada może służyć jako dodatek do lodów lub ciast. Można ją również połączyć z dżemem z arbuza.
Przepis na sałatkę ze skórkami arbuza
Skórki arbuza można również jeść na surowo. Wystarczy je umyć i dodać do smoothie lub koktajlów. Możesz również użyć skórki z arbuza jako nietypowy składnik sałatki.
Przepis na sałatkę z arbuza:
Składniki:
-
Skórka arbuza, obrana i pokrojona na małe kawałki
-
Ogórek, pokrojony w kostkę
-
Pomidor, pokrojony w kostkę
-
Czerwona cebula, pokrojona w kostkę
-
Sok z cytryny
-
Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
W misce połącz skórkę arbuza, ogórki, pomidory i czerwoną cebulę. Dopraw oliwą z oliwek i solą z pieprzem. Dobrze wymieszaj. Do sałatki można również dodać ser a-la feta lub mozzarellę. Tak więc masz to: sprytne i nieoczekiwane sposoby na wykorzystanie skórek arbuza! Mamy nadzieję, że podobał Ci się ten post o sprytnych sposobach wykorzystania skórek z arbuza!
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: